Hoće li Skoti Vilbekin biti koban za još jednog Sašu?

Vilbekin
AUCKLAND, NEW ZEALAND - MARCH 08: Scottie Wilbekin of the Taipans shoots during game two of the NBL Grand Final series between the New Zealand Breakers and the Cairns Taipans at North Shore Events Centre on March 8, 2015 in Auckland, New Zealand. (Photo by Hannah Peters/Getty Images)

Ono što nije uspeo pre četiri godine na završnom turniru NCAA, Skoti Vilbekin je uradio prošle nedelje u polufinalu Evrokupa kada je rekordnim učinkom na utakmici sa Bajernom smestio Darušafaku u finale takmičenja.

Vilbekin je cele sezone ne samo ponajbolji igrač u ekipi Dejvida Blata, već i verovatno i samom u takmičenju. O tome ne govore samo statističke brojke kroz koje se prati učinak na terenu, već i značaj za samu igru turskog tima koja se u najvećoj meri zasniva na ovom sjajnom košarkašu. Kada Vilbekin nije na terenu, ili kada ima loš dan, Darušafaka se suočava sa daleko većim brojem problema koji direktno utiču na dešavanja na terenu.

Evrokup i dilema za koga navijati: Bajern, Lokomotivu ili Budućnost?

Svestan njegovih mogućnosti, Blat mu je dao potpunu slobodu u igri, pogotovo u napadu. Iako posmatrača mečeva ove ekipe ponekad mogu začuditi neki šutevi sa prevelike udaljenosti, ili u još nepostavljenoj akciji, Vilbekin svom timu donosi pobede i dokle god to funkcioniše, nema potrebe za promenom.

Kako to izgleda kada je posebno raspoložen, iskusio je Aleksandar Đorđević koji u drugoj utakmici polufinala nije uspeo da pronađe način kojim bi ga zaustavio, naprotiv, Vilbekin je u toj utakmici postavio čak dva rekorda Evrokupa. Ubacio je najviše koševa (41) i najviše trojki (10) na jednoj utakmici u kojoj nisu igrani produžeci! Neverovatnom učinku je dodao i pet asistencija, što mu je donelo indeks korisnosti od čak 44!

Vilbekin je dobitnik MVP priznanja u čak dve faze Evrokupa

MVP priznanje za polufinale, ali i za prvi deo sezone 2017/18 je otišlo u njegove ruke, pa nije teško zaključiti da ima najviše šansi da to bude i u finalu. Ako mu to uspe i protiv ubedljivo najbolje odbrane u takmičenju kakvu je Saša Obradović ,,složio” u Lokomotivi, onda će bez sumnje biti zasluženo. On je inače već igrao protiv ruske ekipe, kada je u dva evroligaška okršaja u sezoni 2015/16, Lokosima ubacio 30 poena sa prosekom od preko 50% u oba meča!

Vilbekin je pre dolaska u Evropu četiri godine proveo na Univerzitetu Florida, sa kojim je 2014. godine stigao na NCAA završni turnir četiri najbolje ekipe. Zanimljivo je da ga je u studentskim danima više odlikovala izvanredna odbrana nego napadački učinak, zbog čega mu je uglavnom bilo povereno čuvanje najboljih protivničkih košarkaša. Florida je izgubila u polufinalu, ali se posle neuspešnog drafta otisnuo u Australiju gde je proveo jednu sezonu.

Najbolje kvote za košarkaške mečeve se nalaze ovde!

Prvi tim na Starom kontinentu mu je bio AEK za koji je odigrao devet utakmica na kraju sezone 2014/15. Istog leta potpisuje za Filadelfiju koja ga ipak otpušta krajem oktobra. Poslednjeg dana istog meseca Vilbekin pronalazi angažman u Darušafaki za koju potpisuje ugovor na dve godine, a u vrednosti oko 780 hiljada dolara.

Proletos je obnovio ugovor na još dve godine, što je uz dovođenje Blata, verovatno najbolji potez uprave Darušafake u prethodnih par sezona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime