Džon Brisker – košarkaš, siledžija, plaćenik?

Foto: Printscreen

Život je čudo, kako glasi naziv kultnog filma proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice. Svi mi koji volimo sport znamo kakve nam je sve priče ovaj društveni fenomen ostavio o svojim podanicima. Džon Brisker je jedan od njih.

Istina je da smo se naslušali raznih i nesvakidašnjih priča iz sveta sporta. Najčešće ispričane priče su se odnosile na teške početke sportista, uništeno detinjstvo koje je zamenjeno uspešnom karijerom, trofejima, priznanjima i gomilom zelenih novčanica na računu. Liči na bajku, zar ne? Retko koji sportista bi se odrekao luksuza koji nosi blistava sportska karijera, ali ON jeste…

Džon Brisker, bivši američki košarkaš rođen je u Detroitu 1947. godine. Košarkaške talente pokazivao je još dok je igrao za koledž Toledo od 1966.do 1968. godine. Godinu dana kasnije, uplovio je u svet profesionalizma, zaigravši za Pitsburg Pajperse (kasnije Kondorse) u Američkoj košarkaškoj asocijaciji (ABA).

Na vrhuncu karijere beležio je 26,1 poen u proseku, što mu je nakon tri sezone trasiralo put u NBA ligu, gde je zaigrao za Sijetl Supersonikse 1972. godine. Sve je mirisalo na to da će Brisker i u NBA da ispolji svoj talenat, međutim, njegova životna priča dobila je potpuno drugi tok.

Bjelica u Sakramentu – šta očekivati?

Za tri sezone igranja u Sijetlu, brojke su bile solidne (11,9 poena po meču), ali je Brisker ubrzo stekao reputaciju kavgadžije na i van terena. Mnogo puta je bio isključen zbog tuče, a najpoznatiji slučaj bio je onaj na utakmici protiv Denver Rokitsa kada je isključen nakon samo dva minuta igre zbog namernog udaranja laktom Artura Bekera.

Da stvar bude gora, nije se na tome završilo. Brisker se vratio na teren i još tri puta nasrnuo na nesrećnog Bekera, pre nego što je policija uletela na parket i sprovela ga do svlačionice. Kasnije se ispostavilo dag a se nisu plašili samo protivnici, već i saigrači. Nasilničke nagone pokazivao je i pre dolaska u NBA.

Njegov saigrač iz Pitsburga, Čarli Vilijams, govorio je da je Brisker kao igrač bio odličan, ali da je delovao kao neko ko je bio spreman da ubije čoveka ukoliko mu se zameri. Mnogi saigrači su birali reči u njegovom prisustvu. Strah od Briskera osećao se i u svlačionici Supersoniksa.

Dirk Novicki – najveći od svih Nemaca koji su igrali za Dalas

Iz tog razloga je vlasnik kluba, Sem Šulman odlučio da ga udalji iz tima, pod izgovorom “da je suviše opasan za ekipu”. što je predstavljalo kraj njegove šestogodišnje karijere. U trenutku kada je okačio patike o klin, imao je svega 28 godina. Svet profesionalizma zamenio je svetom nasilja, zločina i haosa. Usledio je događaj koji se smatra jednom od najvećih misterija u istoriji NBA.

Brisker je 1978. godine otputovao u Ugandu, gde mu se gubi svaki trag. Ova afrička država se u to vreme nalazila u rukama nemilosrdnog diktatora Idi Amina, predsednika Ugande od 1971. do 1979. Vladavinu ovog čoveka obeleži su politička represija, etničko čišćenje i masovne likvidacije neistomišljenika. Broj žrtava tokom vladavine njegovog režima se prema izveštajima organizacija za ljudska prava kreće između 100.000 i 500.000.

Nosio je neobičnu titulu koju je sam sebi dodelio: “Njegova ekselencija doživotni predsednik republike Ugande feldmaršal hadžija dr Idi Amin Dada , gospodar svih životinja na zemlji i osvajač Britanske imperije u Africi”.

Ko će biti MVP u NBA ligi naredne sezone? Proverite KVOTE!

U godini kada je Brisker doputovao u Ugandu, izbio je rat između ove zemlje i Tanzanije, koji je trajao pet meseci zbog aneksije tanzanijske provincije Kagere. Rat se završio kao potpuni fijasko za Idi Amina, čija je vlast bila ozbiljno uzdrmana nakon poraza. Pred nadirućom tanzanijskom vojskom, diktator je napustio zemlju i izbegao suđenje za ratne zločine.

Svi ovi događaji izazvali su lavinu glasina u vezi Briskerovog misterioznog nestanka. Jedna verzija je glasila da je otišao u Ugandu kao plaćenik diktatorskog režima i da je pogubljen od strane protivnika režima. Njegova porodica je tvrdila da ga je Idi Amin pozvao kao gosta, jer je bio poznat kao ljubitelj košarke, a neki su tvrdili da je napustio Ugandu pre nego što se rat rasplamsao i da negde vodi običan život daleko od javnosti.

Uglavnom, svi napori Stejt Departmenta i Federalnog biroa za istraživanje (FBI) su propali i Brisker je 1985. zakonski proglašen mrtvim od strane medicinskih istražitelja iz Okruga King u Vašingtonu. Njegov nestanak  je i dan-danas jedna od najvećih sportskih misterija ikada…

151 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime