Finiks posle letnje lige – Kokoškov ima dosta materijala

Kokoškov-nba-dalas maveriksi
Kokoškov je u NBA od 2000. godine (FOTO: Gene Sweeney Jr./Getty Images)

Kada je onomad Igor Kokoškov postao prvi neamerički trener u NBA, u beležnicama srpskih ljubitelja prekoatlantske košarke se preko noći našao Feniks, kao novo ime među timovima čiji se rasporedi televizijskih prenosa redovno prate.

Tako je pored razloga kvaliteta ili nekih simpatija iz mladalačkih dana zaostalih iz doba video rekordera, zbog kojih su neke noći ostajale neprospavane tokom prošle sezone,  novim članom je društvo kojem pripadaju Denver, Klipersi i Sakramento povećala čisto navijačka želja.

U proteklih nekoliko godina Finiks nije bio ni blizu takve liste. To se pogotovo može tvrditi za one koji pamte doba Stiva Neša, ili čak i neka ranija, kada su dres Sunca nosili Čarls Barkli, Kevin Džonson, Den Majerle i drugi sjajni košarkaši.

Nema brige za Marinu – naslednice zlatne generacije su spremne

Oni kojima je NBA košarka nešto bez čega ne mogu, neće biti teško da prilagode svoj raspored besanih noći. Razloga da se spisak ekipa za gledanje iz Zapadne konferencije proširi, svakako ima. Prvi je naravno, Igor Kokoškov i želja da se vidi kako će se snaći u novoj ulozi.

Drugi je Deandre Ajton, prvi pik sa ovogodišnjeg drafta, koji je najavljen kao košarkaš sa potencijalno velikim uticajem na ligu u nadolazećim vremenima. Osim toga, sastav je dopunjen još nekim košarkašima od kojih se očekuje da daju veći doprinos u ,, napadu” na plej-of. Da podsetimo da je Finiks poslednji put imao produženu sezonu još 2009/10, a da je u poslednje dve bio pretposlednji na Zapadu.

Kokoškov je zadovoljan učinkom košarkaša u letnjoj ligi

Do prvih predsezonskih mečeva ima još dosta vremena, a tada će se videti šta je zapravo spremio Kokoškov. Jedan mali deo se mogao naslutiti iz nekoliko mečeva letnje lige u kojima je isprobao neke od onih na koje sigurno računa, ali i neke koji su u tim utakmicama pokušali da izbore mesto u rosteru. Ako su uopšte bitni rezultati, Finiks je pobedio u četiri od pet odigranih utakmica, ali se nije plasirao u plej-of.

Naravno, najviše pažnje je privukao Deandre Ajton. Centar izvanrednih fizičkih osobina i sposobnosti bi u novoj sezoni trebalo da bude taj igrač koji će da pravi razliku na obe strane terena. Iako je u mečevima letnje lige bio manje uticajan nego što se moglo pretpostaviti, Kokoškov nije nezadovoljan.

Šta Dušan Ristić može da ponudi Crvenoj zvezdi?

Ajton je i u svojim neimpresivnim izdanjima beležio skoro petnaest poena i preko deset skokova u proseku. pri čemu treb imati u vidu da su se odbrane protivnika pretežno skoncentrisale na njega. To je situacija koja neće biti praksa u NBA sezoni. Naime, bivši saigrač Dušana Ristića će tada u svom sastavu imati mnogo opasnije košarkaše nego što je to bio slučaj u ovim utakmicama.

Finiks ima dosta košarkaša koji igraju na spoljnim pozicijama

Dvojica bekova koji nemaju garantovan ugovor, Šakil Harison i Davon Rid, su učinili sve da se nametnu Kokoškovu. Davon Rid je prošle sezone imao operaciju kolena, ali prema onome šta je pokazao u ovih nekoliko utakmica, za njega ne bi trebalo da bude problema da pronađe drugi tim ako ga trener Finiksa ne uzme u obzir.

Šakil Harison je potvrdio da se radi o sjajnom odbrambenom igraču, o čijem se učinku Kokoškov izrazio pohvalno. Njegov sudbina međutim, zavisi i od toga kakve trejdove Finiks bude želeo da napravi.

Najbolje kvote za košarkaške utakmice se nalaze ovde

Tim iz Arizone je na draftu od Filadelfije preuzeo Mikala Bridžisa što je već tada ocenjeno kao dobar potez. Ovaj košarkaš u odbrani može da pokriva sve tri spoljne pozicije, što kod preuzimanja Kokoškov može itekako da iskoristi. U mečevima letnje lige je pokazao zrelost koja odlikuje mnogo iskusnije košarkaše i slobodno se može reći da će već u ,,ruki” sezone moći da igra kao ,,mator”.

Sastav Finiksa je trenutno krcat igračima koji igraju na takozvanim poziciji dva i tri. Iako većina njih može tehnički i taktički da igra na više mesta, nije previše verovatno da će Kokoškov da ih zadrži sve, a ako se to i dogodi, sigurno je da za sve neće biti dovoljno minuta.

Najviše bi trebalo da ih bude za Trevora Arizu i Devona Bukera, a onda za Troja Danijelsa, Mikala Bridžisa, Džoša Džeksona i Ti Džej Vorena, pa za dvojicu čija je sudbina i dalje nesigurna, Davona Rida i Šakila Harisona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime