I najduža serija ima svoj kraj: Denver – San Antonio u epizodi pobednik dobija sve!

nikola jokić-nba liga-denver
Jokić je pre dve godine odlučio da smrša (FOTO: Matthew Stockman/Getty Images)

Utakmica broj sedam je u NBA plej-ofu uvek bila mesto gde su se izdvajali pravi junaci ove igre, koji su navijače svog tima dovodili do ekstaze, pa čak i kada nije u pitanju finalna serija, već uvodna kao što je ova koju svom kraju privode Denver i San Antonio.

Prognozeri početne plej-of runde se nisu baš proslavili pogađanjem i procenama, mada se to više odnosi na kretanje rezultat u serijama, nego na same ishode. Međutim, kada je u pitanju duel druge i sedme ekipe u Zapadnoj konferenciji, tu greške nije bilo. Većina je bila jednodušna u oceni da će Denver i San Antonio da odigraju najuzbudljiviju i rezultatski najneizvesniju seriju.

Ulaskom u sedmi meč to se i potvrdilo. Ono što se dopada svim ljubiteljima NBA u Srbiji je to što će Denver u toj utakmici biti domaćin i imati prilku da se plasira u polufinale gde se već nalazi Portland. Duel ovih franšiza je i jedini koji će imati maksimalan broj mečeva. Na istoku je bilo dva čišćenja (Milvoki i Boston), dok su Filadelfija i Toronto svojim protivnicima dopsutili samo po jednu pobedu. Na zapadu je čak i Golden Stejt izgubio dve utakmice, dok su Hjuston i Portland dalje otišli sa po jednim porazom.

Ako ih je i bilo, sumnji više nema: Jokić se i u plej-ofu oseća kao u prirodnoj sredini

Nema sumnje da će utakmicu broj sedam odlučivati faktori koji su bili ključni i u prethodnim mečevima. U pitanju su pre svega odbrane na pojedinim košarkašima protivničkih timova, pobeda u prvoj četvrtini, učinak klupe i psihološka stabilnost.

Očigledno je da je u šestom meču San Antonio svoju odbranu organizovao sa idejom da zaustavi prateće košarkaše, shvativši da će Nikola Jokić ionako obaviti svoj deo posla. Pokušajima da njemu otežaju igru uspevali su donekle samo u košgeterskom domenu, ali po cenu velikih gubitaka energije.

Šta treba da uradi Denver da bi pobedio u sedmoj utakmici?

Denver mora da povrati igru rezervnih košarkaša koji su u prethodnoj utakmici ubacili samo trinaest poena naspram trideset i šest San Antonija. Tori Kreg, Monte Moris, Malik Bizli, a pogotovo Vil Barton, napadački nisu uradili ništa da svoju ekipu približe pobedi. Nažalost, bili su manje korisni i u odbrani nego u četvrtoj i petoj utakmici. Doduše, Derik Vajt se uz dobru orgabizaciju igre, nije nadavao koševa, ali su to uradili Oldridž i Derozan, a odnekud se pojavio i Rudi Gej sa devetnaest poena.

Najbolje kvote za NBA plej-of se nalaze ovde

Sedma utakmica će pre svega biti ,,mentalni obračun”. Pritisak koji oseća Denver je daleko veći nego onaj koji imaju gosti. Domaćina će samo pobeda spasti od onoga ,,jesam li ti rekao” koje je u njihovom slučaju tokom cele sezone bilo usmereno na neiskustvo, mladost i ,,slučajno” dobar plasman. Nikola Jokić i nejgovi saigrači su u par navrata pokazali da mogu da prevaziđu takve situaicje, a plasmanom u polufinale bi potpuno sa sebe uklonili sve etikete ekipe koja je ,,uljez” među ,,velikim momcima”.

Denver ipak nije slučajno bio tako dobar domaćin od početka sezone. Čvrsta odbrana, otežavanje igre Deriku Vajtu, rasterećenje Nikole Jokića u napadu i insistiranje na odvajanju već u prvoj četvrtini je mečavina faktora koji daju dobar recept za trijumf.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime