Atina nije isto što i Lujvil – Rik Pitino je novi trener Panatinaikosa

rik pitino-nba-fiba
Rik Pitino: Košarka u Evropi je čvršća nego u NBA ligi! (Photo by Joe Robbins/Getty Images)

Kao još jedna potvrda da je na putu košarke utabanija staza ona koja preko Atlantskog okeana vodi od Amerike ka Evropi nego u suprotnom smeru, stigla je vest da će Rik Pitino predvoditi Panatinaikos do kraja ove sezone.

Posle nešto ranijeg dolaska legendarnog Lerija Brauna u italijanski Torino, u evropsku košarku je sleteo još jedan američki priznati trener  – Rik Pitino. Sa reputacijom starijeg Brauna koji je jedini u istoriji osvajao NBA i NCAA prsten teško se porediti, ali šezdesetogodišnji Pitino takođe može da se pohvali da je član američke košarkaške Kuće slavnih. No, krajem prošle godine se njegova karijera na univerzitetu Lujvil okončala vrstom skandala koji se povremeno otkrije na američkim koledžima, a u vezi je sa davanjem novca talentovanim srednjoškolcima da se opredele za igranje na određenom univerzitetu.

NBA: Dalas, Sakramento, Portland i kako ih povezuje Luka Dončić?

Zanimljivo je da je u celu priču umešana i kompanija Adidas, koja usko sarađuje i sa Panatinaikosom.

Pitino je najveće uspehe ostvario u koledž košarci, osvojivši NCAA titule sa Kentakijem (1996) i Lujvilom (2013). Još pet puta je bio na završnom turniru, a dobitnik je više individualnih nagrada i priznanja. U dva navrata je vodio i NBA ekipe – Njujork (1987-1989) i Boston (1997-2001). Tokom 2015. godine je radio kao selektor košarkaške reprezentacije Portorika.

Period posle neslavnog odlaska iz Lujvila Pitino je uglavnom ispunjavao izjavama da je završio sa košarkom. Istovremeno je međutim, ostavljao mogućnost da se vrati tom poslu ostavljao otvorenom, čak je i odbio jednu ponudu sa Novog Zelanda smatrajući je neozbiljnom. U međuvremenu je napisoa i objavio knjigu u kojoj je dobar deo posvećen događajima u vezi sa luisvilskim skandalom.

Rik Pitino će imati ozbiljan zadatak u Panatinaikosu, čak i van terena

Koliko se evropska košarka razlikuje od američke, bez razlike da li je u putinaju univerzitetska ili NBA, nedavno je uvieo i Leri Braun. Čuveni stručnjak je ispao iz Evrokupa na ostavivši sa Torinom ni jednu pobedu, a ni u Italiji nema neke impresivne rezultate.

Pitino će se u Panatinaikosu susresti sa još specifičnijom situacijom. Klub u koji dolazi je navikao na uspehe, a kakva je atmosfera u Atini i uopšte u grčkom sportu, verovatno ne može ni da zamisli. Kao ,,bonus” je način na koji klub vodi Dimitris Janakopulos, i čiji je način komunikacije sa ostatkom sveta prosto nezamisliv u SAD.

Ajverson ga je nazvao najboljim na svetu – Leri Braun stiže u Torino

Ono na šta će morati da računa je na ogroman pritisak i nestrpljenje u javnosti koje dobre rezultate očekuje odmah. U evropskoj košarci ne postoje sezone u kojima se ne igra za nešto i ne postoji ,,igra radi igre”. Na terenu će svakako morati da osmisli odbranu koja ne dopušta veliki broj poena, a u dvorani da iskusi kao izgleda čuveni atinski derbi.

Rik Pitino nije prvi Amerikanac na klupi u istoriji Zelenih. Iako je Panatinaikos imao brojne strane trenere, od kojih je status najveće legende stekao Željko Obradović, jedini ,,jenki” pre Pitina je bio Ričard Djukšir. On je u sezoni 1974/75 ekipu odveo do titule prvaka Grčke, a čak osam godina (1972 – 1980) bio na čelu olimpijskog košarkaškog programa te zemlje.

Pitino bi na klupi šampiona Grčke trebalo da dibituje u derbiju sa CSKA 28. decembra.

18 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime