Čens Komanči i Partizan: Surova Arizona i vreme za novi početak

TUCSON, AZ - JANUARY 29: Chance Comanche #21 of the Arizona Wildcats slam dunks against the Washington Huskies during the second half of the college basketball game at McKale Center on January 29, 2017 in Tucson, Arizona. The Wildcats defeated the Huskies 77-66. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Nije Čens Komanči uspeo u nameri da zaigra u NBA ligi. Pre svega, to mu nije „dozvolila“ ograničena minutaža u Arizoni. Iznenadna odluka da napusti koledž nakon samo dve godine i izađe na draft nije urodila plodom. Činilo se logičnim da započne profesionalnu karijeru, ali šta tačno Komanči u ovom trenutku može da donese Partizanu?

Dominirao je u srednjoj školi na Beverli Hilsu bez ikakvih problema, što i ne treba toliko da čudi uzimajući u obzir koliko je bio fizički nadmoćniji u odnosu na svoje vršnjake.

Visok je 211 centimetara, a težak „svega“ 98 kilograma. Ovi naizgled nesrazmerni podaci mogu na nekoliko načina da utiču na njegovu igru, ali s obzirom da igra na poziciji centra, na kojoj se ujedno i najbolje snalazi, Komanči bi jednostavno morao bolje da se upozna sa teretanom.

Čens Komanči 1
SALT LAKE CITY, UT – MARCH 16: Chance Comanche #21 of the Arizona Wildcats looks on against the North Dakota Fighting Sioux during the first round of the 2017 NCAA Men’s Basketball Tournament at Vivint Smart Home Arena on March 16, 2017 in Salt Lake City, Utah. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Tokom dvogodišnje akademske karijere u Arizoni, gde je igrao zajedno sa novim centrom Crvene zvezde Dušanom Ristićem, Komanči je odigrao 60 utakmica na kojima je prosečno beležio 4,9 poena i 2,8 skokova. Igrao je tek 13,5 minuta po susretu, što je svakako nedovoljno kako bi se ostavio bolji utisak.

Međutim, da mu ne nedostaje samopouzdanja i želje za dokazivanjem ovaj 22-godišnji Amerikanac pokazao je tokom protekle sezone u Razvojnoj ligi. Uprkos tome što krajem prošle godine nije dobio nijednu pozivnicu od NBA timova iz Letnje lige, Komanči ih je ubrzo naterao da se predomisle.

Srđan Radojević za Meridian sport: Seltiksi bi mogli da ugroze Voriorse

Zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa trenerom Glinom Siprijenom, čovekom koji je čak 30 godina obavljao ulogu asistenta u brojnim timovima u NCAA ligi, Komanči je zablistao u drugoj polovini sezone.  Naporno je radio čak i kada se takmičarska godina u Razvojnoj ligi završila.

Samo nekoliko meseci trebalo mu je da okrene situaciju u svoju korist. Komanči je mogao da bira – surovo nadmetanje u Letnjoj ligi za ugovor u NBA ili momentalni profesionalni angažman van Sjedinjenih Američkih Država.

Izabrao je Partizan. Ipak, Komanči je u Humsku navodno stigao na jednomesečnu probu, a to znači da će bivši student Arizone morati ponovo da se dokazuje kako bi zaradio prvi ugovor u Evropi. Ovoga puta, profesor će mu biti trener crno-belih, Nenad Čanak.

Čens Komanči
SALT LAKE CITY, UT – MARCH 18: Chance Comanche #21 of the Arizona Wildcats waits to sub in against the St. Mary’s Gaels during the second round of the 2017 NCAA Men’s Basketball Tournament at Vivint Smart Home Arena on March 18, 2017 in Salt Lake City, Utah. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Komanči ima skoro idealnu visinu za „peticu“. Takođe, iako je ovog leta dugo radio na svom telu kako bi postao snažniji i tako maksimalno iskoristio fizički potencijal, čini se da će to i u skorijoj budućnosti ostati njegov primarni zadatak.

Doduše, elastičnost mu je mnogo pomogla u borbi sa nižim i sporijim igračima prilikom borbi ispod koša. Lakše se kretao u pik-en-rol igri, akcije završao sigurnim zakucavanjima i mnogo brže se iz tranzicije postavljao u napadu.

Zajon Vilijamson: Ko je novi „specijalitet“ Djuka?

Odlikuje ga veoma lep horog šut i prilično je siguran u iskorišćavanju „otpadaka“, ali činjenica je da Komančija očekuje veliki rad na mnogim drugim poljima. Moraće da poradi na šutu sa distance, jednom od najvažnijih oružja u modernoj košarci, a sigurno je da ga čeka i posebna „literatura“ za odbrambene zadatke.

Tačno je da Čens Komanči ima ogroman potencijal, kao i sasvim dovoljno vremena da ga iskoristi na najbolji mogući način. Motivacija je uvek stanovala u Partizanu, ali Komanči dolazi na potpuno nepoznat teren i to bi mogla da mu bude prva velika prepreka.

Međutim, ukoliko pronađe zajednički jezik sa stručnim štabom i stavi se u službu ekipe, selidba u najtrofejniji srpski klub mogla bi da se ispostavi kao prava odluka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime