Kako je zamalo došlo do pucnjave u svlačionici Vizardsa 2009. godine?

LOS ANGELES, CA - AUGUST 31: Former Los Angeles Lakers guard Javaris Crittenton (R) appears in Los Angeles Superior Court for an extradition hearing with his attorney Brian Steel August 31, 2011 in Los Angeles, California. The hearing wasin connection with a warrant from Atlanta charging him with murdering a 22-year-old woman. (Photo by Al Seib-Pool/Getty Images)

Mnogima je već dobro poznata priča o „mahanju pištoljima“ u svlačionici Vašington Vizardsa pre devet godina, ali jedan od učesnika tog incidenta, Žilbert Arenas, otkriva da povod istog nije bio novac, već popularna kartaška igra u NBA šampionatu, tačnije, „trash-talk“. Kako je došlo do sukoba?

Arenas je tek nedavno prvi put ispričao šta se zapravo desilo između njega i njegovog bivšeg saigrača u Vizardsima, Džavarisa Kritentona, 19. pika Los Anđeles Lejkersa iz 2007. godine, inače osuđenika na 23 godine zatvora zbog ubistva 22-godišnje Džulijan Džouns, majke četvoro dece, u avgustu 2011. godine.

Top 10: „Potonule“ karijere inostranih košarkaša posle Crvene zvezde i Partizana

Naime, sve je „zakuvano“ u avionu 2009. tokom kartaške igre pod nazivom „booray“. Kritenton je bio veoma nervozan jer je konstantno gubio, a lider tadašnjeg sastava Vizardsa odlučio je da se pridruži saigračima pošto je video priliku da iskoristi neiskustvo mladog igrača.

„Čovek je bukvalno ’krvario’. Bio sam prilično ’naoštren’ jer je na stolu već bilo 1,100 dolara. Namirisao sam krv…“, započeo je priču Arenas. „Došao je red na mene, a on je već bio sav modar, iznerviran. ’Ovo je sr**e! Kako ti sada možeš da igraš?!’ Bio je uznemiren jer je počeo da razmišlja o svojim šansama, bio je poslednji u redu prilikom dodele karata.“

Baš kao što je to radio na terenu, Arenas je počeo da zadirkuje druge igrače.

Kako je zamalo došlo do pucnjave u svlačionici Vizardsa 2009. godine?
MIAMI, FL – NOVEMBER 29: Gilbert Arenas #9 of the Washington Wizards looks on during a game against the Miami Heat at American Airlines Arena on November 29, 2010 in Miami, Florida. (Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)

„Počeo sam s onim mojim starim dobrim sra**m. ’Tako je, dušo, nemoj sad da mi zaspiš!’ Kada bi neko počeo da gubi, ja bih pritisnuo dugme za stujardesu: ’Oh, ne, imamo skakača. Javite pilotu! Ljudi, imamo skakača!’ Džavaris se potpuno ’zapalio’, ali svi znaju moj stil. Nastaviću da te zadirkujem, želim da te s**em.“

U jednom momentu Kritenton je bio ljut na Džavejla Mekgija koji mu nije dao novu šansu da povrati svoj novac, a onda je u raspravu ušao i Arenas.

„Bio sam u fazonu: ’Džavarise, zapaliću ti automobil dok budeš u njemu. Onda ćemo potražiti aparat za gašenje požara kako bismo izvukli tvoje dupe odatle’. On je na to odgovorio: ’Ok, ja ću te onda samo upucati’, a ja sam mu rekao: ’Čoveće, ja ću ti doneti oružje da me upucaš!’“.

Ko osvaja titulu u NBA naredne sezone? Proveri KVOTE!

Dva dana kasnije, Arenas donosi četiri pištolja u svlačionicu.

„Izazvao sam ga. Kažeš da ćeš me upucati? U redu, doneću ti oružje.“

Kritenton je izvadio svoj napunjeni pištolj, a potom ispraznio svlačionicu. Niko nije povređen, ali Arenas, Kritenton i Vizardsi nakon toga nikada više nisu bili isti.

Obojica su dobila uslovnu kaznu zbog posedovanja oružja, a tadašnji komesar Dejvid Štern suspendovao ih je do kraja sezone. Kritenton se više nikada nije vratio u NBA, ali najveću grešku u životu napravio je nedugo pošto je potpisao ugovor sa Lejkersima.

Odlučio je da se pridruži bandi u južnoj Kaliforniji pod nazivom „Crips“ kako bi sebi „obezbedio zaštitu“.

Kako je zamalo došlo do pucnjave u svlačionici Vizardsa 2009. godine?
WINSTON-SALEM, NC – JANUARY 30: Javaris Crittenton #1 of the Georgia Tech Yellow Jackets listens to head coach Paul Hewitt during the game against the Wake Forest Demon Deacons on January 30, 2007 at Lawrence Joel Coliseum in Winston-Salem, North Carolina. (Photo by Streeter Lecka/Getty Images)

Međutim, kada je u avgustu 2011. krenuo da se osveti članu suparničke bande koji ga je opljačkao, Kritenton je nehotice upucao 22-godišnju Džouns u nogu koja je preminula u bolnici.

Na drugoj strani, Vizardsi su trejdovali Arenasa u Orlandu nakon incidenta. Na vrhuncu forme beležio je i do 30 poena po meču, ali su ga povrede naterale da ranije završi karijeru.

Duel Ejtona i Dončića: Ko će biti ruki godine?

Arenas je samo želeo da otkrije istinu o sukobu koji je vrlo lako mogao da se pretvori u oružani. Imao je mnogo novca i zato tvrdi da razlozi incidenta nisu bili kockarski dugovi. Jednostavno, radilo se o takmičarskom duhu među NBA košarkašima koji se redovno „preliva“ van terena.

Nažalost, Kritenton očigledno nije naučio lekciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime