FIBA kvalifikacije: Đorđević najviše dobio na spoljnim pozicijama

Srbija Đorđević FIBA
(credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Ono što su neki drugi selektori uradili nešto ranije, Aleksandar Đorđević je sticajem okolnosti učinio nešto kasnije. Posle nekog vremena provedenog u neizvesnosti, koje uvidom u prošlost to zapravo i nije bila, Đorđević je objavio novi spisak reprezentativaca za sledeći ,,prozor” kvalifikacija za FIBA Svetski kup.

Za mečeve protiv Grčke u Iraklionu i Estonijom u Beogradu, Sale Nacionale ima na raspolaganju skoro najjači tim. Poštujući trenersku floskulu koju je Đorđević i sam nekoliko puta i ispostavilo se, veoma tačno upotrebio, da je najbolji tim uvek onih dvanaest koji stoje iza njega, ni mi nismo upotrebili pridev ,,skoro najbolji”, već ,,skoro najjači”.

A takav je jer je sa prvobitnog spiska iz raznih razloga otpalo nekoliko košarkaša, među kojime se nalaze i trojica čije se karijere trenutno odigravaju u NBA: Miloš Teodosić, Boban Marjanović i Nikola Jokić. Bilo bi nesuvislo tvrditi da ekipa sa njima trojicom ne bi bila jača. Đorđeviću međutim, za pravo da svaki njegov sastav nazove najboljim, daju rezultati postignuti na poslednjim takmičenjima.

Nova lista se sastoji od šesnaest imena: Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Stefan Jović, Vladimir Lučić, Stevan Jelovac, Marko Simonović, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov, Vasilije Micić, Aleksa Avramović, Dejan Todorović, Uroš Luković, Ilija Đoković.

Srbija prvu utakmicu igra sa Grčkom u gostima

Pripreme počinju drugog septembra, a prva utakmica (Grčka) se igra jedanaest dana kasnije. Estonci su na redu šesnaestog septembra u dvorani ,,Aleksandar Nikolić”.

Već na prvi pogled je jasno da će sastav biti mnogo jači od svih koje je Đorđević imao tokom kvalifikacija. Takođe, može se zadovoljstvom konstatovati da će dres Srbije posle nekoliko propuštenih godina ponovo obući Nemanja Bjelica. Da li bi se to dogodilo da je ostao u Minesoti, u ovom trenutku je stvar od drugorazrednog značaja.

Ako po strani ostavimo očekivano (ne)učešće Nikole Jokića, povratak Bjelice je verovatno i najveći dobitak za Orlove. Svi ostali su manje-više redovni u poslednjim reprezentativnim akcijama. Većina na velikim takmičenjima, ostatak u kvalifikacijama. Međutim, sa svojom ,,višestrukom ličnošću” na parketu, Bjelica je baš nedostajao.

Đorđević je kao retko ko pre njega, imao problema sa otkazima košarkaša. Međutim, svaka se rupa nekako i prikrpila, ali kada u timu nemate Bjelicu, onda imate i više rupa. Na svu sreću, to važi i u suprotnom smislu, pa sada Đorđević ima više opcija na čak četiri, ako ne i na svih pet pozicija.

Đorđević je najveća pojačanja dobio na spoljnim pozicijama

Ovakav spisak selektoru otvara najviše mogućnosti na spoljnim pozicijama. Čak šest od sedam košarkaša koji bi trebalo da po prvi put zaigraju u kvalifikacijama su bekovi i niska krila – ako ,,priznamo” Bjelici da može da igra na svakom mestu, ostaje još samo Uroš Luković. Te pozicije su zapravo i bila najbolnija tačka u proteklom delu kvalifikacija.

Bogdanović, Bjelica, Jović, Nedović, Lučić i Kalinić su igrači koji znače mirnoću u organizaciji, postizanje poena iz šuta i prodora, van reketa i u reketu, agresivnost u odbrani, energiju i voljni momenat, iskustvo, vođstvo na terenu – svaki na svoj način i u svom opsegu zadataka. Možda je pomalo nesportski tvrditi da bi Nemačka bila sigurno pobeđena u oba susreta sa njima šestoricom, ali je teško ne videti upravo takav ishod.

Naravno, treba imati u vidu u kojim se etapama trenažnog procesa nalaze svi oni, ali su u takvoj situaciji i drugi. Grčka će biti bez najveće zvezde Janisa Adetokunpa, ali sa većinom evroligaških košarkaša. Oni se ne mogu nalaziti u bitnije različitoj fazi priprema nego što su to primera radi, Nikola Kalinić ili Stefan Jović.

Vreme jeste skučeno, ali Đorđević sada računa na košarkaše u čije kvalitete spada i brzo prilagođavanje uslovima. Uostalom, zbog takvih osobina i jesu tamo gde se nalaze.

Na FIBA Svetski kup idu po tri reprezentacije iz svake grupe

Sastav je možda ,,najtanji” na poziciji centra, pa će se te nijanse nivelisati na drugačiji način. Za iskustvo će biti zadužen Miroslav Raduljica, dok je Nikola Milutinov iz sezone u sezonu sve bolji. Kao nagrada za odličnu godinu, poziv je dobio Uroš Luković koji je pojačao konkurenciju na toj poziciji. Da je u sastavu bar jedan od dvojice srpskih NBA centara, ili možda Kuzmić, to bi bila idealna situacija.

Ali, koga nema bez njega se mora, a bez odavno povređenog Mačvana, sa mesta četvorke će u reket uskakati Stevan Jelovac i u zavisnosti od selektorovog viđenja stvari, Nemanja Bjelica. Ali, možda bi bilo suviše za navijačka srca da posle toliko problema u prethodnim FIBA prozorima (ali i takmičenjima) odjednom sve bude potaman.

Da podsetimo da se Srbija nalazi u grupi sa Grčkom, Estonijom, Izraelom, Gruzijom i Nemačkom. U Kinu na FIBA Svetski kup idu tri reprezentacije iz svake grupe, što je trenutni plasman Orlova. Grčka i Nemačka su prve bez poraza posle šest mečeva, Srbija ima četiri pobede i dva poraza, sledi Izrael sa po tri pobede i izgubljene utakmice i Gruzija i Estonija sa odnosom 2/4.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime