FIBA kvalifikacije: Srbija pred prozorom, Đorđević pred brigama!

Srbija Đorđević FIBA
(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Da su ga nedavno prilikom boravka u Beogradu upitali šta misli o izostancima NBA zvezda u evropskim reprezentacijama, Greg Popović bi sigurno dao neki odgovor u njegovom stilu, možda spominjući Tonija Parkera koji je retko izostajao  iz selekcije Francuske. Srbija na tom planu nema problema tokom kvalifikacija za FIBA Svetsko prvenstvo, ali samo ako se parafrazira hit Boba Marlija ,,No women, no cry”.

Činjenica je da je FIBA svojim promenama unela popriličnu zbrku u košarkaški kalendar. U početku čak nije bilo lako uopšte objasniti šta su to ,,prozori” i zašto Mundobasketa nema ove godine. Kada su kvalifikacije počele, neki navijači  su imali ozbiljnih poteškoća da prepoznaju svoju reprezentaciju. Sukob između FIBA i Evrolige poprima razmere televizijskih latino mega serija, a mnogi selektori su se suočili sa preranim gubitkom kose.

Početne faze kvalifikacija su obeležene hodom po mukama za neke nacionalne timove koje imaju veliki broj košarkaša u Evroligi i NBA, što se posebno odnosi na Italiju i Hrvatsku. Nešto kasnije su stvari počele da dolaze na svoje mesto, ali je svoj deo gorkog kolača, progutala i Srbija. Saša Đorđević ni u jednom trenutku nije mogao da sastavi najjači tim.

Dešavalo da se čak i iz onog desetkovanog tima koji je na prvenstvu Evrope osvojio srebrnu medalju pojavi tek par  košarkaša. Kroz tim su prodefilovali mnogi ,,drugopozivci” pa i ,,trećepozivci”, a većina od njih je igrala u skladu sa svojim mogućnostima. Navođeni su različiti razlozi za otkaze – od povreda, preko premora, pa do zabrane Evrolige i nemogućnosti onih iz NBA da učestvuju u kvalifikacionim prozorima.

Srbija je bila favorit u grupi, ali je prvo mesto zauzela Nemačka

Oscilacije u formi jednostavno nisu mogle da se izbegnu. Nekada su se one javljale periodično u različitim utakmicama, a nekada čak i u toku jednog meča. Rezultat je da je Srbija kao favorit u grupi, prvo mesto ipak morala da prepusti Nemačkoj od koje je izgubila oba puta.

Loša procena ili ,,mina“ u obliku FIBA: Zašto Amerikanci nisu uspeli u Evropi?

Mučenje u Austriji sa selekcijom domaćina koja pripada trećoj kategoriji evropske košarke, posebna je priča.

Sve do poslednjeg prozora kada se u sastavu pojavio Boban Marjanović, Srbija je bila bez košarkaša iz NBA. Da podsetimo da trenutno u najjačoj ligi na svetu igraju petorica srpskih košarkaša: pored Marjanovića to su Miloš Teodosić, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

Svih pet se nalaze i na spisku koji je pre par dana javnosti na uvid dao Aleksandar Đorđević. Šta bi njihovo prisustvo u okršajima u novoj grupi značilo za naš tim ne treba posebno objašnjavati. Međutim, ko će od njih i u kojoj utakmici obući crveni dres je i dalje, hajde da ne kažemo potpuna misterija, ali veoma neizvesna stvar. Datum odigravanja tehnički dopušta svoj petorici da nastupe, ali se po svemu sudeći to neće dogoditi.

Nikola Jokić skoro sigurno izostaje u septembru

Kada je reč o NBA petorci, najviše šansi da zaigraju imaju Bogdanović i Bjelica. Ako bismo preostali trio rangirali prema ,,bodovima” koje donosi verovatnoća, išlo bi se redom Marjanović, Teodosić, Jokić. Nažalost, ni tih bodova nema previše pošto iz ni iz Los Anđelesa, a pogotovo ne iz Denvera, ne stižu posebno ohrabrujuće vesti.

Kod Marjanovića i Teodosića je u pitanju nesklad između trenažnog procesa i vremena postizanja takmičarske forme, dok će Nikola Jokić sigurno ponovo izostati, iako se sam nije zvanično oglasio povodom stavljanja njegovog imena na spisak.

Treći FIBA prozor: Srbija ide dalje, ali ima materijala za ,,domaći zadatak“

Srbija se i ranije suočavala sa sličnom situacijom, otkaza je bilo i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Međutim, razmere pojave nikada nisu bile tako drastične, da se primera radi, na prvenstvo Evrope otputuje bez sedam-osam najboljih košarkaša. Povremeno je bilo zaista teško razabrati šta je od svega toga opravdano, a šta nije.

Nekada se na izostanke NBA košarkaša gledalo sa razumljivom blagonaklonošću, ali treba reći da ni oni nisu bili tako česti. Na početku spomenuti Parker je iz razloga ,,odmora i pripreme za sezonu” propustio samo Svetsko prvenstvo 2010. godine, dok se praktično redovna učešća Novickog i Gasola obavezno navode kao kontraprimeri. Dakle, može se.

Kalendar FIBA ne pogoduje košarkašima iz NBA i Evrolige

Kako i zbog čega onda Srbija muku muči da u svom izboru ima NBA košarkaše je tema koja se ne stavlja ad akta. Obilje tekstova, članaka i analiza je pisano o toj pojavi. Raspored mečeva FIBA kvalifikacija se ispostavio kao nezgodan, ali da li baš toliko da Đorđević na spisak mora da stavi 24 košarkaša, dok neke druge reprezentacije, koje nisu u ništa boljoj situaciji, imaju mnogo manji broj imena u preliminarnim rosterima?

Srbija izgubila prvu utakmicu u FIBA kvalifikacijama: Pet stvari koje smo naučili u Frankfurtu

Košarkaši će se pripremama koje počinju drugog septembra priključivati sukcesivno. Od svih igrača koji su pozvani, samo Dobrić, Radanov i Gagić dolaze ih domaćih klubova, što neizvenost oko tima koji ćemo gledati u Iraklionu 13. septembra, a 16. u Beogradu samo povećava. Ne pomažu ni izjave košarkaških zvaničnika koje po prirodi posla uglavnom budu diplomatske.

Bar nećemo imati problema oko prepoznavanja igrača jer neće biti debitanata. Nećemo ih imati ni sa ekipom Grčke u kojoj će biti mnogo poznatih lica. No, ako će nam biti lakše, među četrnaest imena nema velike NBA zvezde, Janisa Adetokumpa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime