Bred Stivens, genije sa “lepoticama” u završnici

Bred Stivens prati Partizan (Photo: Rob Carr/Getty Images)

Bred Stivens je genije. To posle trećeg meča u polufinalnoj seriji između Bostona i Filadelfije nije izjavio samo Al Horford, već i svaki navijač Seltiksa koji je ispred malih ekrana pažljivo analizirao usporene snimke dva ključna poteza u završnici duela.

Kada ofanziva slavne franšize iz Masačusetsa ne funkcioniše, kao što je to bio slučaj tokom većeg dela susreta sa Siksersima, disciplina u odbrani i koncentracija na klupi (da, na klupi) mora da bude na vrhunskom nivou.

Za sve ostalo pobrinuće se Bred Stivens.

„Klasični Ražon Rondo“ savršeno odgovara Pelikansima

Pitajući se kako je u ovogodišnjem plej-ofu Terija Rozira pretvorio u „Rasela Vestbruka 2.0“ i koliko je zapravo debela njegova fascikla sa nacrtanim akcijama za praktično svaku „problematičnu“ situaciju na terenu, navijači Filadelfije bili su apsolutno svesni da je Stivens na osam sekundi pre kraja produžetka u „Vels Fargo Centru“ nacrtao novu „lepoticu“.

Markus Moris je prosledio loptu do Ala Horforda koji se prilično jednostavno izborio sa Robertom Kovingtonom i poentirao za vođstvo 99:98, što mu je uz pravovremenu reakciju u odbrani nakon neshvatljive greške Bena Simonsa donelo epitet heroja utakmice.

Al Horford
PHILADELPHIA, PA – MAY 5: Jayson Tatum #0 of the Boston Celtics hugs Al Horford #42 after Game Three of the Eastern Conference Second Round of the 2018 NBA Playoff against the Philadelphia 76ers at Wells Fargo Center on May 5, 2018 in Philadelphia, Pennsylvania. The Celtics defeated the 76ers 101-98. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Mitchell Leff/Getty Images)

Međutim, gledajući ponašanje svih košarkaša Bostona malo pre nego što je Moris ubacio loptu u igru, dolazi se do zaključka da je Stivens, na osnovu prethodne analize odbrambene postavke Siksersa, tačno znao kako da Horfordu obezbedi najbolju i „najčistiju“ poziciju za šut.

Boston je na 26 sekundi pre kraja regularnog dela meča imao dva poena zaostatka kada je Moris pokušao da se izbori za šut iz kornera, ali je 41-godišnji stručnjak iz Indijanapolisa na vreme pozvao tajm-aut kako bi upotrebio svoju magiju.

Novajlija godine u NBA? Tek se sad ništa ne zna!

Siksersi su nastupili sa Embidom, Simonsom, Iljasovom, Redikom i Mekonelom kako bi imali veće šanse prilikom preuzimanja, što je uobičajena metoda NBA timova u ovakvim situacijama.

Stivens je pretpostavio da će Fila tako i uraditi, pa je kreirao dve akcije dizajnirane kako bi pomerile Džoela Embida sa njegove karakteristične pozicije. Najpre je Moris postavio blok kako bi Horford preuzeo kamerunskog centra, ali umesto da ostane sa Embidom, Al je prešao na drugu stranu terena i „odveo“ ga do Terija Rozira van linije za tri poena.

U tim trenucima Džejlen Braun kreće iz ugla da postavi blok za Morisa, ali umesto toga okreće leđa Iljasovi, gradi se i čeka pas iz auta za rutinsko polaganje i izjednačenje – 87:87.

Siksersi su pokušali da isprave grešku na 8.4 sekunde pre kraja produžetka. Tada Stivens traži novi tajm-aut i na osnovu onoga što je video crta odlučujuću akciju. Shvatio je da Bret Braun nema problem s tim što će Kovington ostati sa Horfordom iako je to očigledan mis-meč.

Teri Rozir je otišao daleko od obruča, dok su se preostala tri igrača poređala blizu aut linije. Iljasova je ovoga puta stajao pored izvođača lopte umesto Embida koji je na liniji za slobodna bacanja čekao da preuzme bilo kog igrača Seltiksa koji „izleti iz gomile“.

To je bio Džejlen Braun koji je poveo Embida daleko izvan obruča, dok je Simons „zagrlio“ Tejtuma, prvu napadačku opciju Bostona.

Svi na F4: Dodeljena je još jedna karta za finiš sezone u Evroligi!

Dešava su upravo ono što je Stivens i želeo. Kovington je imao zadatak da spreči pas do Horforda, centar Seltiksa mu je dozvolio da izađe ispred njega terajući ga da misli kako radi svoj posao. Međutim, Moris u tom trenutku baca idealan lob pas, Horford hvata i pogađa za vođstvo.

„Čoveče, Bred je genije. Neverovatno“, poručio je Horford nakon susreta. “Skidam kapu Bredu Stivensu”, dodaje Džejlen Braun.

Dozvolio je košarkašima Filadelfije da rade ono što im je rečeno, ali je nacrtao akciju koja će Seltiksima omogućiti da na najbolji način „eksploatišu“ nedostatke u njihovoj defanzivnoj strategiji. Uradio je to dva puta. Bez Irvinga i Hejvorda. Za 3-0 u polufinalu konferencije.

Da, Bred Stivens je genije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime