Bobo Dijao, oproštaj u njegovom tipičnom, šampionskom stilu

0
Boris Dijao nije više predsednik francuske ekipe (Photo by Alex Trautwig/Getty Images)

Nije preterano reći da je Boris Dijao bio jedna od najupečatljivijih ličnosti u svetu košarke, sportu kojem je na toliko mnogo načina doprineo u svojoj 18-godišnjoj karijeri. Oprostio se u prepoznatljivom stilu. Ležerno, na jahti i u društvu prijatelja iz reprezentacije, Ronija Turafa i Tonija Parkera.

Na parketu je bilo potpuno suprotno. Uz neverovatne fizičke predispozicije, košarkašku inteligenciju, svestranost i viziju, Dijao je pružao „najbogatije“ partije u ligi. Dovoljno je samo podsetiti se finalne serije između San Antonija i Majamija 2014. godine.

U najjači košarkaški šampionat stigao je u društvu Darka Miličića pošto ga je Atlanta izabrala kao 21. pika na slavnom draftu 2003. godine, ali Bobo je zablistao tek posle dve godine u Finiksu gde je zbog svoje multidimenzionalne igre i kombinacije broja i prezimena zaradio nadimak „3D“.

Ešton Kučer ne sme da “iskoči”, to je Dino Rađa

Već u prvoj sezoni u dresu Sansa, onoj u kojoj je Stiv Neš poneo titulu MVP, Dijao je zamenio povređenog Amara Stodemajera i momentalno zaigrao svoju najbolju košarku. Nije bez razloga imenovan za igrača koji je najviše napredovao u toj godini.

Dijao je nastavio sa briljantnim partijama u Šarlotu, ali u franšizi koja je bila i ostala u donjem delu tabele nije delovao previše raspoloženo da brusi svoj potencijal, što i nije toliko iznenađujuće za čoveka kojeg su u pojedinim momentima nagovarali da šutira malo više. To nije Bobo.

Bobo je bio onaj lik koji je više voleo da improvizuje sa loptom, a to je ono što košarku čini toliko interesantnom i uzbudljivom. Tu slobodu pronašao je kod Popa i svog prijatelja Tonija Parkera u San Antoniju.

Boris Dijao

Minutaža mu se smanjila u Teksasu, ali Dijao je svoj najveći kvalitet doveo do savršenstva i potpuno zasluženo u sezoni 2013/14 stigao do jedine titule u karijeri.


„Kada vodimo sa 30 poena razlike, Popovič bi mi rekao: ’Samo ću da te ostavim na terenu kako bi smršao malo“


U dresu Francuske Dijao je osvojio zlato na Eurobasketu u Sloveniji 2013. godine, srebro u Litvaniji dve godine ranije i tri bronze, uključujući onu na Svetskom prvenstvu u Španiji. Odigrao je isti broj mečeva za nacionalni tim (247) kao i njegova majka, Elizabet Rifio, jedna najboljih košarkašica u istoriji države.


“Po završetku sezone odlučio sam da sačekam i vidim šta će se desiti. Želeo sam da vidim kako je biti na odmoru i osećaj je sjajan”


Ako njega pitate, postigao je sve o čemu je sanjao. Ništa drugačije i nije moglo da se desi momku čija je navika bila da svakog jutra u teretanu dolazi u japankama noseći uobičajeni kapućino.

Plus, Bobo je trenirao pored sopstvene slike na kojoj drži čašu vina, dok je na odmoru uživao sa aparatom za espreso. Nema sumnje, taj čovek je uspeo u životu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime