Istorija se ponavlja: Srbija ponovo igra meč odluke sa Izraelom!

Teodosić Srbija
Đorđević žali zbog Milosavljevića, ali se nada da će Lučić i Teodosić igrati na Mundobasketu (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Razlika u klasi ne dopušta da se traži ikakvo opravdanje za ono što je Srbija pokazala u Talinu, jer su i oni košarkaši koj su bili na terenu, bili i više nego dovoljni da vazduh pred susret sa Izraelom bude čist i svež.

Kvalitet koji je postojao na papiru, nije prenešen i na parket, gde se i pored vođstva tokom najveće dela utakmice, Srbija nikada nije osećala komotno u sopstvenoj koži. Odbrana je bila veoma loša, posebno sprečavanje ofanzivnog skoka domaćina, a energije u pojedinim trenucima nije ni bilo. Srpski košarkaši jednostavno nisu delovali kao tim, ono što Aleksandar Đorđević ističe da mu je uvek najvažnije.

FIBA kvalifikacije: Slovenija otpala odavno, Crna Gora blizu cilja, a ostali?

Stvari zapravo, nisu toliko nerealne. Srbija jeste imala prema imenima bolji tim od Estonije, ali u košarci ne pobeđuju uvek bolji timovi. Okolnosti tokom FIBA kvalifikacija za Svetski kup su sve, samo nisu išle na ruku Đorđeviću. Stvari su međutim, takve kakve jesu i treba ih posmatrati u pravoj razmeri kritike i razumevanja, dakle bez preteranog osipanja paljbe, naročito ne traženja ,,glave na panju”, ali i sa potrebom detalje analize ne samo poraza u Talinu, već i nekih drugih loših izdanja tokom ciklusa.

Ne treba zaboraviti da je pored tog, bilo još četiri poraza. Među njima je i jedan od Grčke i to sa skoro najjačim sastavom. Da podsetimo da su u Iraklionu igrali Bogdanović, Bjelica, Milutinov, Micić, Nedović Kalinić, uz Jokića, Teodosića i Marjanovića, to je praktično srpski tim snova u datom trenutku. Đorđević ne mora nikom ništa da dokazuje, osim da radi svoj posao, čija se prva etapa uspešno okončava sa još jednom pobedom.

Da li Srbija mora da gleda u pasulj?

U situaciji kada je njegova izjava o gledanju u pasulj potpuuno tačna, ništa drugo nije važno, a onda treba pristupiti planiranju priprema za Kinu. Tokom kvalifikacija mnogi su dobili svoju šansu i bilo bi fer reći da su i pored nekih dobrih trenutaka, nije lako proceniti da li je neko od novajlija bio toliko dobar da može da zameni nekog od proverenih. Todorović se povredio u trenutku kada je delovalo da bi se na njega ozbiljnije računalo, dok ostali, sa možda izuzetkom zrelog Jelovca, sa malim šansama bi ušli u sito za Kinu.

No, to samo po sebi ne mora da bude neophodno loša stvar. Suočavanje sa pravom slikom stanja i vrednosti, često može da deluje blagotvorno u smislu upošljavanja više rada i nergije na ličnom poboljšanju.

Teodosić pamti poraz u Talinu – Srbija je prejaka da bi ostala bez Svetskog kupa!

Pobeda protiv Izraela je neophodna, a Srbija je veliki favorit u dvorani ,,Aleksandar Nikolić”. Sastav je pojačan jer će igrati Nikola Milutinov i Vladimir Lučić, a treba očekivati i bolje izdanje Miloša Teodosića kome je meč u Talinu bio prvi posle pauze. Prethodni duel u kvalifikacijama, ali za prvenstvo Evrope u Sloveniji 2013. godine, Srbija je kao domaćin dobila visokom razlikom (83:67).

Tada je Milenko Tepić bio najefikasniji sa 16 poena, dok je Teodosić uz devet poena imao i sedam uspešnih dodavanja. Utakmica je u tom momentu takođe odlučivala o odlasku na takmičenje, a Srbija je otišla u Sloveniju zahvaljujući pobedama protiv Izraela i Estonije sa većom razlikom nego što je gubila od istih rivala.

U grupi je najbolja bila Crna Gora sa deset pobeda, dok su Srbija, Izrael i Estonija imali odnos 6:4.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime