Evroliga: Ima li Budućnost šansu na Bosforu?

Budućnost
Foto: Euroleague

Odlična serija koju je Budućnost napravila u poslednje vreme, malo je uzdrmana sa dva uzastopna poraza od Gran Kanarije i Cibone, ali u objektivnom smislu, položaj Podgoričana kao i stanje u ekipi time nije narušeno.

Ritam odigravanja utakmica kao i povreda Nikola Ivanovića koji trenutno nema adekvatnu zamenu u rotaciji, je jedan od razloga koji je uticao na slabija izdanja u dve poslednje utakmice. Međutim, Budućnost je ipored toga mogla, ali i morala da iskoristi preostali kapacitet i odigra bolje.Sa Gran Kanarijom je upala u grešku prihvatanja ritma protivnika, bez pokušaja da ga uspori i iskoristi činjenicu da španska ekipa ima lošu odbranu.

Ako pustiš bekove da razigravaju, a krila da pogađaju, logično je da gubiš – Budućnost propustila priliku

Nešto slično, ali u manjoj meri se dogodilo i protiv Cibone.Osamdeset tri primljena poena od druge najneefikasnije ekipe u ABA ligi je nedopustivo za šampiona. I u Zagrebu je Budućnost nadskočila rivala, imala čaki veći broj asistencija, ali prevlast u reketu je pokvarila lošom odbranom, pogotovo za tri poena, kao i sopstvenim lošim učinkom u tom šutu.

Gostovanje u Istanbulu prethodni dolasku Fenerbahčea u Podgoricu, što znači nastavak teškog rasporeda za Budućnost. Efes je u seriji od tri poraza u poslednje takmičarske utakmice, što za goste nimalo ne olakšava stvari. Ergin Ataman ima sastav u koji je previše uloženo da bi se takvi periodi olako prihvatali i produžavali. Kvalitet Efesa,  a i ono što je ekipa pokazala, svrstava u konkurenciju timova koji mogu na završni turnir.

Efes želi poziciju koja će mu olakšati plasman na završni turnir 

Cilj domaćina se ni ne krije, a to je jedno od prva četiri mesta i obezbeđivanje prednosti domaćeg terena u plej-ofu. Efes takođe igra veoma efikasno, pa će Budućnost ponovo imati zadatak da se izbori sa napadački moćnim protivnikom. Najistaknutiji pojedinci su Buboa i Micić koji su velikapretnja sa spoljnih pozicija, dok su nosioci igre u reketu Moerman i Plajs.

Najbolje kvote za mečeve Evrolige se nalaze ovde

Jedan od načina za Budućnost da pokuša da ostvari pozitivan rezultat je zaustavljanje srpskog reprezentativca Vasilija Micića. Drugi je praktično obaveza, a to je novi pokušaj usporavanja tempa igre i svođenja utakmice na manji broj poena. Efes takođe nema posebno dobru odbranu, pa bi to trebalo iskoristiti. Takođe, odbrana od pikenrola koji Atamanova ekipa odlično izvodi mora biti bolja, kao i otežavanje šuta za tri poena.

Međutim, Aleksandar Džikić bi trebalo da osmisli i još neko,,oružje” kojim bi njegovi košarkaši mogli da pobede, jer je šutiranje (i pogađanje) trojki sada već evidentirano u knjižicama skauta, pa je to sada mnogo teže. Brže kretanje lopte je neophodno i poentersko razigravanje što većeg broja igrača pošto i Efes dopušta veliki broj asistencija na utakmicama.

Erl Klark bi svoju igru morao da izmesti malo više u reket, ako to ne uspe Omiću ili Nikoliću. Posle par mečeva ne toliko vidljivog učinka, i Koti Klark bi mogao ponovo da istupi rešavanjem potencijalnih mismeč situacija u napadu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime