Budućnost ima karakter i ostale tri stvari koje smo naučili u Morači

Budućnost
Foto: Euroleague

Kaže se da grom ne udara dva puta u isto drvo, ali da i narodne izreke mogu da se opovrgnu pokazala je Budućnost u petak uveče, kada je na sličan način kao i Baskonija, u vreloj atmosferi Morače pao i veliki šampion CSKA.

Armejci su u Podgoricu došli kao jedina neporažena ekipa u Evroligi i apsolutni favorit za pobedu, a u Moskvu se vraćaju sa saznanjem da su izgubili prvu utakmicu u bilo kom takmičenju od početka sezone. Imao je CSKA u svojoj istoriji i duže serije bez poraza, ali je ovoj došao kraj kada se to najmanje očekivalo, a uoči derbija sa šampionom Realom u sledećem kolu.

Evroliga: još jedan šampion u nizu – CSKA posle šesnaest godina dolazi u Podgoricu

Budućnost je stigla do druge pobede i sebi kupila dodatno vreme za dalju stabilizaciju u ekipi. Trijumf protiv CSKA pored takmičarskog, ima možda još i veći značaj na psihološkom planu. Podgoričane očekuje serija gostovanja u ABA ligi u koje ulazi sa sad već ozbiljno poboljšanom formom i statusom ekipe koja je u nekoliko poslednjih utakmica ostvarila veoma važne pobede, od kojih neke protiv direktnih konkurenata u regionalnom takmičenju.

Budućnost je pokazala da ima karakter

Ako za trenutak ostavimo košarkaške elemente po strani, onda treba reći da je sastav Aleksandra Džikića u duelu protiv CSKA pokazao karakter. Ta osobina, ali i mnoge druge, osporavane su zahvaljujući lošem početku i utisku koji je ostavljen u oba takmičenja i zbog čega su se postavljala pitanja o kvalitetu sastava i selekciji stranaca. Za razliku od okršaja sa Baskonijom u kojoj je Budućnost kontrolisala utakmicu od početka, susret protiv CSKA je dobijen i pored zaostatka koji je u jednom trenutku bio i sedamnaest poena.

Sezona je duga i Podgoričane svakao očekuje još uspona i padova, ali je u nekoliko poslednjih mečeva ekipa pokazala da postoji način da se problemi prevaziđu i da sastav uz nastavak kvalitetnog rada, može da odgovori većini zahteva koji su pred njega postavljeni.

Ispoljen je šuterski potencijal i popravljeo izvođenje slobodnih bacanja

Budućnost je ponovila šutersku formu iz okršaja sa Baskijcima i to je osnovna stvar koja ju je odvela do pobede. Iskorišćena je činjenica da se CSKA ne bavi previše branjenjem dalekometnih šuteva i ubacila četrnaest trojki uz procenat od preko 60%. U tome je posebno bio impresivan Danilo Nikolić ali i svi ostali. Trojke nisu pogodili samo Barović, Omić i Popović koji ih nisu ni šutirali.

Najbolje kvote za mečeve ABA lige se nalaze ovde

Ono što je takođe značajno je da su domaći košarkaši popravili izvođenje slobodnih bacanja, koje je u prethodnim mečevima bilo ispod evroligaškog nivoa.

Koti Klark donosi prednost 

Ponovljeno je pametno korišćenje Kotija Klarka u ,,mismeč” situacijama koje ima na niskom postu. Amerikanac je iz njih izvlačio maskimum ili poenima ili povratnim dodavanjem ili iznudom faula. To je prednost koju će Budućnost imati protiv većine protivnika i prava je šteta što se sa njenom eksploatacijom niije pokušalo ranije. Pogađanjem trojki i uspešnim dodavanjima, Koti Klark je pokazao da je višestruko koristan.

Ako pretpostavimo da su šuteri Budućnosti najzad pronašli svoju preciznost i da če protivnički timovi sada tome poklanjati više pažnje, spuštanje lopti na Klarka će praktčno biti potreba.

Odbrana od pikenrola mora da se popravi

Podgoričani su Baskoniju su dobili isključivo preciznim šutem. Međutim, neki mečevi će morati da se dobiju i odbranom koju za sada, Budućnost ne igra baš najbolje. Odbrana od pikenrola je prva stavka koja mora da se popravi, bilo da lopta posle ide u reket ili na spoljnu poziciju na šut. Kada se to postigne, napad će automatski postati još sigurniji.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime