Janković u Partizan, Karapandžić u Zvezdu, ali oni nisu ni prvi ni poslednji koji su ,,prebegli”

Divac Partizan
(Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Nigde u svetu ne postoji blagonaklonost prema pojavi prelazaka sportista iz jednog u drugi klub među kojima postoji veliki, najčešće gradski rivalitet, pa to nije slučaj ni kada su u pitaju Partizan i Crvena zvezda.

Naravno, ni svi slučajevi ,,prebegavanja” nisu jednaki po pitanju reakcija, što je u direktnoj vezi pre svega sa statusom samog sportiste, ali i sa opštom atmosferom u društvu. Neki prelasci su dočekani bukvalno na nož, a neki drugi su prošli manje-više nezapaženo.

Ovih dana je Stefan Janković svojim potpisom za Partizan izazvao određena reagovanja u košarkaškoj javnosti, s obzirom da je prošle sezone nosio crveno-beli dres.

Igrala je Budućnost i ranije u Madridu, a tada su plavi dres nosili pravi majstori!

U njegovom slučaju je i pozadina priče u kojoj se pojavljuje i španska Fuenlabrada, doprinela da sve bude prilično zanimljivo, ali se ne može reći da se u vazduhu oseća neki preveliki naboj, bar ne u poređenju sa nekim ranijim.

Intenzitet naelektrisanja atmosfere je u direktnoj vezi sa značajem koji određeni igrač ima u srpskoj košarci, kao i sa periodom provedenim u jednom ili drugom klubu.

Stefan Janković nije prvi koji je igrao za oba Večita rivala

Janković nije ni prvi, a ni poslednji koji je menjao sredinu, odnosno prošetao na relaciji Zvezda – Partizan, a pre nego što se prisetimo nekih značajnijih ,,prebega”, da spomenemo da je ovih dana dres Partizana zamenio Zvezdinim jedan mladi košarkaš, sedamnaestogodišnji Stevan Karapandžić, koji je prošle godine sa kadetskom reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na prvenstvu Evrope.

Kao prvi prelasci iz jednog u drugi košarkaški klub u smeru Zvezda – Partizan, se navode primer legendarnog Ace Nikolića, čoveka koji je bogato zadužio srpsku, ali i evropsku košarku. Jedan od poznatijih primera koji su došli nešto kasnije je prelazak Bore Stankovića iz Zvezde u Partizan ali VIA OKK Beograd, odnosno tadašnji Metalac.

Krajem iste decenije, potonji tvorac splitske Jugoplastike Branko Radović je prešao iz Partizana u Zvezdu, a njegov prelet (koji je iz nekih drugih razloga završen suspenzijom) je bio poslednji za neko vreme.

Najbolje kvote na košarkaške utakmice se nalaze ovde

Fudbalskih primera je bilo, a neki od poznatijih košarkaških su usledili u doba kada je košarka već postala globalno popularna, a u našoj zemlji stekla status trofejnog sporta. Klupske legende kao što su Zoran Slavnić ili Dražen Dalipagić, nisu odolevali izazovima menjanja dresa.

Veći skandal je izazvao prelazak Slavnića koji i danas važi za srčanog zvezdaša i njemu je period u Partizanu zauvek ostao crna mrlja u karijeri, bar kada su u pitanju navijači Crveno-belih.

Divac još ,,čeka na oproštaj” zbog dve utakmice u crveno-belom dresu

Jedan od onih koji još čeka na oproštaj je i Dejan Tomašević, mada se u tom kontekstu povremeno pojavljuje i imena Vlade Divca, a ponekad i Saše Đorđevića, čiji su primeri, doduše malo drugačiji.

Divac je za Zvezdu odigrao dve utakmice, a Đorđević je crveno-beli dres nosio samo u mlađim kategorijama. Poslednjih petnaestak godina oba dresa su između ostalih nosili Miloš Vujanić, Jovo Stanojević, Milan Gurović, Čedomir Vitkovac, ali nisu svi izazivali potrese istih razmera.

Lens Stivenson, čovek zbog kog treba kupiti kartu! (VIDEO)

Jedan od razloga je i to što danas ima mnogo manje vremena da košarkaš stekne status legende kluba, jer je i zadržavanje mnogo kraće nego u danima kada je karijera od desetak godina u istom dresu bila uobičajena pojava.

Među više od pedeset košarkaša koji su preletali, nalaze se i dvojica stranaca, Lorens Roberts i Tarens Kinzi. Takođe, neki od igrača su posle košarkaške karijere, ostajali u klubovima na nekim drugim pozicijama, čega su primeri Dejan Tomašević i Milan Gurović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime