NA DANAŠNJI DAN Mi imamo svoga Boga!

11
Bodiroga je na današnji dan doneo zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu (FOTO: Getty Images)

“Srbija je zemlja košarke“. A, zašto? Između ostalog, i zbog čuvenog zlata u Indijanopolisu.

A, to zlato se “dogoilo” baš na današnji dan, 8. seprembra, sada već davne 2002. godine. Zlato koje je ostalo urezano i u srci i u glavi svih onih koji su barem jednom pogledali neku košarkašku utakmicu.

Verovanto niste morali da bude košarkaški fanatik da bi vas ova medalja obradovala i da biste upamtili heroje cele Jugoslavije.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije u velikom finalu savladala je Argentinu sa 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2).

Naravno, to nikako nije mogla da bude obična utakmica. A, samim tim ni obična avršnica, ipak je to finale.

Šest sekundi do kraja, Vade Divac je promašio dva slobodna bacanja pri rezultatu 75:75. U ekipi je verovatno zavladala neverica, ali ako ste pomislili da su se predali – ni slučajno!

Marko Jarić je u narednom napadu Argentine odigrao sjajnu dobranu na Ugu Skonokiniju, neki bi rekli da je tom prilikom napravio i faul, ali ne i sudija, a samo to se i računa.

Produžetak i trojka Peđe Stojakovića bili su nagoveštaji ko će se okititi zlantim medaljama, a slobodna bacanja Dejana Bodiroge bila su jasan znak.

Pripremni turnir pre samog prvenstva bio je vrlo loš za Jugoslaviju, ali toga se sada verovanto malo ko i seća.

jugoslavija argentina
Poslednje zlato (Photo by Ron Hoskins/NBAE via Getty Images)

Onoga što se sigurno ne zaboravlja je da su zlato osvojili Dejan Bodiroga, koji je i blistao u finalu, zatim Dejan Koturović, Igor Rakočević, Žarko Čabarkapa, Vladimir Radmanović, Predrag Stojaković, Predrag Drobnjak, Marko Jarić, Miloš Vujanić, Vlade Divac, Dejan Tomašević i Milan Gurović, a sve vođeni Svetislavom Pešićem.

I ono što se sigurno neće zaboraviti jeste doček ispred Skupštine, a mi verujemo da će se i ponoviti.

Na današnji dan: Nepobedivi Amerikanci su srušeni, a Jugoslavija je dobila svoje heroje!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Savo Lazić: FIGHT COMPANY NUDI OZBILjAN TRENING | Intervju

11 KOMENTARA

  1. kakav tim i kakav uspeh nasih,imamo i sada dobru Srbiju ali uvek nesto hvali da se napravi veliki uspeh nazalost,valda ce bitti bolje u buducnosti i mozda napravimo opet tako nesto

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime