Aleksandar Grujin za Meridian sport: KLS će klubovima dati prohodnost u Evropu, ABA liga više neće biti prioritet

5
Aleksandar Grujin-KLS
(FOTO: Starsport.rs)

Na trodnevnom seminaru Košarkaške lige Srbije, osim održanih sednica i radionica donešene su i odluke sa važnim implikacijama za budućnost srpske košarke.

Na sednicama Predsedništa, potom i Skupštine KLS odlučeno je da nacionalno prvenstvo Srbije od sezone 2025/26 postane profesionalnu. U prevodu svi klubovi igraće u KLS, uključujući i Crvenu zvezdu i Partizan. Time je napravljen prvi korak ka velikim promena u srpskoj košarci.

U razgovor za Meridian sport, Aleksandar Grujin, direktor KLS pojasnio je i kako bi trebalo da izgleda takmičenje u novoj srpskoj ligi.

“Jednostavno došlo je vreme da se Košarkaška liga Srbije pripremi u naredne dve sezone napravi profesionalni sistem, što znači da bi svi klubovi koji čine KLS, počevši od naših najvećih klubova pa nadalje treba da igraju ligu od početka do kraja. Iz našeg takmičenja će se pravi prohodnost prema evropskim takmičenjima koja organizuje FIBA. O sistemu nismo razgovarali, ima vremena da napravimo dobar sistem. Koncept će se dalje razvijati u mesecima pred nama”.

Partizan i Crvena zvezda kako se “šuška” spremno čekaju da apliciraju za A licencu Evrolige upravo za dve sezone, što bi u praksi značilo da više neće biti potrebe da kroz regionalnu ligu izbore plasman u elitno takmičenje.

Oba tima, Zvezda i Partizan podjednako zaslužuju da dobiju A licencu, a sezona 2025/26 je možda i najznačajnija za dobijanje licence. To praktično znači da bi se iz naše KLS išlo ka Evroligi. To je zadatak svih nas da u tome učestvuje i izborimo se za nešto što Srbiji pripada. KLS će klubovima dati prohodnost u FIBA Ligu šampiona i Evrokup. Na nama je da se izborimo za taj status.”

Šta bi to značilo za budućnost srpskih klubova u ABA ligi?

“Nama kao Srbiji koja ima izuzetno veliki potencijal i jake klubove u tom momentu ABA liga i nije potrebna. Verujem da tada ukoliko sve bude po planu ni Zvezdi ni Partizanu, kao ni drugim klubovima ABA neće biti potrebna niti će im biti prioritet, jer ćemo imati snažnu domaću ligu”.

Nedavno je i selektor Srbije, Svetislav Pešić govorio o potrebnim promenama u domaćem prvenstvu, koliko dugo ste pripremali najavljene izmene?

“Ova tema je još ranije pokrenuta, pričali smo sa određenim brojem klubova, međusobno u menadžmentu. Pre još dve godine moj stav je bio svi klubovi treba da igraju domaću ligu i da se iz nje dobija prohodnost ka evropskim tkamičenjima. To ne može preko noći da se uradi, potrebno je i vreme, analize, konsultacije. U ovom trenutku to se poklopilo sa izjavama gospodina Pešića, ali ne znači da nismo razmišljali o ovom problemu ranije. Svi klubovi su istog stava i svi su spremni da taj koncept i zaživi za dve sezone koje su pred nama, a do tada je potrebno da se dobro pripremimo za sve što nas očekuje”.

aleksandar grujin
(FOTO: KLS)

Da li očekujete reakcije, možda i opstrukcije iz regiona?

“Mislim da za tim nema potrebe, čak i ukoliko ih bude bilo mislim da smo dovoljno snažni da radimo najpre sve u interesu naše košarke. U ovom trenutku mislim da smo jedina zemlja u regionu koja može sama da oformi sopstvenu jaku ligu bez obzira na region. Trenutno mi razvijamo region, a ne razvijamo našu ligu, to mora da se promeni”.

Pre godinu dana još jedan tim iz Srbije, Zlatibor je osvojio ABA 2 ligu. Po automatizmu trebao je da nastupi prošle sezone u prvom rangu regionalnog takmičenja ali to se nije dogodilo zbog “nacionalnog ključa”.

“Najveći skandal koji ćemo pamtiti u regionalnoj ligi ali i šire. Ono što je bio zaključak na skupštini je da bez obzira što Srbija ima pet ekipa u ABA ligi tražićemo da u slučaju da tim iz naše zemlje kroz ABA 2 ukoliko ostvari plasman u ABA 1 da ne postoji nacionalni ključ (ograničeni broj klubova iz jedne države, prim.out), to naravno važi i za timove iz drugih zemalja u regionu. To ćemo tražiti od ove sezone, (u slučaju osvajanja ABA 2, naredne sezone bi klub igrao u ABA ligi, prim. out). po cenu da naši klubovi i ne igraju ABA 2 ligu, to je interes srpske košarke”.

Krajni cilj jake lige je budućnost reprezentacije, naredne sezone se zatvara Olimpijski ciklus, kako dalje vidite izgled srpske košarke nakon ove odluke?

“Naša reprezentacija u 18 je donela medalju, ako uzmemo u obzir da smo vicešampioni sveta, te da imamo veliki broj mladih,talentovanih košarkaša koji se upravo razvijaju kroz KLS siguran sam da nismo u krizi i da imamo dovoljan broj igrača da napravimo i dve jake reprezentativne selekcije. Naporno radimo, uključujemo veliki broj mladih igrača i trenera u sistem, tako da mislim da Srbija ne treba da brine za budućnost nacionalnih selekcija”, zaključio je direktor KLS, Aleksandar Grujin.

Pročitajte još: INTERVJU – Dragan Bajić: Cilj je bio opstanak, a izborili smo Evroligu; učinjena nam je jedna od najvećih nepravdi u sportu

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Bonus video:

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime