Budućnost u Pireju: Da li se nastavlja trojkaška fantazija?

0
Budućnost Erl Klark

Ako je šutiranje (i pogađanje) trojki jedan od glavnih matematčkih principa novijih trendova u NBA, nema razloga zašto Budućnost ne bi na taj način pokušala da stigne i do treće pobede u tekućoj sezoni Evrolige, iako joj je novi protivnik još jedna ekipa koja baštini šampionske tradicije u takmičenju – Olimpijakos.

Grčki velikan, međutim, ima određene probleme sa formom čak i u Pireju gde je pobedio samo dva puta. To je podatak koji može da podstakne Podgoričane na novi maksimum napora, iako je jednu od tih pobeda Olimpijakos ostvario prošle nedelje protiv šampiona Reala. No, i Budućnost će na usijani parket dvorane Mira i prijatelstva izaći sa ,,reckom” na kojoj piše CSKA, što je nešto zbog čega je Dejvid Blat sigurno dodatno zaposlio svoju skauting ekipu.

Za razliku od ostalih evroligaša, Budućnost je pustila neke svoje košarkaše da ispune reprezentativne obaveze tokom trajućeg FIBA kvalifikacionog prozora, pa je priprema meča sa Olimpijakosom protekla bez Ivanovića, Barovića, Popovića i Suada Šehovića. Njih četvorica su učestvovali u pobedi Crne Gore nad Letonijom, ali će igrati i u Pireju.

Budućnost ima karakter i ostale tri stvari koje smo naučili u Morači

Posle spektakularne pobede protiv CSKA, Budućnost se nije opuštala ni u ABA ligi gde je slavila u Zadru. Sa skoro 60% pogodaka, šut za tri poena je bio na nivou koji je doneo dve evroligaške pobede. Ne postoji nikakva dilema da je to oružje kojim Džikićevi košarkaši najviše mogu da utiču na tok utakmice i da ga usmere u svoju korist. Baskoniji su ubacili 21, CSKA je primio 14, a Zadar 16, dok su isti protivnici zajedno bili precizni svega 23 puta.

Ključna stvar za Budućnost je mnogo bolja igra američkog terceta

Zanimljivo je da su jedino Zadrane spustili na ispod 30% u tom segmentu, što ipak navodi na zaključak da je potrebno još poboljšati odbranu, jer će se svakako pojaviti momenti kada neće biti lako održati takvu preciznost iza linije za tri poena.

Svakako ključni momenat koji je uticao na preokret u rezultatima je mnogo bolja igra Amerikanaca koji su pojačali Budućnost ovoga leta. To se pogotovo odnosi na Erla Klarka, ali je napredak vidljiv i u igri Kotija Klarka. Oni uostalom i jesu dovedeni da podgorički sastav učine konkurentijim u jakom takmičenju, što znači da su tek počeli da obavljaju svoj posao onako kako se od njih očekivalo.

Olimpijakos ima dobru raspodelu lopti u napadu, što je upravo ono u čemu bi Budućnost trebalo da se poboljša. Ako istovremeno uspe domaćinu da oteža dodavačke aktivnosti, a da svoje popravi, ekipa Aleksandra Džikića će moći bezbrižnije da se posveti šutu. Domaćin takođe ne kontroliše skok pod svoji košem sa nekom preteranom revnošću, pa bi Alen Omić uz pomoć ostalih, mogao da obezbedi neki drugi napad više za svoj tim.

Bajkovit preokret Budućnosti u Morači, CSKA pao u spektakularnoj završnici!

Centarski duel između njega i Nikole Milutinova bi mogao da bude veoma interesantan, međutim, Omić će morati da se mnogo više potrudi u odbrani od pikenrola čiji je glavni ,,proizvođač” Vasilis Spanulis.

Ekipe su se poslednji put sastale još u starom formatu Evrolige pod patronatom FIBA u sezoni 1999/00. Olimpijakos je u Pireju slavio sa 89:61, a Budućnost se revanširala u Morači rezultatom 82:70.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime