Koliko troši Evroliga: Ako platiš Stefa Karija, nemaš za ostalih jedanaest!

Budućnost
Foto: Euroleague

Nije tajna da Evroliga teži da jednoga dana postane evropska NBA, bar se tom mišlju nose oni koji ovim takmičenjem upravljaju, ali ako bismo sve pojednostavnili, jedna od najvećih razlika će još dugo vremena biti u količini novca koji klubovi izdvajaju.

U svetlu nekih skorijih ugovora u NBA (i u ostalim američkim sportovima su u poslednjih nekoliko godina potpisivani astronomski ugovori) koji dostižu cifre od više stotina miliona, novac koji u svojim kasama imaju evroligaški klubovi izgleda kao ,,džeparac”. Samo Miloš Teodosić za jednu sezonu dobija više novca nego što Budućnost ili Darušafaka imaju na raspolaganju da potroše na sve potrebe, uključujući i plate igrača.

Kada se saberu poslednji sezonski budžeti svih timova u Evroligi, dobije se cifra od 332 i po milion evra. U NBA nije mali broj košarkaša koji na godišnjem nivou vrede više od mnogih evroligaških klubova. Stef Kari je skuplji od svih osim Reala, Barselone, CSKA i Fenerbahčea, sa kojim je skoro u ravni. Isto važi za Lebrona Džejmsa, ali i za Pola Milsapa!

Tu su još Blejk Grifin, Gordon Hejvord i Kajl Lauri koji su zaradili preko 25 miliona evra, što je budžet Armanija koji je peti klub sa najvećim izdvajanjima u Evroligi!

Pre njega je tandem iz Španije Real (42) i Barselona (36), koliko ima i CSKA, dok Fenerbahče izdvaja ,,samo” 30. Posle Milaneza redosled je sledeći: Kimki (24), Makabi (23), Bajern (20), Efes (18), Baskonija (16), Olimpijakos i Panatinaikos po 15, Žalgiris (10.7), Gran Kanarija (10), Darušafaka (6) i Budućnost (5,8).

Evroliga je zanimljiva i po izdvajanjima za plate koje dobijaju igrači

Zanimljivo je da izdvajanja za plate košarkašima samo Makabi (10) i Armani (12) daju manje od polovine budžeta (10). Blizu su CSKA (18) i Bajern (10) koji neposrednim izvršiocima daju polovinu, a tu je negde i Gran Kanarija sa (5.6). Efes za plate ove sezone izdvaja 12 od 18 miliona evra, Žalgiris 7.4 od 10.7, a Barselona 27 od 36!

Svi rekordi „tripl-dabl“ Dončića protiv Toronta u Dalasu

Budućnost je najsiromašnija, ali je to za 0.8 miliona evra više nego što je imala Crvena zvezda u sezoni 2016/17. U Podgorici se vajkaju da ni u ABA ligi nisu najbogatiji, što pomalo čudi s obzirom da su se ove sezone nekoliko puta ponavljali na košarkaškoj pijaci.

Ono što je takođe interesantno je to da veliki klubovi iznose i neke podatke o sopstvenim gubicima. Fenerbahče je godinama u vrhu evropske košarke, a dve sezone za redom njihov gubitak prelazi deset miliona evra (11 i 15). Uprkos saznanjima da je Evroliga skupa, klubovi su i dalje zainteresovani, a takmičenje će narasti za dva nova učesnika. Toni Parker je govorio o cifri od preko petnaest miliona evra koliko bi želeo da ima njegov Asvel.

Vreme košarke u kojoj novac nije bio ,,glavni organizator” je prošlo. Potrebna su velika tržišta, pa makar to bile i ,,nekošarkaške” zemlje. Sudbina srpskih timova u ovako finansijski zahtevnom takmičenju može u nekoj budućnosti da bude veoma upitna, ne toliko zbog košarkaških faktora, već prevashodno ekonomskih.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime