Kako kredit otplaćuje Bobi Braun, a kako to rade Marinković i Vilijams?

Foto: Budućnost VOLI

Kada je pre tačno dvadeset godina američki pop i rep muzičar Bobi Braun izbacio popularnu numeru ,,My Prerogative”, sigurno nije imao u vidu privilegije koje njegov košarkaški imenjak za sada dobija u Mornaru iz Bara. U sportskom žargonu, pogotovo onom sportu kojim se bavi Braun, takve povlastice kojima ga je udostojio Mihailo Pavićević se nazivaju kredit.

Da Mornar pobeđuje, situacija bi bila duhovita, mada pregled učinka američkog veterana može da izazove i takve reakcije. Robert Daglas Braun, kako ovom tridesetčetvorogodišnjem veteranu glasi puno ime, iza sebe ima karijeru koja uključuje igranje u nekoliko NBA klubova (Sakramento, Nju Orlinz, Minesota, Hjuston, LA Klipers), ali je i u Evropi ostavio priličan trag nastupajući između ostalih za Aris, Sijenu, Bešiktaš. Poznato je da treneri ,,stare škole” kakvoj realno pripada Mihajlo Pavićević nisu posebno skloni kreditiranju igrača, međutim, Braun se od dolaska u Bar ponaša kao da je miljenik banke u kojoj je dobio izuzetno povoljan kredit.

Bobi Braun je ubacio svega dva šuta od osamnaest

,,Rata” kojom ga je otplaćivao na utakmici protiv Zvezde je bila u visini osamnaest šuteva na koš. Možda bi to i bilo u redu da je nešto pogodio, ali nije. Sad, ako dve lopte koje su nekako uspele da prođu kroz obruč koji je za Brauna očigledno bio manjeg promera nego za ostale, pretežu u odnosu na preostalih šesnaest koje je promašio, onda je sve u redu. U realnosti bi, međutim, banke koje kredit daju onima koji ih otplaćuju na način ,,ala Braun”, veoma brzo zatvorile vrata.

Dušan Alimpijević ima novi klub i to u jednoj od najjačih evropskih liga!

Da stvar bude zanimljivija on je uzeo skoro 30% šuteva svoje ekipe (18/63), a u tri utakmice koje je do sada odigrao svaki put je bio dvostruko gori. U prvoj je ubacio osam, zatim četiri, pa dve. Neki ljubitelji košarke skloniji ironiji rekli bi ,,mlad je, ima vremena da se popravi”…

Vanja Marinković se takođe može smatrati čovekom koji je dobio kredit. Doduše, košarkaš Partizana ni blizu nije povlašćen kao Braun. Marinković je od početka sezone u kod Čanka bio oslobođen briga ako mu ne krene, pa se on nije ustezao ,,šajbanja” iz bilo koje pozicije. No, šajba ga baš i nije služila.

Marinković je dobio kredit i od Trinkijerija

Uz neke pozitivne stvari koje je uneo u igru kao što je napadačka raznovrsnost i poboljšana odbrana, šut ga nikako ne služi. Bek Partizana se prema  tome ponaša primenjujući poslovicu da se klin klinom izbija. Kad već igra po pola sata, zašto da ne šutne trinaest puta po utakmici. Bilo bi nerazumno pretpostaviti da Trinkijeri ne vidi da procenti nisu sjajni, kao i da Marinković i dalje povremeno ima problema sa selekcijom šuta. Italijan za sada to dopušta iz dva razloga – zadovoljan je ostalim učinkom ili smatra da će njegov igrač kredit da vrati kada bude bilo najvažnije i to sa kamatom.

Još jedan Amerikanac je ovoga vikenda ,,zablistao” na evropskim parketima. U pitanju je Devin Vilijams koji igra za turski Bajukčekmez. On je na utakmici turskog prvenstva na koš Efesa uputio neverovatnih dvadeset sedam lopti. Od toga je bio precizan samo osam puta.

,,Revolveraška“ tradicija, prvi trofej i kako izgleda kada Budućnost ne može da promaši

Devetorica njegovih saigrača koji su ulazili u igru su zajedno šutnuli još 51 put, što znači da je Vilijams uzeo 35% šuteva. Koliko se centar ove ekipe opustio vidi se i po tome što je šutnuo četiri trojke, isto koliko i na šest prethodnih mečeva zajedno. Vilijams nesumnjivo ima kvalitet, a najveći razlog za dobijanje kredita je učinak pod košem. Protiv Efesa je uhvatio čak sedamnaest lopti, dok mu je prosek u prethodne četiri utakmice skoro petnaest.

Ako se uzme u obzir da mu je tek dvadeset četiri godine, kredit koji dobija može da ima uporište u računici da će se isplatiti ako ga primeti neko od bogatijih evropskih timova. Njegov sadašnji tim može da računa i na pristojnu kamatu jer košarkaši sa dvocifrenim učinkom u više kolona nisu tako česta pojava.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime