FIBA Svetski kup: Srbija četvrti nosilac, Kobi Brajant izvlači kuglice!

Kobi Brajant na korak od Kuće slavnih (FOTO: Harry How/Getty Images)

A u FIBA ništa novo – saberi, oduzmi, računaj sa ove ili one strane, Srbija se i dalje nalazi tamo gde bez nje bi ništa bilo isto, a to su najveća košarkaška takmičenja.

Bilo bi bizarno da među čak trideset i dve ekipe koje će se takmičiti u Kini, nema srpske selekcije. Poštovanje svakoj ekipi, ali da nije bilo proširenja, mnoge bi o Svetskom kupu mogle da razmišljaju kontekstu pravljenja dugogodišnjeg plana. Bez ikakvog dvoumljenja i bez obzira na način prolaska kroz kvalifikacije, Srbija u punom sastavu nema puno ravnopravnih protivnika.

Srbija na svom uobičajenom mestu, Crna Gora pred istorijskim plasmanom! 

Aleksandar Đorđević ima običaj da govori da na svako takmičenje vodi najbolji tim. To će svakako biti i onaj koji ode u Kinu, a da li će u njemu biti i svi najbolji pojedinci, videćemo kada za to dođe vreme.

FIBA se prilikom određivanja nosioca osam kvalifikacionih grupa na predstojećem Svetskom kupu rukovodila ugledom i kvalitetom reprezentacija. Među nosiocima je i naša selekcija, a u svakoj grupi biće po četiri ekipe. Nosioci su sledeći: SAD, Španija, Francuska, Srbija, Argentina. Litvanija, Grčka i Kina koja je domaćin takmičenja.

Srbija zauzima četvrto mesto na FIBA rang listi

Selekcije su svrstane prema položaju koji zauzimaju na FIBA rang listi, a koji je uslovljen rezultatima u poslednjih osam godina. SAD su prve sa 794 boda, dok je Srbija četvrta sa 645 bodova. Slovenija je sedma, ali je debakl u kvalifikacijama doveo Grčku na njeno mesto. Nije uspela ni Hrvatska koja na svetskoj rang listi zauzima deveto mesto, a o čemu se ovih dana u toj zemlji vode prave polemike o razlozima očajnih rezultata u kvalifikacionim prozorima, koji su veoma iznenađujući s obzirom da nekolicina košarkaša igra čak i u NBA.

Žreb će se polovinom marta održati u Šenženu, sa planiranom ceremonijom u Nanšan sportskom centru. U pravoj svečanoj atmosferi će učestvovati i legendarni američki košarkaš Kobi Brajant. Među domaćinima će biti i najbolji kineski košarkaš svih vremena, Jao Ming. Inače, napravljen je novi trofej koji će biti dodeljen pobedniku, visine 60 santimetara i koji spada u najviše svetske trofeje.

Da spomenemo i da se na FIBA rang listi nalazi 165 reprezentacija, a da je Obala Slonovače kao 64, najslabije plasirana od svih zemalja učesnica Svetskog kupa. Od bolje plasirani se nisu kvalifikovale Latvija (15) i Meksiko (14).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime