Jokić maksimalno, Tomas minimalno, a željeni rezultat je Denver u plej-ofu

nikola jokic-nba-trojke-statistika-stranci
Jokić predvodi legiju stranaca u NBA ligi (FOTO: Matthew Stockman/Getty Images)

Postupajući u skladu sa željom da se najzad obezbede utakmice i posle završetka regularnog dela NBA sezone, Denver je pre svega uradio ono što je i bilo za očekivati, a to je da se osigura da Nikola Jokić ostane u sredini u kojoj je i pokazao da poseduje sve što treba da bi se oko njega gradio tim.

Srpski centar je dobio za nijansu slabiji ugovor od maksimalnog, koji ga obavezuje da dres Grumenja nosi narednih pet godina. Denver zapravo nije imao zvezdu takvog kalibra još od vremena Karmela Entonija o čijem je povratku takođe bilo reči. Međutim, u Kolorado je stigao Ajzeja Tomas, plejmejker čija je košarkaška sudbina trpela velike preokrete u poslednjih par godina.

Svi rekordi Milana Tomića, čoveka od koga je bolji samo Spanulis!

Doskorašnji košarkaš Los Anđeles Lejkersa je u Denver došao kao slobodan agent, što s obziroma na novčana primanja koja mu sleduju, velika većina poznavaoca prilika u NBA ocenjuje kao odličan potez. Tomas će naime, za jednogodišnji ugovor dobiti minimum predviđen za veterane u iznosu od oko dva miliona dolara. Nešto za šta nije potrebna previše podrobna analiza je zaključak da je to zaista malo, naročito ako se ima u vidu da je Tomas pre dve sezone bio jedan od pet kandidata za MVP lige i da je na osnovu toga gradio opravdani optimizam da će mu 2018. godina doneti odgovarajući ugovor.

Tomas se nije uklopio u Lebronov Klivelnd

Ispostavilo se da je u tom relativno kratkom periodu njegova karijera pretrpela drastične promene. Posle povrede kuka na kraju sezone 2016/17, usledila je selidba u Klivlend, gde je na neodgovarajući način pokušao da se uklopi u sredinu gde je postojao samo jedan zakon – onaj koji je propisivao Lebron Džejms. Ni prelazak u Lejkerse nije doneo ništa posebno, osim ubrzane obrnute spirale kojom se spuštao njegov status u NBA.

Umesto ugovora vrednog preko stotinu miliona, Tomas se praktično preko noći našao u situaciji koja takvu mogućnost zauvek otpisuje. Sa 29 godina i povredom koja uvek može da se povrati, ne čudi što se NBA ligaši nisu pokoškali oko njegovog dovođenja.

Kako će izgledati njegov dalji put, najviše zavisi od njega. Denver se nije izložio velikom riziku, pogotovo što je oslobađanjem Keneta Farida i Darela Artura i nekih sledećih izbora na draftu, ostao daleko ispod seleri kepa. Sve što je preostalo je da Tomas nađe način da se uklopi u novu sredinu.

NBA Draft – Dončić u Dalasu, Kokoškov i Feniks izabrali najboljeg

Ona neće biti sasvim nepoznata pošto je u Sakramentu imao prilike da sarađuje sa Majklom Melounom. Ono što bi pre svega trebalo da uradi je da se pomiri sa promenom uloge. Denver već ima glavnu zvezdu (Jokić), kao i veteransku zvezdu (Milsap), tako da na tom planu ne treba da ima ambicije.

Denver je novom članu namenio ulogu podrške sa klupe glavnim zvezdama

Meloun sigurno neće rizikovati sa promenom Jokićeve uloge čiji su zadaci zadirali duboko i u organizaciju igre, tako da Tomas ni tu neće imati onoliko prostora koliko je imao u Bostonu. Pošto je bekovski par Marej – Haris i više nego opravdao svoje ,,postojanje”, novom grumenu preostaje da se pomiri sa ulogom košarkaša koji doprinosi sa klupe.

Takva situacija ne mora neophodno da bude loša, naprotiv. Ako je Tomas prihvati na pravi način, ne bi trebalo da bude problema da povrati deo svoje igre i da već sledeće godine bude u situaciji da dobije bolji ugovor. Njegov uticaj bi pre svega trebalo očekivati u fazi napada i to uz odmerenu upotrebu svoje prodornosti, suprotno onome što je prikazivao dok je bio u Klivlendu.

Šta mogu da urade Lejkseri i Boston, kvote za osvajanje NBA su odlične!

Uz kontrolisan temperament i igru, kao i prihvatanje uloge šestog ili sedmog igrača, nema razloga da njegov boravak u Koloradu ne bude dobitak za obe strane. U suprotnom, neshvatanje sopstvenog položaja može ga dovesti u još lošiju situaciju nego ovoga leta. Tomas sigurno shvata da vreme više ne radi u njegovu korist, kao i da je broj minuta koje će imati u Denveru upravo srazmeran razumevanju uloge koja  mu je namenjena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime