Evroliga: Budućnost sa Kolom i Bitadzeom dobila novu dimenziju u igri, Makabi nije nesavladiv

Budućnost
Foto: Euroleague

Posle katastrofalnog povratka u Milano gde je Budućnost od primila 111 poena, novi trener Podgoričana Jasmin Repeša nije dozvolio sebi da pretrpi i drugi uzastopni poraz, iako se u početku utakmice ABA lige sa Igokeom, stvari nisu odvijale u tom smeru.

Renovirana Morača je bila poluprazna ili polupuna, zavisno iz kog ugla se posmatra, što možda i nije posebno povoljan signal s obzirom da je Repeša domaćoj publici predstavljen upravo u duelu sa Aleksandrovčanima. Prvo poluvreme je nagovestilo da bi i oni gledaoci koji su došli u dovranu mogli još jendom da budu razočarani. Igokea je igrala dobro i činilo se da će do kraja susreta zadavati ozbiljne probleme domaćinu. U drugom delu igre šampion se ipak probudio, a Igokea za dve četvrtine postigla tek jedan poen više nego posebno u prvoj i drugoj.

Pešićevo nasleđe, šampionski mentalitet i brza košarka su kvaliteti Albe sa kojima se suočava Partizan

Reklo bi se međutim da je Budućnost dobila utakmicu na ,,suvi” kvalitet, bez nekog posebnog žara, u čemu im je uveliko pomogao potpuni raspad igre gostiju. Pred novo iskušenje u Evroligi, odnosno gostovanje u Tel Avivu nekadašnjem protivniku i iz ABA lige, u podgoričkom sastavu se ne menja retorika. Jasmin Repeša želi da njegovi košarkaši počnu da liče na evroligaški sastav.

Budućnost mora da pokaže da ima kvalitet za Evroligu

Budućnost je u najvećem delu sezone delovala kao da nema kvalitet za elitno takmičenje, ne toliko po imenima, već po samoj igri, a verovatno najviše po odnosu prema njoj. Vrlo brzo se pokazalo da je propusta u pripremi sezone bilo na svim stranama, počev od angažmana stranaca, preko vođenja ekipe, pa i u odnosima sa medijima. Novi trener ima zadatak da spase sezonu, što se pre svega odnosi na rezultat u ABA ligi.

Ono zbog čega je nastavak sezone u Evroligi, odnosno kvalitet igre koji će Budućnost dostići je prenos pozitivnog efekta u regionalno takmičenje. U Podgorici su svesni da su zaostali iza Crvene zvezde, možda i Cedevite, kao i da je Partizan obznanio plej-of ambicije. Suviše se uložilo da bi se u Evroligi ,,igralo samo jedno leto”.

Da li su merilo NBA prstenovi ili ,,parket“: Šta Noris Kol donosi u Budućnost?

Neke lepe prilike za prvi trijumf u gostima su propuštene još za Džikićevog vakta. Makabi već nekoliko sezona nije onaj stari, tako da se, uslovno rečeno, ova utakmica može smatrati za novom šansom da se neka pobeda donese nazad u glavni grad Crne Gore. Svakako da je Budućnost mnogo dobila dolaskom Bitadzea i Kola i to upravo u segmentima gde je i bilo najviše problema – u dubini napada i u organizaciji igre. Takođe, Goga Bitadze je daleko korisniji u odbrani svog koša od Alena Omića.

Kol i Bitadze su največa pojačanja za Budućnost od početka sezone

Noris Kol je u svakoj utakmici od dolaska iz Avelina bio među najboljim pojedincima, možda i najbolji. Protiv Igokee je odigrao posebno preciznu utakmicu, kako napadački, tako i organizaciono. Bitadze je verovatno najbolji centar u ABA ligi, a već prvim nastupima u Evroligi je najavio da će biti jedan od glavnih igrača svoje ekipe u nastavku takmičenja.

On će svakako biti jedan od najvećih problema za Makabi koji nema adekvatnu zaštitu od dominantnih centara. Gruzijac bi trebalo da bude i efikasno sredstvo odvraćanja od sopstvenog reketa. Budućnost je pre njegovog dolaska praktično bila bez pikenrol igre, pa će biti zanimlivo videti do koje mere će se razviti saradnja između njega i Kola. Nije bez značaja ni to što je Kol prošlu sezonu proveo noseći žuti dres Makabija, što znači da ima prilično sveže informacije o  tome kako funkcioniše protivnik njegovog novog kluba.

Najbolje kvote na mečeve Evrolige se nalaze ovde

Ako profunkcioniše Bitadze, proradiće i šut Podgoričana, koji kad se ,,našteluje” može da dobije utakmicu. Takođe, to je nešto u čemu Budućnost mora da osujeti Makabi, jer i ,,ponos Izraela” šutira trojke sa solidnih 38%. Ono što je dobro je da se prošlogodišnji najbolji igrač u Evrokupu, Skoti Vilbekin, nije potpuno snašao u Tel Avivu, što je jedna briga manje za goste.

Budućnost i Makabi su se do sada susretali u Evroligi i ABA ligi, ali Podgoričani i dalje čekaju na prvu pobedu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime