Kako je Kevin Garnet umalo završio u Anadolu Efesu?

kevin garnet-lista-mvp-nba liga
Kevin Garnet je sastavio listu igrača za nagradu MVP-ja NBA lige (FOTO: Hannah Foslien/Getty Images)

Famozni lokaut u NBA ligi 2011. godine, četvrti u njenoj istoriji, značio je veliku šansu za evropske klubove. Mnogi igrači koji su u tom trenutku nastupali u američkom šampionatu tražili su alternative na Starom kontinentu, a među njima je bio i Kevin Garnet.

Naime, priliku da dogovori spektakularan transfer imao je Anadolu Efes.

Tadašnji sukob između Unije igrača (NBPA) i vlasnika klubova, koji se ticao tzv. „prihoda od košarke“, trajao je ukupno 161 dan, a završen je 8. decembra nakon mukotrpnih pregovora. Uniju igrača predstavljao je Derek Fišer sa advokatima, dok su na strani lige bili komesar Dejvid Stern, vlasnik San Antonio Sparsa Piter Holt i njihovi advokati.

Međutim, pre nego što je lokaut i zvanično okončan, pojedini igrači su morali da pronalaze angažmane u drugim ligama kako bi nadoknadili novčani gubitak i istovremeno ostali u formi s obzirom da tokom sukoba nisu bili u mogućnosti da posećuju dvorane i sarađuju sa trenerskim osobljem. Među njima se našla i turska liga.

Srbija sa Jovićem, Lučićem i Micićem čeka Grke u Beogradu!

Recimo, Bešiktaš je čak i pre lokauta „pokupio“ sve naslovne stranice sportskih medija u svetu kada je angažovao Alena Ajversona, dok je tokom pauze u NBA doveo i Derona Vilijamsa, a tri dana je pregovarao i sa Kobijem Brajantom kojeg su tada „selili“ u brojne evropske klubove, uključujući Virtus Bolonju.

Alen Ajverson
(Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images)

Šansu da iskoristi posledice lokauta imao je i Anadolu Efes. Najpre su potpisali ugovor sa Ersanom Iljasovom, a nešto kasnije dobili su ponudu od agenta Kevina Garneta, otkrio je generalni menadžer Efesa Alper Jilmaz.

„Registrovali smo Ersana Iljasovu tokom lokauta 2011. godine. Onda je počela sezona, krenuli su mečevi, Ersan je igrao, a meni je jednog dana zazvonio telefon: ’Ja sam Garnetov agent, želimo da dođemo u Evropu tokom lokauta, javi mi šta mislite o tome’, rekao je. Odgovorio sam mu: ’Naravno da ćemo razmisliti. Ne smemo da propustimo igrača kao što je Kevin Garnet’“, otkrio je Jilmaz.

Jokić vs Lebron: Mogu li Nagetsi da sruše Lejkerse?

Međutim, Efes nije mogao da ispoštuje njihove ogromne finansijske zahteve.

„Tražili su ogromnu količinu novca. Milion dolara za dva meseca. Da budem precizniji, 500.000 dolara za jedan mesec. Tada sam bio timski menadžer i nisam mogao sam da odlučim. Razgovarali smo o tome, ali nismo imali novac. Nazvao sam njegovog agenta i rekao: ’Ne, nećemo potpisati Kevina Garneta’“, objasnio je Jilmaz tokom gostovanja na turskom NTV kanalu.

NBA sezona te godine počela je 25. decembra i skraćena je sa 82 na 66 utakmica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime