Besparica hara turskom košarkom – tri kluba odustala od takmičenja

aba-liga-zadar-borac-čačak-korona-evrokup-mornar-cedevita-rezultati
Srbija dobila protivnike na U19 Svetskom prventsvu (FOTO: Pxhere)

Finansijski problemi nisu ništa novo u profesionalnom sportu, iz čega se praktično ne može izuzeti nijedan, pa ni košarka. Neki put se spas nađe u promeni sponzora ili imena, ali nekada ni to ne pomaže.

Vestima koje nam u tom smislu dolaze iz Turske kao da nema kraja. U proteklih nekoliko nedelja pa sve do danas, čak tri kluba su u tom periodu povukla različite restriktivne poteze. Prvi je to učinio Eskišehir (bivši klub Zvezdinog pojačanja Bilija Barona), a zatim Ješilgiresun i Usak.

Duel Ejtona i Dončića: Ko će biti ruki godine?

Eskišehir je prošlogodišnji šampionat završio na sedmom mestu sa pozitivnim učinkom (16:14), a polovinom jula je objavio da se povlači iz Super lige, ali i iz FIBA Lige šampiona. Klub je inače jedan od mlađih prvoligaša (osnovan 2006), a najbolji plasman je ostvario upravo u protekloj sezoni. Tim je vodio Španac Jozep Berokal, a najbolji pojedinci su bili Amerikanci Bili Baron, Džoš Dankan, Ej Džej Rouland i Džef Ajres.

Jesilgiresun je samo nedelju dana posle Eskišehira takođe obznanio da odustaje od takmičenja. Razlog za ovakvu odluku su nakupljeni dugovi koji iznose oko pet miliona dolara. Uprkos trudu ljudi iz kluba koji isto postoji dvanaest godina, finansijska sredstva nisu pronađena.

Tadija Dragićević je igrao za Ješilgiresun

Klub bi trebalo da nastavi sa radom sa drugim kategorijama košarkaša i u nižim rangovima takmičenja. Prethodne sezone su ispali iz lige, a zanimljivo je da su za Ješilgiresun igrala i dvojica srpskih košarkaša – Tadija Dragićević i Ivan Marinković.

Najbolje kvote za košarkaške utakmice se nalaze ovde

Kao da je ta 2006 bila malerozna, jer je i Usak osnovan te godine. Poslednje tri sezone je nastupao u Super ligi, a prethodnu je završio kao šesnaestoplasirani tim. Ispadanje u niži rang nije dovelo do planiranja naredne sezone, već objave o prekidu rada kluba. Finansijski zahtevi su se i u slučaju Usaka pokazali prevelikim.

Za ovu ekipu je jedan deo sezone igrao Damir Markota pre dolaska u Cedevitu, a najbolji igrači su bili Amerikanci Si Džej Votson i Džeki Karmajkl. Najbolji plasma u Super ligi Usak je imao pre tri godine kada je bio sedmi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime