Iraklion: Đorđević računa na šestoricu iz Madrida

Đorđević
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Aleksandar Đorđević je pred svaki prozor imao zadatke kao da je u pitanju različito takmičenje, a ne jedne iste FIBA kvalifikacije za Svetski kup. Na svakom okupljanju je imao toliko različite sastave da je veliko pitanje koliko su taktičke varijante spremljene za jedan prozor, mogle da budu upotrebljene u sledećem.

Jer nije isto na pozicijama organizatora igre imati u timu Stefana Pena i Iliju Đokovića ili Stefana Jovića, Vasilija Micića i Nemanju Nedovića. Pri tome ne govorimo o kvalitetu,  već pre svega o košarkaškim karakteristikama i iskustvu. Nije isto ni nemati ni u jednom prozoru Nikolu Kalinića, pa ga onda dobiti za jednu, eventualno dve utakmice. Zadržati u rosteru sjajnog Aleksu Avramovića koji je pobedio Austriju, a imati na raspolaganju NBA igrača koji igra na njegovoj poziciji.

Stari znanci ukrštaju koplja – šta da očekujemo od Srbije?

Ostati bez Todorovića koji je bio jedan od oslonaca ekipe, a u pripremama raditi sa Nemanjom Bjelicom posle dve-tri godine. Dobiti Marjanovića taman toliko da se privikneš na njegovo prisustvo u reketu, pa ponovo popunjavati upražnjeni prostor. Ali, brzo prilagođavanje novim okolnostima i jeste osobina koja odlikuje one najbolje.

Utakmica koju Srbija igra protiv Grčke u Iraklionu ima veliku važnost za ekipu Aleksandra Đorđevića. Iako Gruzija, Izrael i Estonija realno nemaju kvalitet da se nekako smeste među prve tri u grupi, trebalo bi izbeći pružanje bilo kakvih šansi konkurentima. Da bi se to postiglo bezbolno i na vreme, potrebno je da se savlada domaćin.

Đorđević ima na raspolaganju najjači sastav u dosadašnjem delu kvalifikacija

I golim okom je vidljivo da Đorđević ima na okupu najjači sastav do sada. Zna se šta u svojim timovima, pa i u Evroligi i NBA predstavljaju imena kao što su Nikola Kalinić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nemanja Nedović. Na papiru je ovaj sastav možda i jači nego onaj koji je osvojio srebrnu medalju na prvenstvu Evrope.

Đorđević je najviše dobio na planu organizacije igre. Pored dvojice kojima je to osnovni zadatak (Jović, Micić), u sastavu su Nedović i Bogdanović kojima preuzimanje tih zadataka ne predstavlja nikakav problem. Takvim sposobnostima raspolaže i Nemanja Bjelica, ali je on dobitak i za sve ostale pozicije. Na atletskom i energetskom planu najviše će značiti povratak Vladimira Lučića i Nikole Kalinića, što takođe znači i daleko čvršću igru u odbrani.

Prema nekim pretpostavkama, prednost koju Orlovi imaju u odnosu na svog domaćina bi trebalo da se odnosi na igru u reketu. S obzirom na iskustvo košarkaša domaćeg tima, na tim delovima parketima bi trebalo da pršti od duela. Iskustvo i jeste verovatno najveća ,,težina” ovog sastava Grčke budući da se svi košarkaši odlično poznaju i dugo igraju zajedno. Većina ima veliki broj evroligaških sezona i važnih mečeva u karijeri, što je velika stvar u susretima ovakve vrste.

FIBA kvalifikacije: Đorđević najviše dobio na spoljnim pozicijama

Grčka je prvu fazu prošla bez poraza, ali treba reći i to da je grupa bila za nijansu slabija nego ona u kojoj je igrala Srbija. Iako je takoreći, jednom nogom već na Svetskom kupu, domaćin sigurno nije bez motiva pred svojom publikom. To nalaže i rivalitet sa Orlovima, kao i želja za revanšom.

Srbija je pre četiri godine ,,preslišala” Grčku

Poslednji takmičarski duel ove dve ekipe viđen je upravo na početku uspešnog perioda koji je Srbija započela pre četiri godine na planetarnom takmičenju. Orlovi su u osmini finala u Madridu ubedljivo pobedili Grke (90:72), iako su se u plej-of plasirali sa samo dve pobede, a njihov protivnik sa svih pet. Najbolji na terenu je bio Bogdanović koji je ubacio 21 poena. Pored njega, odličan je bio Raduljica sa šesnaest poena, dok je Kalinić ubacio dvanaest.

Nemanja Bjelica je postigao osam, ali je imao najveći broj uhvaćenih lopti (10). Nastupila su još dvojica košarkaša koji su deo sastava u Iraklionu (Jović, Simonović). Grci takođe računaju na svog najboljeg pojedinca iz tog okršaja Nika Kalatesa, a tada su još igrali i Slukas, Papanikolau, Mancaris, Printezis, Burusis. Nastupio je i Janis Adetokumpo, koga na Kritu neće biti, a koji je za te četiri godine postao jedna od najvećih zvezda NBA košarke.

Intervju s razlogom: Teodora Turudić, dvostruka vicešampionka Evrope u košarci

Tehnički posmatrano, nepoznati faktori u smislu poznatih lica su ,,pola-pola”. Ako se obistini procena o prednosti Orlova u unutrašnjoj igri, to će istovremeno olakšati posao Bogdanoviću i Simonoviću da demonstriraju svoju preciznost spolja. Pod uslovom da se u ta dva elementa održi stabilnost, Srbija bi trebalo da ostvari vrednu pobedu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime