Kako bi moglo da dođe do Večitog derbija u Evrokupu?

Markus Pejdž najefikasniji protiv Borca Foto: Partizan NIS

Košarkaši Crvene zvezde obezbedili su plasman u Top 16 fazu Evrokupa spektakularnom pobedom nad Brešom u Pioniru. S druge strane, Partizan bi mogao da učini isto u poslednjem kolu nakon velikog trijumfa u Francuskoj, a u slučaju da se poklope rezultati na drugim mečevima u njihovim grupama, Evropa će imati prilike da uživa u evropskom Večitom derbiju.

Situacija je najjasnija u grupama B i D. Kartu za narednu fazu iz grupe B  obezbedili su Lokomotiva Kubanj, berlinaska Alba i Cedevita, dok iz grupe D dalje idu Uniks Kazanj, Unikaha i Frankfurt.

Što se tiče grupe A u kojoj se nalazi Zvezda, Monako u Top 16 odlazi sa liderske pozicije s obzirom da ima dve pobede više od Andore koja bi mogla da “pogura” crveno-bele ka drugoj poziciji ukoliko izgubi od Francuza kod kuće, a sastav Milana Tomića dobije Galatasaraj u Istanbulu.

Ukoliko se to desi, klub sa Malog Kalemegdana ide u grupu sa Uniksom, Cedevitom i četvrtoplasiranom ekipom iz grupe C, a najrealniji scenario u poslednjem kolu jeste da se na toj poziciji nađe upravo Partizan.

Kako bi moglo da dođe do Večitog derbija u Evrokupu?

Iz grupe u kojoj se nalaze crno-beli u Top 16 sigurno idu Valensija i Asvel, dok bi ekipa Andree Trinkijerija mogla do četvrtog mesta ukoliko savlada Turk Telekom u Beogradu sa pet ili više poena razlike, s obzirom da je u Ankari bilo 77:72 za Turke, ali neophodno je i da Zenit srušio Francuze kod kuće, a Valensija u Italiji dobije Trento koji je već eliminisan.

Ko će biti novi šampion Evrope?

Partizan bi zauzeo četvrtu poziciju i u slučaju da Zenit izgubi od ekipe Zvezdana Mitrovića, ali bi uz poraz Rusa i sa pobedom sa pet ili više poena razlike nad Turk Telekomom mogao i do trećeg mesta.

Takođe, pod uslovom da sruše sastav Gorena Buraka, crno-beli bi zauzeli četvrtu poziciju i kada bi Asvel slavio u Sankt Peterburgu, a Valensija u Italiji pošto bi u krugu četiri tima sa istim učinkom (Partizan, Turk Telekom, Zenit i Trento po 4-6) Turk Telekom zauzeo treće mesto zbog najvećeg broja pobeda, dok bi Partizan bio odmah ispod zbog boljeg međusobnog skora sa Zenitom.

Međutim, kada je reč o grupi u kojoj se nalazi Zvezda, najrealnija opcija jeste da aktuelni srpski šampion bude treći. To bi se desilo u slučaju da crveno-beli izgube od Galate, a Ulm i Andora dobiju, a kada bi sva tri tima grupnu fazu završila sa porazom, onda bi Zvezda bila četvrta.

Grupa E: Monako, B2, C3 (Partizan), Lijetuvos Ritas
Grupa F: B1, Asvel, Frankfurt, A4 (Zvezda)
Grupa G: Valensija, Unikaha, A3 (Zvezda), B4
Grupa H: Uniks, A2 (Zvezda), Cedevita, C4 (Partizan)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime