Đorđević: dres Srbije nosi veliku odgovornost

Aleksandar Đorđević danas slavi 53. rođendan

Srbija je već jedan od najvećih favorita na predstojećem FIBA Svetskom kupu u Kini, a taj status će biti još bolje učvršćen ako sastav bude kompletan, o čemu je i selektor Saša Đorđević govorio za stranicu Svetske košarkaške organizacije.

Poznato je kroz kakve je sve zanimljive situacije prolazila naša selekcija kroz kvalifikacione prozore i sa koliko je nevolja Đorđević morao da se bori prilikom sastavljanja ekipe za svaki pojedini susret. Kroz tim je prodefilovalo tridesetorica košarkaša. Neke su utakmice dobijene ,,na mišiće”, neke sa manje ili više problema, a neke su i izgubljene. Uglavnom, Srbija će se naći u Kini i to u grupi zajedno sa Italijom, Angolom i Filipinima.

FIBA kvalifikacije: Đorđević najviše dobio na spoljnim pozicijama

Đorđević je uvek tokom svoje karijere išao ka najvišim ciljevima, bilo kao igrač, bilo kao trener. Sedeći na klupi Srbije do sada je bio u tri finala, u kojima je dva puta igrao protiv neprikosnovenih SAD, a u finalu EP sa Slovenijom. Mečevi su se završili na postolju za stepenik niže od najvišeg, a cilj u Kini je ponovo postavljen na osvajanje zlatne medalje.

Srbija želi da ide do samog kraja

Prema selektorovim rečima, Srbija želi pobedu u svakoj utakmici, bez obzira na ime protivnika, a cilj je uvek medalja. Sale Nacionale je dao i kratku analizu protivnik u grupi u kojoj poštuje Italiju kao ekipu sa tradicijom i željom za da se ponovo potvrdi, Angolu kao ekipu sa atletski snažnim sastavom i Filipine kao selekciju zemlje u kojoj postoji velika ljubav prema ovom sportu.

Kompletan sastav Srbije je neka sasvim druga priča. U njemu bi se u tom slučaju našlo sva četovrica NBA košarkaša (Nikola Jokić, Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović) i oni koji nastupaju u Evroligi. Konkurencija će u tom slučaju biti takva da će Đorđević biti na ,,slatkim mukama”. On se o tome izjašnjava kao i ranije – ekipu će činiti oni u najboljoj formi i najbolji za tim, a povreda je jedini za njega prihvatljiv razlog za eventualni otkaz.

Naglasio je da dres sa državnim grbom nema cenu i da svi košarkaši koji ga ponesu, imaju posebnu odgovornost. Nиje ni čudno, ako se ima u vidu rejting i standardi koje su tokom godina postavili srpski igrači širom sveta, što u klupskim, što u reprezentativnim takmičenjima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime