Bronson Kenig – kralj iz Viskonsina postaje kralj i u Baru?

Bronson Kenig
NEW YORK, NY - MARCH 24: Bronson Koenig #24 of the Wisconsin Badgers reacts at the half against the Florida Gators during the 2017 NCAA Men's Basketball Tournament East Regional at Madison Square Garden on March 24, 2017 in New York City. (Photo by Elsa/Getty Images)

U sportu nije nepoznata pojava da neka ekipa ima kralja u svom sastavu, s tom razlikom da je ponekad u pitanju prezime, a ponekad stil igre. Mornar iz Bara je možda dobio svog kralja u oba smisla, jer je Amerikanac Bronson Kenig počeo da igra sve bolje.

Ovaj ,,mladi kralj” je na sasvim određen način pravi Amerikanac jer pripada starosedelačkom narodu ove zemlje, odnosno jednom od plemena koja su nekada naseljavala čitav prostor Severne Amerike. Njegovo prezime odaje i nešto drugačije poreklo, pošto ,,kenig” na nemačkom znači ,,kralj”, a ono mu je u nasledstvo predao otac koji je Nemac. Kenig se ipak priklonio drugoj ,,polovini gena”, koji potiču od majke, a zbog kojih je ponosan na pripadnost plemenu Ho Čank, danas svedenom na populaciju od svega dvanaest hiljada ljudi.

Evroliga: Budućnost i dalje gubi – koji su najvažniji razlozi?

Pripadnici ovog plemena žive u dve grupe u američkim državama Nebraska i Viskonsin. Mladi košarkaš koji će u novembru napuniti 24 godine je rođen u ovoj drugoj, u gradu La Kros, gde je i završio srednju školu pre odlaska na Viskonsin univerzitet.

Njegova prava košarkaška karijera je i počela na koledžu, gde je proveo pune četri godine (2013-2017). U dresu Jazavaca je učestvovao na dva uzastopna završna turnira najboljih NCAA ekipa (2014, 2015). Uglavnom u ulozi organizatora igre, Kenig je svake sezone napredovao u svim segmentima igre, pogotovo u šutu, pa je poslednje sezone u proseku ubacivao skoro petnaest poena po utakmici.

Kenig je pre dolaska u Mornar, jednnu sezonu proveo u razvojnoj ligi NBA

Iako je delovalo da će biti izabran na draftu, to se nije dogodilo, pa prošlu godinu provodi u razvojnoj ligi NBA igrajući za  ispostavu Detroita, Grand Rapids Drajv. Šuta za tri poena ga je odlično služio i toj sezoni (40%), a kako izgleda kada je raspoložen, imali su prilike da na svojoj koži osete košarkaši Partizana pre nekoliko dana, kojima je ubacio 23 poena uz šut za tri poena 4/7. Da je dobar i u onome što je radio na početku koledž karijere pokazao je dodavši pet asistencija, ali i četiri uhvaćene lopte.

Albert Oliver – ,,deda“, ,,matori“, zovite ga kako god hoćete, ali on i dalje igra!

Iako u prva dva meča nije pokazao mnogo od svojih sposobnosti, jasno je da je Kenig premija za ovaj sastav Mornara. Kvalitetan i mlad košarkaš kao što je on, verovatno će već posle ove sezone dobiti poziv od nekih poznatijih evropskih klubova, a možda će još jednom pokušati i u NBA. Njegove početne partije u Evrokupu su sigurno skrenule pažnju: bio je najefikansiji igrač Mornara u mečevima sa Uniksom i Unikahom ubacivši u oba meča po 19 poena. Ono što posebno ostavlja utisak je izvanredan procenat šuta za tri poena (56%).

Iako nije baš opšte poznata činjenica kako se Bronson Kenig uopšte obreo u Baru, njegovo ime u Viskonsinu ima određenu zvučnost, jer je košarkašku popularnost stavio i u službu pomaganja starosedelačkim zajednicama, pokušavajući da na svoj način pomogne u prevladavanju nimalo lakog rezervatskog načina života.

Mornar sledeće dve utakmice u oba takmičenja igra na gostovanjima, ali sledeće nedelje će navijači u Topolici imati prilike da ponovo vide njegove trojke u susretima sa Megom u ABA ligi i Ritasom u Evrokupu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime