Dirk Novicki – najveći od svih Nemaca koji su igrali za Dalas

Dirk Novicki žali što nije ranije otišao u penziju! (FOTO: Ronald Martinez/Getty Images)

Dirk Novicki je valjda jedini slobodni agent koji nije žurio da sebi nađe uhljebljenje u nekom od NBA klubova, jer bi se za opkladu da će i svoju dvadeset prvu sezonu odigrati za Dalas, svakom samo vratio uloženi novac.

Kada je u aprilu obznanio da će karijeru produžiti na još jednu godinu, bilo je jasno da samo mogućnost ostanka u Teksasu dolazi u obzir. Niko nije ni sumnjao da će se dogovoriti sa ekipom kojoj je doneo jedinu titulu NBA šampiona. Sporazumu koji je postignut je prethodilo odustajanje od originalnog ugovora, što su Novicki i Dalas obavili krajem prošlog meseca, a u cilju dobijanja više prostora za popunu rostera kupovinom nekih košarkaša.

NBA Draft – Dončić u Dalasu, Kokoškov i Feniks izabrali najboljeg

Novčani iznos koji bi Nemac trebalo da dobije za godinu koja bi mogla da bude poslednja u njegovoj neverovatnoj karijeri je pet miliona dolara. Iako je i dalje sposoban da pomogne ekipi na parketu, od njega će se u predstojećoj sezoni očekivati i da bude neka vrsta mentora mlađim igračima Dalasa, pre svega Luki Dončiću i Denisu Smitu. Pre nego što neki red posvetimo još nekim nemačkim košarkašima koji su dali doprinos i ostavili trag u NBA ligi, da spomenemo da Novicki, koga odavno nazivaju budućim članom Kuće slavnih, na listi najboljih strelaca u istoriji lige ima velike šanse da prestigne dvojicu istinskih velikana.

Novicki bi mogao da ,,istisne” Čemberlena i Džordana

Čuveni Vilt Čemberlen bi trebalo da ,,padne” već u prvom delu sezone, budući da ima samo 231 poen više od Novickog. Sledeći na listi je Majkl Džordan koji je odmakao više od hiljadu poena (32.292), ali bi Novicki u tom slučaju morao da popravi prošlogodišnji prosek ubačenih koševa (12).

Detalji biografije najboljeg evropskog košarkaša u istoriji NBA su dobro poznati, ali i to da njegovo ime kod nešto starijih pratioca američke košarke izaziva prisećanje na jednog drugog nemačkog košarkaša koji je do pojave Novickog važio za najboljeg. U pitanju je Detlef Šrempf, koji je deo svoje karijere takođe proveo igrajući za Dalas. Njegov igrački staž je takođe bio veoma dug (16 godina), a za razliku od Novickog, on nikada nije igrao u nekom nemačkom, pa ni evropskom klubu.

Golden Stejt – sa jednim dvometrašem do prve titule u istoriji NBA

Šrempf se iškolovao na Univerzitetu Vašington odakle ga je na draftu 1985. godine izabrao Dalas. U Teksasu provodi tri godine, a zatim u Indijani pet, u Sijetlu šest, a poslednje dve (1999-2001) u Portlandu. Dva puta je biran za najboljeg šestog igrača u NBA, a za Nemačku je nastupio na Olimpijskim igrama. Jedno vreme je bio pomoćni trener u Sijetlu.

Frido Frej je otvorio vrata nemačkim košarkašima u NBA

Prvi Nemac u NBA je bio malo poznati Frido Frej. Rođen je u Nemačkoj 1921. godine, ali je već srednju školu, kao i univerzitet završio u SAD. 1946 godine su ga na draftu izabrali Niksi iz Njujorka, ali mu je profesionalna karijera potrajala samo jednu godinu.

Kao drugi nemački košarkaš u najkvalitetnijoj ligi na svetu, spominje se Džon Jang Braun. Braun je rođen u Frankfurtu 1951. godine, a studije je završio u Misuriju. Zanimljivo je da se našao na spisku reprezentativaca za Olimpijske igre 1972. godine, ali ih je zbog povrede propustio.

U NBA je zaigrao sledeće godine kao košarkaš Atlante i na kraju bio uvršten u među najbolji tim novajlija. Posle četiri godine u Džordžiji Braun odlazi u Čikago, pa u Jutu, da bi karijeru završio tamo gde ju je i počeo 1980. godine.

Kvote za mečeve na prvestvu Evrope do 20 godina se nalaze ovde

U NBA se trenutno nalazi šestorica nemačkih košarkaša – Maks Kleber, Dirk Novicki, Denis Šreder, Danijel Tajs, Moric Vagner i Pol Cipser, a kroz istoriju ih je posle Freja i Brauna bilo još mnogo. Većina njih nije ostavila dublji trag, pogotovo ne kao Novicki i Šrempf, ali su neki od njih bili veoma zanimljive pojave.

Mnogi nemački košarkaši su igrali za Dalas

Kris Kejmen je rođen u SAD, ali je od rođenja imao pravo na nemačko državljanstvo. Najbolje igračke dane je imao u Klipersima (2003-2011), a među pet klubova za koje je nastupao tokom trinaest godina duge karijere nalazi se i Dalas. Za Dalas je igrao i džinovski Šon Bredli, koji zapravo i nije pravi Nemac, ali je rođen u toj zemlji. Sa visinom od 229 santimetara bio je jedna od upečatljivijih figura kraje prošlog i početkom ovog veka u NBA. Tokom svoje solidne dvanaestogodišnje karijere najviše vremena je proveo baš u Dalasu (1996-2005).

Opkladite se na pobednika NBA u sezoni 2018/19!

Bilo je i onih koji su imali uspešne koledž karijere ali nikada se iz ovih ili onih razloga oprobali u NBA. Jedan od takvih je i sadašnji selektor Nemačke Henrik Redl, zatim Hansi Gnad, Patrik Femerling, Jan Jagla.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime