Kako funkcioniše raspored NBA lige, zašto se menja i šta to znači za franšize?

adam-silver-nba-liga-proširenje-sjetl-supersoniks
Adam Silver o proširenju lige Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images)

Koliko god zvučalo nerealno da kreiranje rasporeda za novu sezonu u NBA ligi počinje u januaru, a završava se negde u avgustu, postoji razumno objašnjenje zašto je to tako. Zapravo, kada bi zadatak bio da se pronađe idealna kombinacija svih neophodnih komponenti koje čine raspored, on verovatno nikada ne bi bio ispunjen.

Met Vinik, bivši arhitekta rasporeda NBA lige koji je ukupno 30 godina posvetio traženju najuspešnije formule za što adekvatniji i „bezbolniji“ sistem nadmetanja, to vrlo dobro zna.

Kako „spakovati“ 1230 utakmica tokom regularne sezone u 176 dana, a pritom uračunati dostupnost ukupno 29 arena, smanjiti broj datuma kada bi se umoran tim suočio sa odmornim, uklopiti turneje i podjednako ih olakšati za sve franšize, odgovoriti na različite zahteve televizijskih emitera (ABC, TNT, ESPN, NBA TV) i generalno udovoljiti svim uključenim partijama?

Kako je spektakl u Beogradu doneo odela, stil i eleganciju u NBA i na ulice Amerike?

Od 1984. godine, Vinik je bio jedini čovek zadužen za uklapanje svih pomenutih faktora i slaganje istih u zadovoljavajući mozaik, a u tome mu je pomagao kompjuter i poseban softver koji bi na osnovu svih unetih restrikcija i pravila nasumično rasporedio mečeve.

Međutim, čelnici lige unapredili su Vinika 2014. godine u savetnika potpredsednika za košarkaške operacije, a na njegovo mesto došao je tim koji vode Evan Vaš i Tom Koreli. Njima u izgradnji rasporeda pomažu nove tehnologije, iako je liga ostavila prostor za određene intervencije.

Osnovna pravila i ciljevi u procesu kreiranja rasporeda

Kako funkcioniše raspored NBA lige, zašto se menja i šta to znači za franšize?
LOS ANGELES, CA – FEBRUARY 18: Paul George attends The 67th NBA All-Star Game: Team LeBron Vs. Team Stephen at Staples Center on February 18, 2018 in Los Angeles, California. (Photo by Allen Berezovsky/Getty Images)

Važno je napomenuti da liga pravi raspored kako bi postigla dva osnovna cilja, a to su takmičarski balans i redukcija troškova. Dakle, konačni „proizvod“ mora da bude efikasan s takmičarske tačke gledišta uz indirektno razmatranje putnih i ostalih troškova.

Pre nego što pređemo na to šta tačno odlikuje raspored za predstojeću sezonu i na čemu liga najviše radi u poslednjih nekoliko godina, trebalo bi napomenuti pet osnovnih pravila koja se moraju uzeti u obzir prilikom kreiranja odgovarajućeg sistema.

  • Svaki tim mora da igra četiri puta protiv četiri ekipe iz iste divizije (16 mečeva), četiri puta protiv šest timova iz ostalih divizija, ali iz iste konferencije (24), s tim što u ciklusu od pet godina svako sa svakim u jednoj konferenciji odigra isti broj mečeva, i dva puta protiv 15 franšiza iz druge konferencije.
  • Liga ima specijalne planove za Badnji dan, dok se utakmice ne igraju tokom All-Star vikenda, kao i na dan kada je zakazano finale NCAA lige.
  • Svaka franšiza može da zatraži tri datuma kada želi da organizuje mečeve na svom parketu i cilju određenih promocija, prodaje karata ili u neku drugu svrhu. Takođe, ekipe moraju da prijave 50 datuma kada je dvorana slobodna, uz po četiri slobodna ponedeljka i četvrtka.
  • Ukoliko ekipa tokom određenog perioda ne može da igra u svojoj dvorani, usled organizovanja drugih manifestacija i događaja, liga bi trebalo da ih pošalje na dužu turneju protiv timova iz suprotne konferencije.
  • Čelnici lige trebalo bi da urade sve što je do njih kako bi smanjili broj mečeva na turnejama. U narednoj sezoni, svaki tim će u proseku odigrati 13.3 utakmica na turneji, što će biti najmanje u istoriji takmičenja.

Ispunjavanje gore navedenih pravila zapravo predstavlja lakši deo u kreiranju rasporeda. Najveći izazovi za ligu jesu različiti zahtevi franšiza.

To postaje razumljivo kada se pogleda koliko novca se izdvaja za izgradnju, održavanje i upotrebu dvorana koje su na raspolaganju NBA organizacijama. Nekoliko stotina miliona dolara nije uloženo samo da bi se odigralo 40 košarkaških mečeva.

Nemanja Bjelica: Šta se menja odlaskom u Sakramento?

Postoje različiti događaji koje su Vaš i Koreli morali da imaju na umu u svakom trenutku. Od hokejaških mečeva, koncerata i modnih revija, pa sve do toga da li se određene utakmice u NBA poklapaju sa onima iz drugih sportova, a u istom gradu, kako ne bi došlo do kolapsa u saobraćaju ili do situacije u kojoj navijač jednostavno ne može da pronađe slobodno parking mesto.

Recimo, dobar primer za to je dodela prestižnih američkih muzičkih nagrada Gremija u Los Anđelesu početkom februara, odnosno All-Star vikend, zbog čega je „Stejpls centar“ zauzet oko dve nedelje, pa u tom slučaju Klipersi i Lejkersi ne mogu da igraju mečeve na svom terenu.

Takođe, važan činilac u proračunu jesu i franšize za koje se pretpostavlja da će igrati duže u plej-ofu, kao i program aktuelnog NBA šampiona, Golden Stejta, a poseban tretman imaju televizijske kuće od čijih zahteva mnogo toga zavisi.

Kako funkcioniše raspored NBA lige, zašto se menja i šta to znači za franšize?
NEW ORLEANS, LA – FEBRUARY 18: DeMarcus Cousins #15 of the Sacramento Kings and Kevin Durant #35 of the Golden State Warriors attend practice for the 2017 NBA All-Star Game at the Mercedes-Benz Superdome on February 18, 2017 in New Orleans, Louisiana. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Ono na čemu je liga najviše radila u proteklih nekoliko godina jeste redukcija broja mečeva na turnejama, što će u narednoj sezoni biti smanjeno za čak 19.3 odsto po franšizi. Drugu godinu zaredom, nijedan tim neće imati seriju od četiri meča u pet dana.

Pored toga, za 42 odsto u odnosu na prethodnu sezonu smanjen je i broj slučajeva u kojima bi timovi trebalo da odigraju pet utakmica u sedam dana, odnosno 77 procenata manje u odnosu na sezonu 2016/17 kada je svaka franšiza tu situaciju imala u tri navrata tokom takmičarske godine.

Zašto Dončiću odgovora način na koji ga „prihvataju“ američki mediji?

To ujedno znači da liga razmišlja u pravcu smanjivanja rizika od povreda igrača, što je svakako bila jedna od bolnih tački najjačeg šampionata na svetu u prethodnih nekoliko sezona.

Sve navedeno pokazuje koliko je zapravo teško napraviti idealan matematički proračun i suočiti se sa mnogim izazovima prilikom kreiranja najracionalnijeg mogućeg rasporeda, ali kako je to jedan od najvažnijih segmenata u NBA, očigledno je da liga ništa ne prepušta slučaju.

Vodi se računa o najsitnijim detaljima kako bi navijači uživali u programu, a zarada nezadrživo rasla širom Sjedinjenih Američkih Država.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime