Evroliga: još jedan šampion u nizu – CSKA posle šesnaest godina dolazi u Podgoricu

Budućnost

Ako od početka košarkaške sezone nijedna ekipa nije uspela da nadigra CSKA ni u Evroligi ni u VTB ligi, nije baš realno očekivati da to učini Budućnost.

No, ništa ne bi trebalo da spreči Podgoričane da odigraju jednu dobru utakmicu u kojoj će svojim navijačima pokazati da je i pored poraza od Himkija, njihova forma pronašla uzlaznu putanju.

Bilo bi lepo kada bi košarkaši Aleksandra Džikića ponovili preciznost kojom su savladali Baskoniju, ali se na ponavljanje partija u kojima se u takmičenju kao što je Evroliga obaraju šuterski rekordi, ponekad čeka i duže od jedne sezone. Budućnost bi dakle, trebalo da se pokaže i u nekim drugim elementima od kojih se sastoji košarka. Činjenica da je CSKA apsolutni favorit može samo da pomogne domaćim košarkašima da neopterećeni očekivanjima, daju svoj maksimum.

Top 5 destinacija u Evropi za Miloša Teodosića: Moskovski „trezor“, Pirej ili Crvena zvezda?

Budućnost je od početka takmičenja dobro šutirala za tri poena, pa nema razloga da sada bude drugačije, pod uslovom da im i CSKA malo ,,pomogne” u tome. Armejci se dobro brane od dalekometnih šuteva, što znači da će domaćima biti potrebna raznovrsnija igra, uz mnogo manje promašaja sa manje udaljenosti, a pogotovo sa linije slobodnih bacanja.

Budućnost može da iskoristi gabarite svojih visokih košarkaša

CSKA se ne trudi previše da spreči svoje protivnike da pokupe neku loptu više u reketu, što je upravo segment igre u kojem se Budućnost izdvaja u pozitivnom smislu. Svaka uhvaćena lopta u napadu više pored nove šanse za poentiranje, daje i dodatnu motivaciju i energiju. Gosti ne spadaju u najbolje skakačke ekipe u Evroligi, dok Budućnost ima dovoljno gabarita da se suprotstavi u reketu.

Kada je u pitanju odbrana, Podgoričani će morati mnogo bolje nego protiv Kimkija. Doduše, CSKA nema Alekseja Šveda i Stefana Markovića koji su razigrali celu ekipu Kimkija – jedini koji nije postigao koš je bio Čarls Dženkins koji je uostalom, samo jednom i šutirao – ali zato imaju Serhija Rodrigeza i Nanda De Koloa i savršenu taktičku komandu sa klupe u obliku Dimitrisa Itudisa.

Šta nam je Budućnost pokazala protiv Baskonije i koje su pouke za izvlačenje?

Pravi dobitak koji Budućnost može da izvuče iz ove utakmice se zapravo odnosi na ABA ligu. Dalje podizanje nivoa igre i stvaranje bolje atmosfere je veoma značajno pred sledeći mini ciklus od četiri utakmice u kojima će Budućnost biti favorit, ali od kojih čak tri igra u gostima (Zadar, Cibona, Krka). Iako to još nije koji se očekivao uoči početka sezone, trio Amerikanaca je počeo da igra mnogo bolje, što bi u slučaju da tako nastave i protiv Moskovljana, znatno popravilo narušenu sliku o tome šta Budućnost može u ovoj sezoni.

Inače, CSKA i Budućnost su imali dva susreta u sezoni 2001/02. Oba su pripala Armejcima, a onaj u Podgorici će ostarti upamćen po izvanrednoj igri Mirsada Turkčana koji je u sladu sa svojom specijalnošću, imao čak dvadeset tri skoka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime