Denver uživa blagodeti minulog rada – ni sam Meloun ne zna koja mu je prva petorka!

Denver
(Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

Koliko je puta Denver ove sezone otpisivan zbog mnogobrojnih povreda i koliko je puta otpisivanje povučeno, teško bi se nabrojalo, ali je došlo vreme da se sa najavama prestanka pobeđivanja ekipe iz Kolorada najzad prekine.

Kada se pogleda lista povređenih košarkaša od početka sezone i kada se pored nje stavi lista mečeva u kojima je Denver pobeđivao, čovek ne može da se ne zapita sa kakvim je rosterom Meloun uopšte i dolazio na mečeve. Jasno je da je Nikola Jokić centralna figura franšize iz Kolorada, ali ne može jedan čovek da dobija utakmice. Može da bude igrač odluke, neko oko koga se sve vrti i temelj za građenje ambicija, ali niko u koletktivnim sportovima ne može sve sam, ma koliko dobar bio. Denver je ove sezone toliko puta bio ,,osakaćen” povredama, da je njihov trenutni status neverovatno dostignuće.

Kako sazreva plej-of generacija – Denver među četiri najbolja i po učinku i po broju pobeda

Toliko puta je bio bez članova prve petorke, da se opravdano može postaviti pitanje koja je uopšte prva petorka Grumenova. Jokić, Marej, Heris, Milsap, Barton? Ili neka od mnogih kombinacija koje je Meloun bio primoran da pravi posle posete prostorijama za rehabilitaciju? Ono što je fascinantno je da se to nikada nije videlo na parketu.

Denver cele sezone ima problema sa povredama glavnih košarkaša

Denver je gubio utakmice, ali ne zato što se osećao nedostatak nekog od povređenih, već u najvećem broju slučajeva, zato što je odigrao loše.

Da se izrazimo košarkaškim rečnikom, ,,dužina klupe” ovog tima je baš velika. Praktično svi košarkaši koji su menjali članove prve petorke i smao mogu to da budu. Oni koji ulaze sa klupe, uspevaju da održe ili čak da pojačaju ritam igre. Situacija je takva da skoro predstavlja problem za Melouna u smislu pronalaženja minuta za sve košarkaše.

Očigledno je da je dobar minuli rad počeo da se isplaćuje. Verovatno čak i sezonu ili dve ranije nego što su to u Koloradu mislili. Kada se kaže minuli rad, podrazumeva se odličan posao koji je obavljen na draftu u nekoliko prethodnih sezona. No, Grumenovi su odlične košarkaše pronalazili i na drugim mestima.

Nikola Jokić i Gari Heris su izabrani 2014, Marej, Ernangomez i Bizli 2016, Monte Moris 2017, a Tori Kreg je pronađen na Novom Zelandu. Upravo su ova trojica pokazala koliko su u klubu ,,pogađali” sa izborom košarkaša, jer pored njih slobodno može da stoji oznaka članstva u prvoj petorci.

Bizli i Kreg protiv Hjustona ubacili rekorde karijere

Utakmica sa Hjustonom koju su Jokić i ostali dobili bez dvojice najboljih bekova (Marej, Haris), samo je jedan primer. Malik Bizli i Tori Kreg su postavili lične rekorde sa po 35 i 22 ubačena poena, a Monte Moris je bio samo dva poena slabiji od svog najboljeg poenterskog dostignuća (20). Sva trojica su imali različite puteve do Kolorada – Bizli je izabran u prvom krugu drafta 2016, Moris tek u drugom krugu godinu dana kasnije, a Kreg je došao iz novozelandske lige pre dve godine, sa već punih 26 godina i kao košarkaš koji nije čak ni bio na draftu!

Otac šampion Evrope, a sin na NBA Ol-staru – Nikola Vučević po prvi put među najboljima

Ono što njih trojica daju za tim je neprocenjivo. Pre svega, Moris na parketu deluje kao ,,mator”, skoro da ne gubi lopte, a do preko deset poena u proseku, dolazi uz odličan šut. Bizli je u poslednjih deset mečeva postizao preko 16 poena uz šut od preko 60%. Kada je u pitanju Tori Kreg, njegov najveći doprinos je u odbrani, ali je protiv Raketa pokazao da može da se ,,isprsi” i u napadu, ako se to od njega traži.

,,Dužina” Denverove klupe će biti testirana u plej-ofu, kada će to što rade ne samo nominalni ,,rezervisti”, već i regularni starteri, biti provereno u uslovima sasvim drugačijim nego u onim koji vladaju u ligaškom delu NBA sezone.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime