Kako sazreva plej-of generacija – Denver među četiri najbolja i po učinku i po broju pobeda

NBA Jokić
(Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

U ovom trenutku u NBA postoje samo četiri ekipe procentom pobeda od 70% ili više, među kojima se posle pobede na gostovanju u Nju Orlinzu, nalazi i Denver.

Ako se ostalim timovima (Golden Stejt, Milvoki, Toronto) takav rezultatski bilans mogao predvideti (i predviđao se), to se za Denver  ne može reći. Plej-of možda, ali 70% uoči Ol-star utakmice – bilo bi veoma hrabro. No, Denver i pored nemalih problema gura dalje.

Plasman u doigravanje odavno niko ne dovodi u pitanje. Ono što je ostalo za polemiku,  a o čemu se ona i vodi je zadržavanje prednosti domaćeg terena, da li Nikola Jokić zaslužuje mesto među MVP kandidatima, kao i šta će se dešavati u plej-ofu.

U Koloradu se ne boje januara – lakši raspored kao zalog da Denver ostaje prvi na Zapadu?

Inače, Grumenovi su naputu da i petu uzastopnu sezonu povećaju broj pobeda, a sa poslednjom imaju devet manje nego cele prošle godine kada su imali četrdeset i šest. Sećamo se da su  tada imali više od polovine pobeda (56%), ali da su ostali ispod crte. Čini se da ekipa Majkla Melouna sazreva u pravom ritmu, možda čak za nijansu brže nego što se očekivalo.

Uprkos problemima sa povredama koji su ga sprečili da mečeve počinje sa najboljom petorkom, Denver je pokazao osobine vrhunskog tima stabilnim boravkom u vrhu Zapadne konferencije. Zlata vredna odlika je stavljena na ispit posle brutalnog poraza od šampiona, ali je on položen pobeđivanjem i u mečevima u kojima sastav nije igrao dobro. Uostalom, nalaze se tik iza tima za koji mnogi tvrde da je najbolji svih vremena.

Denver je tu gde jeste zato što Nikola Jokić igra na MVP nivou

Ekipa je januarske mečeve okončala sa jedanaest pobeda i četiri poraza. Samo jedan (Feniks) spada u onakve za kakve se kaže da je ,,nemoguć”. Ostala tri su od šampiona i na gostovanjima od Hjustona i Jute. Dakle, dobijene su (skoro) sve utakmice koje su morale da se dobiju, ali i neke koje nisu.

Ključni igrač u januaru (i uopšte) je Nikola Jokić. Srpski košarkaš je od Ol-star formata ,,uskočio u patike” nekoliko najboljih u NBA ove sezone. Centar Denvera je tokom januara ubacivao 25,1 poen, imao 11,8 uhvaćenih lopti i 8,2 asistencije, za šta mnogi tvrde da je dostojno MVP priče. Uz sve to, nepodeljen je utisak da sve što radi, radi u korist tima.

Denver je prvi deo sezone bio jedan od najboljih defanzivnih timova u ligi, ali se ravnoteža pomerila u suprotom smeru. Počev od kraja novembra, odbrana je postala nešto lošija, ali je napad znatno napredovao. Januar je pokazao veliko poboljšanje u odnosu na decembar kada je ekipa vrednovana kao deveta u ligi, dok je u mesecu koji se završava Denver bio drugi najbolji ofanzivni tim u NBA.

Ono što je izgubio u odbrani, Denver je nadoknadio u napadu

Kada je u pitanju učinka u defanzivi, sastav je nazadovao svakog meseca, pa je tako u januaru bio tek dvadeseti. Neigranje nekih košarkaša koji važe za dobre u odbrani (Heris, Milsap) je imalo određeni uticaj, pa se očekuje da Meloun u narednom periodu ekipu vrati bliže onom stanju sa početka sezone. Ono što je najvažnije je da je Denver u oba učinka ima mesto među deset najboljih timova, kada je u pitanju dosadašnji deo sezone. Štaviše, kombinacija ga stavlja na četvrto mesto, što čak i odgovara broju timova sa najviše pobeda do sada.

Sad je već ozbiljno – zašto se Denver i Nikola Jokić malo pojavljuju u pričama o NBA prstenu? 

Grumenovi su bez sumnje, odličan tim. Ono što sada sve zanima je kako će se ponašati tamo gde odavno nisu bili – u plej-ofu. Da li će mlad sastav svoju odličnu statistiku moći da preslika i da funkcioniše u ,,nepoznatoj sredini”? Da li će moći da pobedi u bar jednoj seriji?

Odgovore na ta pitanja ne zna niko, ali da će imati šansu da se potvrde, to je izvesno.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime