Kako izgledaju promene u sistemu takmičenja ABA lige?

0

Istovremeno sa završetkom ligaškog dela sezone ABA liga je obznanila i neke promene koje će sa primenom početi već sledeće takmičarske godine, a koje se najviše odnose na sistem takmičenja.

Skupština ABA lige na kojoj su odluke donešene održana je u Beogradu, a odnosi se na oba nivoa takmičenja. Prema rukovodiocima motiv za promene je potreba za zaštitom kvaliteta, kao i želja za unapređenjem samog takmičenja. Najvažnija se odnosi na način ulaska u Prvu ABA ligu, što će u budućnosti biti moguće samo iz druge lige.

Pešić se surovo osvetio Realu, Barselona planira drugo mesto u ACB ligi

Pod određenim uslovima u viši rang bi mogle da se plasiraju dva tima. Šampion druge lige ulazi direktno, praktično menjajući poslednjeplasiranu ekipu iz Prve ABA lige. Za drugo mesto bi se borili pretposlednji iz prve i drugoplasirani tim iz druge lige.

Završni turnir ABA 2 lige se igra samo ove godine

Završni turnir posle kojeg će ABA 2 liga dobiti ovogodišnjeg pobednika biće ujedno i jedini pošto će od sezone 2018/19 biti zamenjen plej-of sistemom u kome će učestvovati četiri najbolja kluba iz ligaškog dela. Sama liga će se sastojati od po dva predstavnika svake države koji će to pravo sticati na osnovu rezultata u domaćim takmičenjima.

Ekipa koja će u višem rangu zameniti MZT biće poznata posle turnira koji će se početkom aprila održati u Čačku, a na kome će po svemu sudeći učestvovati Borac, Vršac, Primorska i Krka.

Kvota da će Budućnost osvojiti ABA ligu je veoma primamljivih 3,50!

Iako se pre svega navode sportski kriterijumi, neka ograničenja su ipak postavljena. Naime, najveći dopušteni broj klubova iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je pet što bi u dogledno vreme ipak moglo da dovede do zanimljive situacije u slučaju da se u takmičenju već nalazi pet timova iz iste zemlje iz koje bi došao eventualni pobednik ABA 2 lige.

Reakcije na promene se kreću od odobravajućih do negodujućih, što je sasvim uobičajeno u sličnim situacijama, ali i što doprinosi njenom boljem sagledavanju.

Ono što se sigurno zna je da Makedonci sledeće sezone neće imati nijednu ekipu u Prvoj ABA ligi, a da će Srbija ili Slovenija imati jednog više. Takođe, treba napomenuti da će novi sistem biti na snazi do 2025. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime