Golden Stejt, dinastija koja će ,,ubiti” NBA!

(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Sezona 2017/18 u NBA se završila na način koji dopušta da i onaj deo populacije koji nije baš siguran da iza modela patika popularnih ,,džordanki” ne stoji ime reke Jordan, mogu da se pohvale da su pogodili – novi stari šampion je Golden Stejt koji je osvojio treću titulu u poslednje četiri godine.

Ratnici su na sebi svojstven način savladali Klivlend i obezbedili da se o ovoj generaciji u budućnosti može govoriti kao o dinastiji. Pored toga, uspeli su da ponove čišćenje iz 1975. godine kada su za svoj treći prsten, a prvi pod nazivom Golden Stejt, počistili Vašington. Trijumfom u četvrtoj utakmici finalne serije, franšiza iz Oklenda je po broju titula (6) pretekla San Antonio, a izjednačila sa Čikagom.

Istorija čišćenja: Sve ‚‚metle“ u NBA

Da se prošle godine nije dogodilo ono volšebno gubljenje posle vođstva od 3:1, Golden Stejt bi bio usamljen na trećem mestu najuspešnijih timova u NBA. Daleko ispred svih su i dalje Boston sa sedamnaest i Lejkersi sa šesnaest trofeja. Inače, Klivlend je novim porazom u finalima postao tim sa srazmerno najmanje iskorišćenim šampionskim šansama pošto je iskoristio samo jednu od pet.

Sama poslednja utakmica je bila prilično jednostrana, sa malim brojem momenata kada je izgledalo da Klivlend može da parira šampionu. Iako je sve išlo u poznatom smeru, Golden Stejt je kao i mnogo puta do sada najbolji bio u trećoj četvrtini koju je dobio 25:13. Stef Kari je postigao čak 37 poena, ali mu ni to nije pomoglo da postane MVP finalne serije.

Kevin Durent je po drugi put uzastopno MVP finalne serije

Tu čast je zadobio Kevin Durent koji je noćas bio dvocifren u tri najvažnije kategorije (20 poena, 10 aistencija, 12 skokova), a koji je prethodno najavio da sigurno ostaje u satavu i sledeće sezone. Jedini koji je koliko-toliko pružao otpor je bio Lebron Džejms koji je ostvario neverovatan niz od osam uzastopnih finala! Iako je ubacio 23 poena i imao po osam uspešnih dodavanja i sedam uhvaćenih lopti i sam Kralj je ponekad odavao utisask nezainteresovanost, što je kasnije objašnjeno time da je igrao sa povređenom rukom.

Neko bi možda mogao da postavi pitanje šta bi bilo da je Klivlend pobedio u prvoj utakmici. Mogu se ređati razne hipoteze, ali je odgovor zapravo samo jedan – imao bi jednu pobedu više nego sada. Tim kao što je Golden Stejt ne može da nadigra jedan čovek, pogotovo ne u seriji koja se igra na četiri pobede. Kada tome pridodamo da su Ratnici očeličeni nevoljama koje su ih pratile ove sezone, ovakav epilog je zaosta jedini moguć, pa čak i da je se ta prva utakmica završila onako kako jeste.

Dan kada je „posađena“ NBA liga

Pored povreda koje su zaista ,,minirale” Golden Stejt cele godine, bila su prisutna očekivanja (a nečije nade) da ih u finalu zameni odlični Hjuston. Rakete su opravdale kvalitet, ali je u seriji od sedam mečeva ipak presudilo šampionsko držanje Ratnika i ta famozna nijansa kvaliteta i samopuzdanja. Ovakav završetak NBA sezone donosi u smislu predviđanja ne donosi baš svetlu perspektivu lige u narednih nekoliko godina.

Da li iko može da pobedi Golden Stejt?

Ko bi zapravo mogao da pobedi Golden Stejt? Durent kaže da ostaje, a ostatak kostura tima (Kari, Tompson, Grin, pa i ostali) je u najboljim godinama i gladan trofeja i priznanja. Iako deluje neverovatno, šta ako Lebron Džejms odluči da karijeru nastavi baš u dresu Ratnika?

Tim bi zaista bio nakrcan zvezdama i pun jakih ličnosti što bi posao Stiva Kera činilo verovatno najtežim u istoriji lige, ali da li je to zaista nemoguće? ,,Regrutacija” i spekulacije oko budućnosti najboljeg košarkaša na planeti su počele i pre nego što se završila četvrta utakmica i to će biti jedno od najvećih pitanja na koje će se čekati odgovor u narednom periodu. Njegov odlazak u Golden Stejt bi nesumnjivo bio ,,ubistvo” NBA, a završetak u Hjustonu bi značio dalju pogibiju Istoka.

Da li Bajern može da potvrdi brejk iz Berlima?

Sa jedne strane, Džejmsov eventualni odlazak u Rakete je jedna od retkih stvari, možda i jedina, koja bi ugrozila dinastiju Ratnika. Pa čak ni to možda nije garancija za preuzimanje primata, jer treba pretpostaviti da ni Golden Stejt neće provesti leto na lovorikama, već će razmišljati o načinima na koje bi mogle da urade ono što je u sportu najteže, a to je ostanak na vrhu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime