Da li je drugo mesto ugroženo – Denver treba da grize za prednost domaćeg parketa

DENVER, COLORADO - FEBRUARY 26: (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Ako je neko i rekao da će Denver posle pobeda nad Klipersima i Oklahomom, posebno posle ove druge, zaređati sa porazima, sigurno je dobio odgovor da verovatno nije gledao poslednje utakmice ekipe iz Kolorada.

Odjednom, bez vidlljivog razloga i u trenutki kada se se oporavili svi oni koji su imali problema sa povredama, Denver je izgubio tri utakmice za redom. Štaviše, dva puta je izgubio na svom parketu gde je do tog momenta imao najmanje poraza ove sezone u NBA. Denver je suviše dobar tim da bi ,,kolabirao” u potpunosti, ali mu ovo dizanje adrenalina pred sam kraj ligaškog dela sezone, nije bilo potrebno.

Nikola Jokić i ostali će sigurno igrati u plej-ofu, u to nema sumnje. Međutim, nije nevažno da li će tamo imati prednost domaćeg parketa ili ne. Doduše, ako je Grumenovima svejedno da li će stići dalje od prve serije, onda možda i nema značaja imaju li prednost ili ne.

Denver na putu do rekorda franšize – po poraz na svakih pet mečeva i eto istorije!

No, logičan sled razmišljanja mora da ima drugačiji tok. Sastav je ozbiljno napredovao od prošle godine, roster ima ,,dubinu” kojoj može da pozavidi većina plej-of kandidata, Nikola Jokić ne pokazuje ni najmanje znake uzmicanja pred odgovornošću najveće zvezde. Dakle – zašto ne iskoristiti sve povoljnosti situacije?

Denver je posle pobede protiv Oklahome mogao i na prvo mesto na zapadu

Trijumf nad direktnim konkurentom za drugo mesto, ekipom Oklahome, sve je uverio da je ta pozicija objektivan i dostižan cilj. Štaviše, ni prvo mesto gde se nalazi šampion bilo je, a i još uvek je, nadohvat ruke. Onda se dogodila Juta, koja je posle tri godine prvi put slavila u Koloradu iako je redovno pobeđivala u Solt Lejk Sitiju. Džezeri su svakako ekipa za koju bi u plej-ofu Grumenovima bila potrebna pomoć prednosti domaćeg terena.

Zatim su usledili porazi od Nju Orlinza i San Antonija i odjednom ni drugo mesto više nije toliko sigurno. Nikako ne bi trebalo zanemariti dobitak ostajanjem na drugom, najdalje trećem mestu mestu, a koji bi se pokazao u dobijanju lakšeg rivala, barem na papiru. Izbegavanje Hjustona u provj rundi je verovatno najbolji rasplet.

Novi poraz Denvera: Jokić i problemi sa faulovima, preokret Nju Orleansa i težak raspored

Prolazak prve runde bi pomogao košarkašima, a i samom Majklu Melounu da se priviknu na uslove doigravanja, što je za njih potpuno nepoznato okruženje. Sa druge strane, možda ni nema posebnog razloga za samonametanje prevelikog pritiska. Sastav ima fizionomiju i karakter koji bi samo trebalo održati, a ovako dobar rezultat u ligaškom delu je možda došao godinu-dve ranije.

Majkl Meloun koristi preveliki broj igrača

U svakom slučaju, Denver ne bi trebalo da gubi mečeve sa slabijim protivnicima, ako želi da i u plej-ofu bude prijatno iznenađenje. Pomalo je čudno da je u nekim fazama kada je Meloun imao problema da zbog povreda ustanovi prvu petorku, njegov tim lakše pobeđivao nego u uslovima kada na parket može da izvede sve košarkaše. Doduše, povređen je Trej Lajls, ali je to teško poredivo sa danima kada u timu nije bili po četvorice igrača, od kojih trojice iz prve postave.

Kao jedan od razloga za poraze bi moglo da bude to što Meloun primenjuje rotaciju sa mnogo košarkaša. Otkako su svi zdravi, šansu su svi i dobijali, odnosno, samo jedno manje od jedanaestorice (10). Razumljivo je da postoji želja za isprobavanjem više mogućnosti i proverom šta ko može, ali je pitanje da li će se kasnije pojaviti neki drugi negativni efekti. Da li će manja minutaža uticati loše na Montea Morisa, Malika Bizlija i Torija Krega koji su se učvrstili u formi i opravdali mesto i u prvih pet?

Možda je već vreme da se krene sa ,,skraćenim” rotiranjem, gde bi se najčešće menjalo devet igrača.

Ajzeja Tomas dobija dovoljno prostora, ali za sada ne deluje da može da unapredi nešto u timu koji je drugi na Zapadu. Pitanje je da li će Meloun moći da ga u većoj meri koristi u plej-ofu.

Denver sledeću utakmicu igra protiv izgubljenih Lejkersa, a onda ide na noge šampionu. Povratak u Pepsi centar uznačava novi krug od tri utakmice koje bi trebalo da dobije – Minesota, Dalas i Indijana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime