Igrače Makabija dočekala nacistička poruka u istanbulskom hotelu!

Foto: Twitter/Jake Cohen

Ozloglašeni nemački natpis „Arbeit macht frei“, koji se nalazio na ulazu u koncentracioni logor Aušvic u južnoj Poljskoj, dočekao je košarkaše Makabija u istanbulskom hotelu u kojem je izraelski tim smešten uoči meča protiv Darušafake u Evroligi.

Fotografiju sa šokantnim natpisom unutar hotela objavio je centar Makabija Džejk Koen na svom tviter profilu, a iznad nje je napisao: „Pitam se zašto je ovaj znak postavljen u našem hotelu u Istanbulu. #Pamtimo“

Ubrzo se oglasio i slavni izraelski klub koji je saopštio da ovo pitanje „shvata veoma ozbiljno“, kao i da za tako nešto nema prostora.

Darušafaka traži drugu pobedu u Evroligi!

„Arbeit macht frei“ u prevodu znači „rad oslobađa“, a iako je slogan nastao davne 1873. godine kada je nemački nacionalista Lorenc Difenbah napisao novelu s istim nazivom, taj nemački izraz postao je poznat u Drugom svetskom ratu nakon što ga je Vajmarska vlada predstavila kao slogan koji predstavlja njihovu politiku javnih radova.

Nalazio se na ulazima mnogih nacističkih koncentracionih logora, uključujući Aušvic i GrosRozen u Poljskoj, Dahau i Zahsenhauzen u Nemačkoj i Terezinštadt na teritoriji Češke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime