Igor Kokoškov, čovek koji je navikao da ruši barijere

Igor Kokoškov
(Photo by Tim Warner/Getty Images)

Svojevremeno je legendarni Dušan Duda Ivković izjavio da u NBA može da ode samo kao prvi trener ravnopravan sa svim ostalima, a ne kao pomoćnik, što je međutim, način na koji je Igor Kokoškov upravo otvorio novo poglavlje istorije najjače košarkaške lige na svetu.

Zahvaljući blagodetima modernog doba, odnosno brzom internetu, svi već znaju da je Kokoškov postao prvi neamerički trener u NBA, osamnaest godina nakon što je probio istu granicu, samo u ulozi pomoćnog trenera. Dogovor sa Feniksom sada deluje kao logičan nastavak njegove karijere koja se skoro u potpunosti odvijala u SAD. Ali ko je to mogao da predvidi 2000. godine kada je nekadašnji student DIF-a postao član stručnog štaba Los Anđeles Klipersa?

NBA: Igor Kokoškov će biti na mnogim listama želja na leto

Kada je kao mladić trenirao juniore OKK Beograda i Partizana?

Ili samo godinu dana ranije kada je postao pomoćnik Kvinu Snideru na Univerzitetu Mizuri? Istom stručnjaku kome u tri poslednje godine pomaže da Juta ponovo postane značajan faktor u zapadnoj NBA konferenciji. Možda nije moglo da se predvidi ili očekuje, ali je moglo da se nasluti ili da se barem nada.

Uostalom, Kokoškov je skoro svakim svojim novim korakom pomerao granice. U Mizuriju je postao prvi Evropljanin član stručnog štaba neke univerzitetske ekipe u najjačoj diviziji; u Klipersima prvi neamerički pomoćni trener; U Detroitu 2004 godine probija novu barijeru i postaje prvi neamerički pomoćnik sa NBA prstenom!

Može li Juta da potvrdi brejk pobedom u Solt Lejk Sitiju?

Zanimljivo je da ga je put iz Detroita odveo baš u Feniks gde se zadržao punih pet sezona (2008-2013), istovremeno veoma uspešno obavljajući posao selektora Gruzije. On sam je bio uveren da će doći trenutak kada će se u NBA otvoriti vrata neameričkim trenerima. To nisu postali ni Duda Ivković, ni najtrofejniji evropski stručnjak Željko Obradović, ni Etore Mesina koji je već nekoliko godina pomoćnik Gregu Popoviću u San Antoniju – to je postao upravo Kokoškov.

Kokoškov je u NBA proveo punih osamnaest godina

NBA klubovi nisu osporavali kvalitet neameričkih trenera, pri čemu se prvenstveno misli na evropske, među kojima su srpski stručnjaci posebno cenjeni, međutim, uvek je postojao određeni otklon u vezi sa nepoznavanjem načina rada i života u Americi. Zbog toga bi se kao razlog zbog kojeg su u Feniksu odlučili da angažuju Kokoškova, pre moglo navesti njegovih osamnaest godina u Americi, nego zlatna medalja sa Slovenijom na prethodnom prvenstvu Evrope. Uspeh naravno, nikada nije smetnja, ali je glavna preporuka sigurno bio dosadašnji rad u NBA i NCAA.

Sada i zvanično: Igor Kokoškov prvi Evropljanin trener u NBA!

Srpski stručnjak se i dalje nalazi sa ekipom Jute koja se bori za ulazak u finale Zapadne konferencije. Nema sumnje da je za uspehe Džezera jednim delom zaslužan i Kokoškov koji odlično sarađuje sa Sniderom. U Arizonu će se preseliti tek pošto Juta završi sezonu, što s obzirom kako Džezeri trenutno igraju, može da se produži još nekoliko nedelja.

Kokoškov je Sloveniji doneo prvu zlatnu medalju u istoriji košarke, ne izgubivši nijednu utakmicu na prvenstvu Evrope. Bio je i u stručnom štabu nekadašnje Srbije i Crne Gore (2004-2005) kada je selektor bio Željko Obradović. Može li Srbija da se nada da će ga jednoga dana videti na klupi Orlova?

U ovom trenutku takva mogućnost verovatno ne spada u realne, ali je Kokoškov nije odbacivao ni ranije. I u tom slučaju bi ovaj čovek pomerio granice tako što bi postao prvi NBA trener na čelu naše selekcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime