Broj 20 i zvanično pod krovom – Đinobili počastvovan povlačenjem dresa

SAN ANTONIO, TX - MARCH 28: Manu Ginobili watches film on his career where his number was retired, in the background are two of the four championship trophies he won with the San Antonio Spurs at AT&T Center on March 28, 2019 in San Antonio, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ronald Cortes/Getty Images)

Iako je Manu Đinobili najveći deo svoje karijere proveo u NBA i tamo ostavio neizbrisiv trag, način na koji je igrao košarku je ponajmanje američki.

Ko zna da li bi bio toliko uspešan da je ono što je radio ličilo na košarku igrača koji dolaze iz koledža i uspevaju da u NBA naprave velike karijere. Međutim, nije. Argentinac, ali kao da je naš, može se često čuti u lokalnim razgovorima o košarci, na bilo kom srpskom terenu za basket. Zapravo, Manu Đinobili i podseća na one najbolje izdanke srpske košarkaške škole  koja objedinju prirodni talenat i opstajanje u svim uslovima.

Manu Đinobili završio karijeru!

On je zapravo, sve ono što Argentince odlikuje na fudbalskim terenima preneo na parket. Da se u NBA trudio da bude jedan od mnogih, istih kao preslikanih košarkaša koji ,,preskaču obruč” ili stavljau jedni druge na postere – verovatno bi to i ostao. Svojom osobenošću, načinom igre koji drugi pokušavaju da kopiraju , Đinobili je istrajavao na najtežem mestu punih šesnaest godina.

Postao je neko zbog koga se voli svaki oblik košarke, od one na betonu u školskim dvorištima, do one pred više desetina hiljada ljudi u finalima najjačih takmičenja na svetu.

Beskonačan niz uspeha na klupskom i reprezentativnom planu je posledica onog drugog dela njegove košarkaške pojave, ne samo briljantnog talenta. Dolazeći iz zemlje u kojoj reč kriza nije nepoznata stvar, a sportski uspesi se mere uglavnom onim šta urade fudbaleri, bio je potpuno svestan da bez pune posvećenosti, neće moći ništa da uradi. Toliko godina kasnije, predanost košarci i neprekidni rad na sebi, doveli su ga u stanje da igra i u svojoj četrdesetoj godini.

Manu Đinobili je u NBA trajao punih šesnaest godina

Greg Popovič je prošlog leta pokušao da ga nagovori da u patikama bude i poslednju sezonu svog ugovora, ali nije uspeo. San Antonio je prošle noći povukao njegov dres samo nekoliko meseci otkako je Đinobili postao ,,bivši” košarkaš Mamuza, sa kojima je četiri puta bio šampion. Verovatno niko ne bi imao ništa protiv i  da je ceremonija obavljena i prošle godine dok je još igrao.

Tako se to radi u Teksasu – Đinobili i Parker najuspešniji dvojac u istoriji NBA plej-ofa!

Nije bez značaja ni to što je u Ameriku stigao kao zreo, trofejni košarkaš koji se oprobao u Evropi, gde je zamenio Predraga Danilovića u Virtusu i klubu doneo isti uspeh – titulu šampiona Evrope. Doći u NBA sa dvadeset i pet godina i biti početnik u ligi gde su početnici uzrastom gimnazijalci i posle svega tu ostati toliko godina, dokaz je koliko je Đinobili imao najbolje košarke u sebi.

https://www.youtube.com/watch?v=jrKTvd1jnbc

Sa Argentinom je osvojio sve, u šta osim zlatnih medalja spada i surova osveta selekciji Srbije i Crne Gore košem u poslednjoj sekundi utakmice na samom početku Olimpijskih igara u Atini. Bio je najistaknutiji član najbolje generacije ove zemlje koju su činili jedan Noćioni, Skola, Oberto, Priđioni i mnogi drugi.

U San Antoniju je sa Tonijem Parkerom i Timom Dankanom činio trojku na kojoj je Popovič sazidao dinastiju. Povlačenje dresa sa brojem dvadeset je samo početak pamćenja koje je neverovatni Đinobili zaslužio ne smao u ovom klubu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime