Kako i čime na džinove Baskonije – Budućnost mora da pogađa spolja

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Posmatrajući obrnutom psihologijom, Budućnost nikada nije imala lakši zadatak nego pred utakmicu sa Baskonijom, jer šta god da uradi može da ispadne dobro. S obzirom na probleme sa povredama nekolicine košarkaša, ekipa Aleksandra Džikića u sedmi evroligaški meč uklazi sa najmanje izgleda da ostvari prvu pobedu.

Tu stvar i postaje zanimljiva, jer ako Budućnost u takvim uslovima uspe da savlada Baskoniju, to će biti ogromno i pozitivno iznenađenje, kao i veliki podstrek u daljem radu. Sa druge strane, poraz je već ,,upisan”, pa im ga niko ne može zameriti. To bi možda bilo i prvi put ove sezone.

Nikola Radičević ponovo u Španiji – ono što ne vidi Trento, vidi Gran Kanarija

Trener Podgoričana je dobio podršku rukovodstva kluba, doduše pomalo čudno upakovanu u kritiku da ne postoji zadovoljstvo njegovim radom. Džikić i dalje ostaje na klupi, ali i sa sastavom koji možda neće biti dodatno pojačan. Nažalost, povrede Alekse Ilića koji se verovatno neće vratiti do kraja sezone, Zorana Nikolića koji nije predviđen za duel sa Špancima, te Alena Omića i Danila Nikolića, su novi problemi u sezoni u kojoj šampionu ABA lige ništa ne ide od ruke ni na ruku.

Aleksa Ilić se povredio u lošem trenutku

Ilić će prilično nedostajati pošto je u nekoliko prethodnih mečeva počeo da donosi veliku energiju ulazeći u igru sa klupe. To je i bilo potrebno sastavu koji od prvih utakmica deluje uspavano, a u pojedinim trenucima i bez volje za igrom. U trenutnoj situaciji, njegov nedostatak će se osetiti i u reketu.

Baskonija raspolaže velikom snagom upravo pod koševima, koja je najviše oličena u fizičkom prisustvu visokih igrača. Ilmane Diop, Vinsent Poire i Johan Fojtman su ako ne najkvalitetniji tercet centara u Evroligi, svojom konstitucijom svakako dominantni. Veliko je pitanje šta Budućnost može da učini na tom planu, čak i da je kompletna, suočila bi se sa problemom zaustavljanja ove trojke. Pridruženi član je Tornike Šengelija, već nekoliko sezona jedan od najboljih košarkaša u timu.

Zbog probelma sa povredama, Budućnost ima manjak visokih igrača

Takva snaga ovom timu dopušta da komotno šutira i promašuje iza linije za tri poena u čemu su drugi najlošiji tim u Evroligi. Zadatak domaćih je jasan – naterati ih da to čine, odnosno sprečiti unutrašnju igru. Pitanje je samo kako, ako ne budu igrali Omić i Nikolić, mada se Omić nije pokazao posebno uspešnim u odbrambenim zadacima.

Najbolje kvote za mečeve Evrolige se nalaze ovde

Ono što Budućnost može, zapravo i mora, je da sama igra mnogo bolje sa spoljnih pozicija. Ivanović i Gordić su odigrali dobro protiv Mornara, a proradio je i Koti Klark. Šut ovih košarkaša bi mogao da bude ključ, ne za pobedu, već za dobru igru pred svojima navijačima. Potreban je brži prenos lopte i brže rešavanje napada, a da ne pritom ne dođe do konfuzije.

Bilo bi poželjno da se svojim učinkom priključi i Edvin Džekson koji ima iskustva sa španskim timovima, dok će Erl Klark po svemu sudeći, morati više vremena da provede u reketu.

Budućnost je u svojoj evroligaškoj prošlosti imala prilike da se suoči sa ovom ekipom. Baskonija je tada nosila naziv pod kojim se proslavila – Taukeramika, a mečevi su odigrani u sezoni 2002/03. Podgoričani su te sezone imali samo dve pobede u takmičenju, ali nijednu protiv Baskijaca. navijači u Morači su videli poraz svojih ljubimaca sa deset razlike (81:71) i gledali sastav u kome su nastupali jedan Luis Skola, Andres Noćioni, Hoze Kalderon, Loren Foare, Serhi Vidal i mnogi drugi, dok je rezultat u Vitoriji bio 103:86 za domaće.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime