Dani kada je AEK bio šampion i kada se košarka igrala na stadionima

Prilikom nedavnog pisanja o Draganu Šakoti koji je ove sezone vodeći sa klupe grčki AEK ekipi iz Atine doneo titulu pobednika FIBA Lige šampiona, osvrnuli smo se na detalj da je trofej osvojen na pedeset godina od prvog koji je ikada iz Evrope stigao u grčku košarku.

Te davne 1968. godine AEK je postao pobednik nekadašnjeg Kupa pobednika kupova, takmičenja koje je trajalo sve do sezone 2001/02. Posle objedinjavanja sa još jednim, nekada veoma popularnim evropskim kupom koji je nosio ime legendarnog srpskog košarkaša Radivoja Koraća, nastalo je novo takmičenje pod okriljem ULEB-a, ali je to ipak neka druga priča.

Šakota zasluđan za novi evropski trofej Žuto-crnih

AEK je u finalu Lige šampiona pobedio francuski Monako u utakmici koja je odigrana pred prepunom dvoranom ,,Nikos Galis” u atinskom predgrađu Marusi. Atmosfera je bila vatrena na grčki način i nesumnjvo pomogla da Šakota i AEK donesu još jedan košarkaški trofej ovoj zemlji. Međutim, čak i takva, ona ni blizu ne može da se poredi sa atmosferom u kojoj je AEK pre pet decenija osvojio Kup pobednika kupova.

Dragan Šakota zna kako osvajati trofeje pored velikih

Finale u kojem su se Žuto-crni sastali sa Slavijom iz Praga odigrano je na istorijskom Panatenaiko stadionu u Atini pred vrojem gledalaca oko kojeg i danas postoje velike dileme. Naime, prema raznim podacima susretu je prisustvovalo između 65 i 80 hiljada ljudi! Druga brojka se i danas navodi kao zvaničan rekord stadiona za koji inače važi da je jedini na svetu potpuno izgrađen od mermera!

Tih godina je valjda jedino u Grčkoj mogao da se organizuje tako grandiozan košarkaški događaj koji je iz dvorane ,,preseljen” na stadion. Takođe, tačan broj gledalaca je samo u istoj zemlji mogao da ostane neustanovljen, ali petnaestak hiljada manje-više ne menja stvar, barem što se Grka tiče.

AEK je osnovan davne 1924. godine od strane grčkih izbeglica iz Istanbula

Iz današnje perspektive kada grčkom, ali i kontinentalnom košarkom vladaju Panatinaikos i Olimpijakos, lako je zaboraviti da je u toj zemlji nekada glavni tim bio AEK. Klub je inače osnovan 1924. godine u Atini, a osnivači su bili Grci koji su izbegli iz nekadašnjeg Konstantinopolisa, a sadašnjeg Istanbula. Klub je već sledeće godine postao nezvanični, a u kasnijoj istoriji i osmostruki zvanični šampion svoje zemlje.

Milenko Topić – tihi čovek i veliki kapiten

Šezdesete godine prošlog veka su bile zlatne godine za AEK. Vasilisa je tada osvojila šest titula, od koji jednu i te godine kada je donela prvi kontinentalni trofej u Grčku. Samo dve godine ranije, AEK je učestvovao u Kupu šampiona i to na prvom završnom turniru koji je organizovan. Poraz koji su Žuto-crni doživeli u polufinalu im je nanela upravo Slavija, čime je kasniji trijumf u Kupu pobednika kupova samo postao slađi.

Zvanični podatak o prodatim kartama za finale navodi broj od 52280 ljudi, ali se nikada nije utvrdilo koliko ih je još ušlo na stadion, kao i koliko je ostalo van njega. Inače, AEK je te sezone za tri utakmice koje je igrao u Atini prodao neverovatnih skoro 109 hiljada ulaznica! U tim mečevima atinska ekipa je pobedila špansku Vitoriju, zatim Anderleht i u polufinalu Injis iz Varezea.

AEK i Slavija odigrale finale bez stranaca u timu!

Finalni spektakl je završen rezultatom 89:82 za AEK, a suset je između ostalog, karakteristična po tome što ni u jendoj ekipi nije bilo stranaca! Trener slavljenika je bio Nikos Milas, a zanimljivo je da jedan od sudija došao iz nekadašnje Jugoslavije (Janko Kavčič). Njabolji strelci su bili Jorgos Amerikanos i Jirži Zidek koji su za svoje timove postigli po 31 poen.

Kvote za mečeve grčkog plej-ofa se nalaze ovde

Proslava trofeja je bila takva da su ulice Atine bile zakrčene, a sam Amerikanos je kasnije posvedočio da su navijači na rukama nosili automobil u kojem se on nalazio sa nekoliko saigrača. AEK je isti trofej osvojio i 2000. godine kada je na klupi tima sedeo Dušan Ivković, uz Đurovića i Šakotu jedan od trojice srpskih trenera koji su ostavili traga u popularnoj Vasilisi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime