Kao povratak drugoj košarkaškoj kući – Đorđević preuzeo Virtus iz Bolonje

Aleksandar Đorđević
(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Srpska košarka je iznedrila toliko ličnosti, bilo igračkih ili trenerskih, čija se imena slobodno mogu uzeti kao sinonimi za ovaj sport u našoj zemlji, a Aleksandar Saša Đorđević je u tom mnoštvu sigurno negde pri vrhu.

Bilo bi veoma teško odrediti po čemu je Sale nacionale više upamćen – po mnogobrojnim trofejima osvajanim sa reprezentacijom ili po čuvenim trojkama. Praviti skalu značaja na tako visokom nivou verovatno nema previše smisla, ali ako sva njegova trofejna dostignuća tokom igračke karijere posmatramo kao jedan vruhunski dugometražni film, onda su trojke najbolji uvod u njegovo prikazivanje. O Đorđeviću košarkašu malo toga nije poznato – u kojim klubovima je igrao i kakav je trag u njima ostavljao.

Srpska košarka nikada nije oskudevala u izvanrednim protagonistima, a to nije slučaj ni sada. Međutim, Saša Đorđević spada u red retkih koji su imali ogroman uticaj na mnoge, a posebno na svoju generaciju. Sam Predrag Danilović je to ponajbolje opisao rekavši da je Saletova trojka Huventudu svima promenila karijere. Ne treba posebno naglašavati u kom smeru i na koji način.

Đorđević: Momci su odgovorili srcem, ovaj kalendar ubija noge, karijere, pa i rezultate 

Mada ima nekih sličnosti, njegov trenerski put je znatno drugačiji nego igrački. Izvesna količina osporavanja ga je pratila i dok je igrao i bilo je potrebno da prođe vreme dok nije sasvim razvejao sve sumnje u to šta sve može na parketu. Njegov trenerski rad je čak u većoj meri naišao na nerazumevanje.

Đorđević se od početka bavljenja trenerskim poslom suočava sa određenim osporavanjem

Čak i sada, posle uspeha koje postigao sa reprezentacijom, kao da postoji blagi otklon od želje da mu se sasvim prizna sposobnost da se tim poslom bavi na najvišem nivou. Potvrde su došle, a ostaje pitanje koliko bi ih bilo da nije pravio preduge pauze tokom kojih nije aktivno radio u nekom klubu. Možda bi već dostigao, ili barem bio blizu, nekih dostignuća koje ostvario kao košarkaš. No, ne bi trebalo olako tvrditi da je sada previše kasno.

Vest kojom je objavljeno da je Đorđević postao novi trener Virtusa iz Bolonje, je u nekom smislu njegov povratak drugoj košarkaškoj kući. Nije tajna koliko je selektor srpske reprezentacije vezan za Italiju i u košarkaškom i u životnom smislu. U toj zemlji je započeo inostrani deo karijere, u njoj je i završio. Simbolika je što mu je prvi i poslednji klub bio Milano, ali je izvesno vreme proveo noseći dres drugog tima iz Bolonje, Fortituda i Skavolinija, u kome je dubok trag svojevremeno ostavio jedan drugi Partizanovac, Dragan Kićanović.

Virtus nije prvi klub u Italiji u kojem je Đorđević radio kao trener

Prvi trenerski ugovor mu je takođe bio u gradu mode Milanu (2006-2007), a godinu dana je proveo i u Benetonu (2011-2012). Orlove preuzima u svoje ruke 2013. godine i do danas obavlja posao selektora sa velikim uspehom. Ako se za srebrne medalje sa Svetskog kupa 2014 i Olimpijskih igara 2016 može reći da su bile ,,nedostupne” zbog učešća SAD, zlatna medalja sa prvenstva Evrope 2017 je izmakla zbog toga što je sastav bio desetkovan povredama.

Đorđević nadzire, srpski košarkaši dominiraju!

U međuvremenu je u klupskoj košarci radio u Panatinaikosu i Bajernu sa kojima ima po jedan trofej u domaćim kupovima.

Preuzimanje Virtusa je novi korak koji je Đorđević napravio na putu potvrđivanja trenerskog umeća. Kao igrač, nije odustajao pred problemima koje je imoa da se ostvari, što i jeste odlika ljudi izraženih karaktera. Trenerima sa tim osobinama takođe nije lako, pogotovo u modernom sportu, ali da jeste, u čemu bi bila veličina uspeha?

Virtus je poslednji trofej (ne računajući FIBA Evročelindž) osvojio davne 2002. godine. Đorđević nije neko ko se zadovoljava osrednjošću, tako ne bi uopšte bilo čudno da se uskoro najave ambiciozniji planovi tima iz Bolonje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime