Crvena zvezda i Budućnost i dalje dva najveća favorita, ali da li i sa istim šansama?

Niko i ne sumnja da će Crvena zvezda na kraju ligaškog dela sezone, ostati na ,,pol” poziciji koja će joj u plej-ofu ABA lige doneti prednost domaćeg terena, što skorašnji razvoj situacije još više naglašava kao skoro neophodnu stvar u onome što čeka sve ekipe koje pretenduju na titulu.

Mnoge stvari su se promenile od početka sezone pa do trenutka. Predviđanja u vezi sa šansama i mogućnostima timova su bila na svojevrsnoj ,,klackalici”, koja ni sada ne prestaje. Rosteri su menjani u tri od četiri tima koja pretenduju na doigravanje (Budućnost, Partizan, Cedevita), a iste ekipe su izvršile smene i na klupama. U dva slučaja su pozitivne posledice očigledne, (Partizan, Budućnost), dok se u Zagrebu i dalje čeka na značajnije poboljšanje.

Od kako je ABA liga krenula, Crvena zvezda i Budućnost su figurirali kao najveći favoriti. I jedni i drugi su prilično promenili sastave, s tim da su Podgoričani to nastavili da čine duboko u sezoni čijim početkom nikako nisu mogli da budu zadovoljni. Stvari su međutim, drastično promenile svoj tok i sada se u Podgorici mogu videti samo nasmejana lica.

Posle mnogo promena i korekcija samih promena, ove poslednje su urodile plodom i to u tolikoj meri da su i oni skeptici u pogledu odbrane titule, počeli da se ispravljaju u mišljenju. Dvojica ovih košarkaša (Noris Kol, Goga Bitadze) i novi trener Jasmin Repeša su toliko transformisali tim u ne ni toliko dugačkom periodu, da je Budućnost napravila seriju pobeda i u Evroligi, gde su je odavno svi proglasili skoro rekreativnim učesnikom.

Budućnost ni ne podseća na tim sa početka sezone

Podgoričani deluju neuporedivo ozbiljnjije nego pre nepunih mesec dana, sa igrom koja je postala daleko raznovrsnija i sa odbranom na pravom evroligaškom nivou. Doduše, sve pobede su ostvarene u Morači i upravo je to razlog zbog kojeg Zvezda može da bude srećna što je na vreme osigurala prvu poziciju. razlika između Budućnosti koju su Crveno-beli lako savladali na početku lige usred Podgorice i ove sadašnje je ogromna.

Ekipa Milana Tomića je prvi deo sezone igrala dobro, međutim, iz sadašnje perspektive je jasno da deo zasluga za sadašnji položaj ide na adrese konkurenata koji su bili u velikim problemima sa formom. ,,Packe” koje je Zvezda dobijala (i dobija) u Evrokupu, bili su signali da nije sve tako bajno. Postalo je vidljivo da postoje izvesne rupe u rosteru, koje se opet na svoj način odražavaju na igru koja je ostala veoma jednodimenzionalna i predvidiva za protivnički skauting.

Crvena zvezda valjda jedina od svih konkurenata nije napredovala u onome što se vidi na parketu. Na njenu nesreću, ostali timovi jesu. Nešto slično Podgoričanima je radio i Partizan, obavljajući prestrojavanje u hodu. Crno-beli su od dolaska Trinkijerija, praktično svaku sledeću utakmicu odigrali bolje nego prethodnu. Dovođeni su i novi košarkaši, pa sadašnji tim izgleda znatno drugačije nego onaj sa početka.

I dalje je to mlad sastav, sklon greškama, ali i veoma sposoban da napravi ,,štetu” u ABA ligi. Uostalom, Partizan najbolje stoji u Evrokupu od svih predstavnika iz regionalne lige. Šanse koje Crno-beli imaju za plasman među najboljih osam ekipa u takmičenju su veoma izgledne.

Partizan je sve bolji, ali Zvezda ima kvalitetniji roster

Štaviše, mnogo su bolje nego što ih ima Zvezda koju su svrstavali i u grupu favorita iz senke, što se ipak ispostavilo kao previše optimistično. Jasno je da Partizan na papiru nema toliko jak sastav kao njihov večiti rival, pogotovo ne može da se meri sa sadašnjim rosterom šampiona, a zaostaje i u odnosu na Cedevitu. Međutim, upravo su u mečevima u Evrokupu Trinkijerijevi košarkaši sticali neophodnu sigurnost.

Cedevita je sasvim poseban slučaj. Ne treba ni spominjati da Zagrepčani svaku sezonu započinju istom idejom koju pokušavaju da materijalizuju velikim brojem novih košarkaša. Rezultati u drugoj fazi Evrokupa ne oslikavaju pravi kvalitet ovog tima, jer je jasno da su od tog takmičenja Narandžasti odustali.

Da se ne smeju isključiti iz kombinatorike, pokazali su i odličnom partijom protiv jake Budućnosti koju su izgubili tek na kraju. Jednostavno, dok za ostala tri kluba kao parametar može da se uzme to što rade u Evropi, jedino Cedeviti ne treba suditi na osnovu toga. Nažalost, za razliku od Zvezde, Partizana i Budućnosti, Zagrepčanima prednost domaćeg parketa nije faktor koji donosi prednost.

Ako bismo u ovom trenutku govorili o šansama za finale plej-ofa, i dalje izgleda da su one na početnim pozicijama, s tim da Morača sve više deluje kao neosvojiva tvrđava, dok će Zvezda u narednom periodu morati da reši neke probleme u samoj igri. Cedevita će najverovatnije i dalje ,,patiti” za pravin navijačkim tribinama, dok Partizan može da ,,zakuva”, ali je evidentno da mu nedostaje nijansa u kvalitetu rostera za najviši domet.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime