Kalkulacije u svim regionima uoči finalnog kvalifikacionog „prozora“ za Mundobasket 2019

3
(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Uoči poslednjeg kvalifikacionog „prozora“ za Mundobasket u Kini krajem ove godine 17 reprezentacija ne mora da brine. To znači da je preostalo još 14 „karata“ za učešće na Svetskom prvenstvu na kojem će prvi put u istoriji učestvovati 32 ekipe, uključujući Kinu kao domaćina takmičenja.

Među reprezentacijama koje se još uvek bore za plasman na najveću svetsku košarkašku pozornicu  nalazi se i Srbija, iako izabranici selektora Aleksandra Đorđevića ne bi trebalo da imaju velikih problema protiv Estonije u Talinu, odnosno Izraela u Beogradu.

S druge strane, nekoliko nacionalnih timova širom planete očekuju odlučujući mečevi, a ovde ćemo pogledati kakva je trenutno situacija u svim regionima pred završni deo kvalifikacionog ciklusa.

Afrika – 3/5

Kamerun
Foto: FIBA

Grupa E

Obezbedili učešće na SP: Tunis, Angola

Još uvek imaju šanse: Kamerun je završio na trećem mestu u grupi E, a mesto na Svetskom prvenstvu obezbediće ukoliko trećeplasirani iz grupe F kvalifikacije završi sa lošijim učinkom od 7-5 ili sa lošijom koš razlikom od +78.

Eliminisani: Egipat, Maroko, Čad

Grupa F

Obezbedili učešće na SP: Nigerija

Još uvek imaju šanse: Senegalu je neophodna jedna pobeda iz preostala tri meča (Ruanda, Mali, Nigerija), a plasman na Mundobasket obezbediće i ukoliko Obala Slonovače doživi bar jedan poraz.

Centralnoafrička republika može da se plasira na SP kao najbolja trećeplasirana ekipa, ali samo ukoliko pobedi u tri preostala tri duela sa najmanje 119 ili 120 poena ukupne koš razlike, u zavisnosti od toga koliko poena zabeleži na tim mečevima, manje ili više od 267.

Kladi se na sve mečeve u NBA ligi!

Obala Slonovače će putovati u Kinu kao drugoplasirana u grupi F ukoliko u preostale tri runde ostvari sve tri pobede, a Senegal sva tri poraza. Takođe, na SP mogu i kao najbolja trećeplasirana reprezentacija ako pobedi na poslednja tri susreta sa najmanje 65 ili 66 poena ukupne koš razlike, u zavisnosti broja postignutih poena, manje ili više od 294.

Eliminisani: Ruanda, Mali

Amerika – 4/7

SAD košarka
Foto: FIBA

Grupa E

Obezbedili učešće na SP: Argentina, SAD

Još uvek imaju šanse: Urugvaj će igrati na SP ukoliko savlada Portoriko u poslednjem kolu, ali čak bi i trijumf u okršaju sa Meksikom bio dovoljan budu imali bolji međusobni skor sa Portorikom koji bi u tom slučaju trebalo da izgubi i od Argentine. Pored toga, Urugvaj bi mogao da se kvalifikuje i kao najbolja četvrtoplasirana ekipa u američkom delu kvalifikacija.

Portoriko će obezbedi direktan put na Svetki kup sa dve pobede u poslednja dva kola, ali u Kinu će ići i u slučaju da savladaju Urugvaj sa boljim međusobnim skorom, a njihov poslednji rival izgubi od Meksika. Takođe, Portoriko, baš kao i Urugvaj, može da “izvuče” najbolji učinak kao četvrtoplasirana selekcija.

Eliminisani: Meksiko, Panama

Grupa F

Obezbedili učešće na SP: Venecuela, Kanada

Još uvek imaju šanse: Brazil bi trebalo da upiše samo jednu pobedu iz preostala dva kola kako bi zakazao učešće na Mundobasketu. Sačuvali bi treće mesto pobedom nad Dominikanskom Republikom, a ukoliko protiv njih budu imali bolji međusobni skor, susret sa Devičanskim ostrvima bi bio nevažan po pitanju plasmana. Takođe, ako savlada Devičanska ostrva, Brazil bi se u najgorem slučaju plasirao kao najbolja četvrtoplasirana ekipa.

aba liga

Dominikanska republika može direktno na SP, a za to su im neophodne obe pobede. Pored toga, bila bi im dovoljna i pobeda nad Brazilom u poslednjem kolu, uz bolji međusobni skor, ali da u tom slučaju Brazil izgubi od Devičanskih ostrva. I Dominikanci imaju šansu da se plasiraju kao najbolji četvrtoplasirani tim u američkom delu kvalifikacija.

Eliminisani: Čile, Devičanska ostrva

Azija – 4/7

Jordan košarka
Foto: FIBA

Grupa E

Obezbedili učešće na SP: Kina (domaćin turnira), Novi Zeland, Koreja

Još uvek imaju šanse: Liban bi se kvalifikovao sa dve pobede u poslednje dve runde, ali bi im i manje od toga bilo dovoljno. Nemaju bolji međusobni skor ni protiv Jordana ni protiv Kine, pa će njihova sudbina zavisiti od rezultata pomenute dve selekcije, kao i rezultata u drugoj grupi ukoliko ne upišu dva trijumfa, s obzirom da bi na Mundobasket mogli i kao najbolja četvrtoplasirana ekipa.

Jordan će igrati na Svetskom prvenstvo ukoliko zabeleži obe pobede, a Liban izgubi bar jedan meča. U slučaju da sve tri ekipe (Liban, Jordan, Kina) kvalifikacije završe sa identičnim učinkom, Jordan bi bio iznad Libana i tako obezbedio plasman, dok bi se Liban borio za četvrtu poziciju. Jordan ima bolju koš razliku od Libana, a na SP mogu i kao najbolja četvrtoplasirana reprezentacija u azijskom delu kvalifikacija. Matematički, Liban bi mogao da završi na petom mestu, ali samo ukoliko Kina završi iznad njih.

Eliminisani: Sirija

Grupa F

Obezbedili učešće na SP: Australija

Još uvek imaju šanse: Iran može na SP u svim, izuzev jednog scenarija. Da bi završili na četvrtom mestu, potrebno je da izgube od Australije, a potom i od Japana sa bar osam poena razlike, Filipini bi morali da savladaju Katar i Kazahstan, dok bi Katar morao da sruši Japan. Čak i u tom slučaju, Iran ostaje u trci za poziciju najboljeg četvrtoplasiranog tima.

Japan bi mogao da završi bilo gde između drugog i četvrtog mesta. Učešće bi obezbedili sa dve pobede, ali i manje bi moglo da bude dovoljno u zavisnosti od ostalih rezultata u grupi. Takođe, Japan može da završi i na četvrtoj poziciji u dva slučaja: 1. izjednačen skor sa Filipincima i Kazahstancima za treće, četvrto ili peto mesto; 2. direktan plasman kao četvrtoplasirani.

Kladi se na novog evropskog šampiona!

Filipini mogu da završe između trećeg i petog mesta. Kartu za Mundobasket mogu da “zarade” jednom pobedom s obzirom da imaju bolji međusobni učinak protiv Japana, ali čak i ukoliko zabeleže dve pobede, zavisiće od drugih rezultata. U najgorem slučaju, ostaće na četvrtoj poziciji ako ne izgube od Kazahstana sa više od 48 poena razlike ili ne dožive oba poraza. U suprotnom, ostaće bez plasmana kao petoplasirani, što će se desiti i ukoliko Kazahstan slavi na obe utakmice, a Japan sruši Iran ili Katar.

Kazahstan će igrati u Kini ukoliko savlada Australiju bilo kojim rezultatom i Filipine sa najmanje 48 poena razlike, a Japan izgubi oba meča i Filipinci pobede Katar. Takođe, Kazahstan bi mogao da bude i četvrti u gore pomenutom slučaju, osim ukoliko Kazahstan dobije Filipine sa više od 17, a manje od 47 poena (1), ako upišu dva trijumfa, a Japan savlada Iran ili Katar (2) i ukoliko Filipini izgube oba susreta (3).

Eliminisani: Katar

Evropa – 7/12

Miloš Teodosić Aleksandar Đorđević
(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Grupa I

Obezbedili učešće na SP: Španija, Turska

Još uvek imaju šanse: Crna Gora će igrati na SP sa dve pobede, ali i jedna bi bila dovoljna u zavisnosti od drugih rezultata, ukoliko završe sa boljim međusobnim skorom od Letonije, Ukrajine i Turske, iako bi učinak sa Turcima mogao da bude nevažan.

Letoniji su takođe neophodne dve pobede, ali trijumf nad Crnogorcima bi mogao da bude dovoljan ako budu imali bolji međusobni skor. U zavisnosti od drugih rezultata, Letonci bi mogli da budu izjednačeni sa Crnom Gorom i Turskom na drugom, trećem ili četvrtom mestu i da se kvalifikuju ukoliko savladaju Crnogorce sa devet poena razlike.

Ukrajina ide u Kinu ukoliko dobije oba meča i pritom sačuva bolji skor protiv Crne Gore, pod pretpostavkom da Letonija izgubi od Španije i Crne Gore, a Turska slavi na bar jednom susretu.

Eliminisani: Slovenija

Grupa J

Obezbedili učešće na SP: Litvanija

Još uvek imaju šanse: Italija nedostaje samo jedna pobeda za plasman na SP, ali u Kini bi igrali čak i ako izgube oba meča, a u tom slučaju sačuvaju bolji skor protiv Mađarske ili Mađari izgube od Hrvatske. Plasirali bi se i ako budu izjednačeni sa Mađarskom i Poljskom.

Poljska će učestvovati na SP sa dve pobede, ali bi mogli da se kvalifikuju i sa jednom ili bez pobede, u zavisnosti od drugih rezultata. Ukoliko izgube jednom, postoji mala šansa da budu izjednačeni sa Italijom i Mađarskom (ako Italija izgubi, a Mađari dobiju oba meča, a Poljaci savladaju Italijane sa tačno devet poena razlike, ali i čak 117 postignutih poena). Ako izgube u oba preostala susreta, eliminisaće ih Mađarska ili Hrvatska, pod uslovom da jedna od te dve reprezentacije ne izgubi nijednu utakmicu, a u zavisnosti od međusobnog skora ukoliko to bude Hrvatska.

Mađarska bi morala da slavi u oba duela kako bi zaigrala na Svetskom prvenstvu, ali bi i u tom slučaju zavisila od drugih rezultata. Mađari bi ostali bez učešća ukoliko bi Italija i Poljska uzeli bar po trijumf. Ipak, ukoliko Italija sruši Litvance umesto Hrvata, Mađarska bi zaigrala na SP.

Hrvatska će zaigrati na SP sa dve pobede, ali samo ako Poljska izgubi od Holandije, kao i u slučaju da Hrvatska sačuva bolji skor protiv Poljske ili Mađarska savlada Italiju.

Eliminisani: Holandija

Grupa K

Obezbedili učešće na SP: Francuska, Češka Republika

Još uvek imaju šanse: Rusija na nekoliko načina može do Kine. Plasman bi obezbedili pobedom nad Finskom, ali čak i ako savladaju Bugarsku, pod uslovom da: 1. ostvare bolji skor protiv Finske, a Finci izgube od Francuske; 2. Finska pobedi Francuze, a Češka izgubi oba meča. Takođe, Rusi bi do SP mogli i uz dva poraza, ali u tom slučaju moraju da imaju bolji skor od Finske (Rusija slavila sa +2 u prvom meču), kao i da Finci izgube od Francuske, a Bugari od BiH.

evroliga

Finskoj su za plasman potrebna dva trijumfa i bolji skor od Rusa, ali bi i jedna pobeda mogla da ih pošalje u Kinu. Ukoliko Rusija izgubi od Bugarske, Finska će se kvalifikovati sa pobedom sve dok ima bolji skor od Rusa. Ukoliko Bugarska slavi u oba okršaja, Finskoj će biti dovoljna bila kakva pobeda nad Rusijom.

Eliminisani: Bugarska, Bosna i Hercegovina

Grupa L

Obezbedili učešće na SP: Grčka, Nemačka

Još uvek imaju šanse: Srbiji nedostaje samo jedna pobeda u preostala dva kola kako bi “overila” kartu za Kinu. Međutim, čak i ukoliko dožive dva poraza, Orlovi će igrati na Mundobasketu ako Gruzija i Izrael izgube bar po jedan meč. Ono što nikako ne sme da se desi jeste poraz od Izraela sa više od 21 poena razlike, jer bi u tom slučaju Srbija bila izjednačena sa pomenutim ekipama (6-6) i ujedno ostala bez učešća na Svetskom prvenstvu.

Gruziji su za plasman neophodna dva trijumfa, ali samo ako Srbija izgubi i u Talinu i u Beogradu.

Izrael će igrati u Kini ukoliko zabeleži dve pobede, a Srbija i Gruzija izgube sve do kraja kvalifikacija. Ukoliko Srbija izgubi obe, a Gruzija dobije jednu utakmicu, Izrael će morati da savlada Srbiju u Pioniru sa više od 22 poena razlike kako bi se kvalifikovao na SP.

Eliminisani: Estonija

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime