Klasiko iz Karijevog ugla: ,,Je li to ona utakmica u kojoj ne znam za poraz?”

Pešić Barselona
Pešić objasnio izostanak Kalinića! (FOTO: Srđan Stevanović/Getty Images)

Pred večerašnji evroligaški Klasiko u kojem njegov Real dočekuje Barselonu, Pablo Laso sigurno ne može da bude najzadovoljniji činjenicom da se na klupi Blaugrane nalazi Svetislav Pešić.

Iako je u svojoj karijeri pregrmeo mnogo više ovakvih derbija nego njegov suparnik, neke stvari sigurno ne mogu da ga ohrabre. Ono što može da ga demorališe nije toliko sastav ekipe njegovog kolege, čak ni činjenica da Barselona drži prvo mesto u ACB ligi, odnosno prvenstvu. Razlog za nelagodnost pogotovo nije trenutni odnos snaga u Evroligi u kojoj je Real za sada bolji od Blaugrane.

Svetislav Pešić – od istorijske titule sa Bodirogom, do 200 utakmica na klupi Blaugrane

U pitanju je to što Svetislav Pešić jednostavno nema naviku da gubi u Klasiku, u bilo kom takmičenju da se igra. Popularni Kari je svoje afinitete ka pobeđivanju Reala dok se on nalazi na klupi barselone, stekao u svom prvom mandatu u Kataloniji. Poznato je da je tada Pešić u klub doneo toliko dugo čekanu titulu prvaka Evrope, ali je u te dve sezone (2002-2004) sebi napravio mnogo ,,neprijatelja” u suprotnom taboru. Naime, u tom periodu Barselona je nadigrala Real u svih šest susreta – po dva prvenstvena i po jedan u kup takmičenju.

Klasiko je utakmica u kojoj Pešić u domaćim takmičenjima ne zna za poraz

U sezoni 2002/03, onoj istoj koja se završila trostrukom krunom za Barselonu, Pešić je najubedljiviju pobedu protiv Reala ostvario u četvrtfinalu kupa (72:59), a najtežu na svom parketu (92:91). Sledeće sezone je u Madridu razlika na strani Blaugrane bila najveća u Madridu (88:81), a najmanja u kupu (80:79) u kome je najvećeg rivala ponovo savladao u istoj fazi takmičenja, ali je Barselona ispala u polufinalu od Huventuda.

Kvote za evroligaški Klasiko se nalaze ovde

Pešić je nastavio po starom i u sledećem mandatu koji i dalje traje. Trijumfom u Klasiku koji se polovinom februara igrao u finalu Kupa Kralja, Pešić je Blaugrani doneo jedini trofej prošle sezone. U sledeće tri utakmice, Laso ga je nadmudrio samo u onoj koja se igrala baš u Evroligi, ali se time nije baš usrećio pošto je osveta usledeila u sledeća dva ligaška susreta u kojima je bio do nosu potučen.

Laso ima impresivnu karijeru, ali sigurno mu nije svejedno kada mu u goste dolazi trener koji ima 90% pobeda u najvećem španskom derbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime