Darijus Bejzli: Odustajanje od koledža, milionski ugovor i podrška Lebrona Džejmsa

(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Kao „petozvezdani“ srednjoškolac kojem predviđaju blistavu NBA karijeru, Darijus Bejzli je zaintrigirao košarkašku javnost u SAD kada je najpre saopštio da će pohađati ugledni Sirakjuz Univerzitet, a potom odlučio da preskoči koledž, potpiše interesantan milionski ugovor i individualno nastavi pripreme za NBA draft 2019. godine.

Bejzlijeva namera bila je da usavršavanje nastavi u Dži ligi, poznatijoj kao razvojna liga, ali onda ga je Rič Pol iz agencije „Klutch Sports“, koja zastupa Lebrona Džejmsa i Bejzlijevog uzora Bena Simonsa, u maju ubedio da mečevi protiv starijih i snažnijih u toj ligi ne bi bili u njegovom najboljem interesu.

Odustao je od Dži lige i potpisao multimilionski ugovor sa „New Balance“ koji će mu doneti minimalno 1 milion, a maksimalno 14 miliona dolara i ujedno postao prvi sportista koji će promovisati povratak kompanije na tržište košarkaških patika.

Kako je evoluirala odbrana Denvera i kakvu ulogu u tome ima Nikola Jokić?

Po ugovoru, od Bejzlija se zahteva da kompletira tromesečno „stažiranje“ tokom predstojeće koledž sezone, a to znači da će raditi u okviru globalnog marketinga. „New Balance“ nije promovisala košarkaške patike još od devedesetih godina i saradnje sa tadašnjim košarkašem Los Anđeles Lejkersa Džejmsom Vortijem.

Pre svega, trebalo bi naglasiti da bi Bejzli, po aktuelnim projekcijama ESPN, trebalo da bude izabran sa 26. pozicije na sledećem NBA draftu 2019. godine, a kako je već sada očigledno da 18-godišnji momak iz Bostona ima neverovatne fizikalije (206 cm) uparene sa sjajnim driblingom, nema sumnje da će ga mnoge franšize želeti u svojoj ekipi.

Igrači koji su bili u njegovoj situaciji češće su igrali u Australiji, poput beka Oklahome Terensa Fergusona, ili Kine gde je igrao novi član Njujork Niksa Emanuel Mudijej, a neki su radili sa privatnim trenerom poput košarkaša Jute Dantea Eksuma godinu dana pre nego što su ispunili kriteruje za izlazak na draft.

Darijus Bejzli: Odustajanje od koledža, milionski ugovor i podrška Lebrona Džejmsa
(Photo by Gene Sweeney Jr./Getty Images)

Ruki Niksa Mičel Robinson skliznuo je u drugu rundu ovogodišnjeg drafta, na 36. poziciju, nakon što je odlučio da ne pohađa Zapadni Kentaki i sezonu uglavnom proveo izvan vidokruga javnosti.

Slična sudbina mogla bi da zadesi i Bejzlija, ali Pol tvrdi da će tri meseca koja provede kao stažista neophodnu iskustvo u biznisu.

Rekonstrukcija Cedevite: Šta čeka novu upravu, a šta Slavena Rimca?

„Znao sam da on mora da bude na mestu gde timovi mogu da pozovu i pitaju: ’Ko je taj momak?’“, izjavio je njegov novi agent. „Međutim, trebalo nam je još nešto čime će on biti oduševljen svakog dana. Klincu koji nikada nije ima posao i koji samo zna da igra košarku nije lako da svaki dan ustaje na posao“.

Darijus Bejzli: Odustajanje od koledža, milionski ugovor i podrška Lebrona Džejmsa
(Photo by Jamie Squire/Getty Images)

Inače, trener Sirakjuza Džim Behajm jedan je od onih koji su govorili protiv ogromne zarade mladih igrača, a kada su ga pitali da prokomentariše ugovor Bejzlija i kompanije, rekao je da je „Džejms uradio dobar posao kada je pomogao svom klijentu“, a onda dodao: „On je klijent Lebrona Džejmsa, zar ne?“

Lebron mu je odgovorio na tviteru pretpostavljajući da je njegov komentar bio sarkastičan, odnosno da je Behajm ljut zbog toga što će izgubiti Bejzlija, pa mu je trener „Narandžastih“ na to rekao da definitivno nije ljut, već srećan zbog igrača.

Mogu li Luka Dončić i Maveriksi da sruše neporaženi Toronto?

Behajm je ubrzo nazvao Pola i izvinio mu se, ali ostaje pitanje da li je Bejzli postupio na pravi način kada je odlučio da svoj potencijal „naplati“ odmah umesto da nastavi školovanje, ujedno i sazrevanje na košarkaškom planu?

Da li će Darijus Bejzli za godinu dana zaista biti spreman za NBA ligu?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime