ABA Superkup: Šta nam donose “nova” Zvezda i “nova” Olimpija?

Billy Baron Crvena Zvezda - Nizhny Novgorod Njizni kosarka prijateljska Belgrade, Serbia on September 14. 2018. (credit image & photo: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Crvena zvezda prvu takmičarsku utakmicu u sezoni igra večeras protiv ljubljanske Olimpije u okviru ABA Superkup turnira u Laktašima. Obe ekipe su pretrpele značajne promene u igračkom kadru ovog leta, čime će košarkaška javnost od 21:00 imati priliku da izmeri uigranost ekipa.

Klub sa Malog Kalemegdana je ove jeseni ostao bez cilja kojem je stremio prethodnih pet godina. Evroligaški snovi za narednu sezonu su raspršeni u “Morači” pre pet meseci, pa je večeras vreme da se ponovo krene od nule.

Posledica skretanja sa koloseka bila je promena trenera ali i turbulencije u rosteru. S obzirom da neće igrati u najelitnijem takmičenju u Evropi, Crvena Zvezda je u startu postala manje privlačna destinacija za pojedine igrače evroligaškog kalibra.

Milan Tomić je doveden kao čovek koji treba da zakrpi rupe i vrati crveno-bele pod evroligaški kalup iz kojeg su, nadaju se zvezdaši, samo privremeno ispali. Nova garnitura stranaca i povratnika ima zadatak da ponovo osvoji vrh koji su prethodnih godina držali Markus Vilijams, Čarls Dženkins, Majk Cirbes i ostali.

PROVERI NAJBOLJE KVOTE ZA ABA SUPERKUP!

Crvena zvezda bi trebalo da opravda ulogu favorita protiv podmlađene Olimpije, ako je suditi po poređenju rostera. Ipak, pre nego što se neko složi s tom tezom, ili ne, valjao bi se vratiti na dobro poznatu izjavu selektora Aleksandra Đorđevića, da šampionski tim ne čini 12 najkvalitetnijih individualaca, već 12 igrača koji međusobno najbolje funkcionišu (parafraza).

Pripremne utakmice Crvene zvezde nisu davale alarmantne nagoveštaje, ali je pristup igrača takvoj vrsti meče drugačiji, pa će večerašnji susret sa Zmajčekima biti do sada najmerodavniji parametar za procenu Zvezdine uigranosti.

Igrači koji su prošle sezone činili stub-oslonac Olimpije su digli sidro ovog leta. Džordan Morgan i Devin Oliver su pojačali Banvit, Gregor Hrovat je prešao u nemački Bajrojt. Sudeći po alternativama, trener Zoran Martić je rešio da svojoj ekipi ubrizga eliksir mladosti. Od igrača sa preko 30 godina, ostali su jedino Dražen Bubnić i Mirza Begić.

KO OSVAJA ABA LIGU?

Zvezdina centarska linija je ojačana povratnicima Dušanom Ristićem i Majkom Cirbesom, dok je među „petice“ svrstan i Majkl Odžo koji je imao dobru sezonu u FMP-u. Stoga je logično da najveći teret u redovima Olimpije preuzme Begić, kao evroligaški veteran. Teško je ne odati se utisku da centarska linija Olimpije ne deluje napadački mnogo potentna.

Teško je ući u cipele Džordana koji je prošle sezone bio prava dabl-dabl mašina, koju je retko koji centar mogao da ofanzivno limitira.

Što se bekovske linije Olimpije tiče, ona će izuzev Špana, Badžima i Kastratija imati „vatreno krštenje“. Pomenuti trio je već igrao protiv beogradskog kluba, a večeras će prvi put igrati protiv novog američkog bekovskog tandema Džo Ragland – Bili Beron koji napadački mnogo obećava i koji će biti pravi sparing partner Slovencima.

Renovirani Partizan obećava: borbeni stranci i motivisani Rade Zagorac

Prepoznatljiva energičnost Hrovata, kojom su Ljubljančani prošle sezone parirali daleko kvalitetnijim ekipama će gotovo izvesno nedostajati. Njegova ispomoć na skoku, osećaj za pas i eksplozivnost su takođe elementi u igri za koje Martić mora da pronađe rezervu kako bi njegov tim bio konkurentniji.

Martićevom vrtiću predstoji do sada najozbiljnije dokazivanje koje bi moglo da ima enorman psihološki uticaj na njegov podmlađeni kadar u nastavku sezone. Bez obzira na ishod, u slučaju da se njegovi izabranici pokažu u željenom svetlu, ova utakmica bi mogla da im bude vodilja u ABA ligi.

Crveno-beli na drugoj strani imaju zadatak da potvrde karakter ambiciozne ekipe i napadnu prvi trofej u sezoni, bez obzira na to što je ovo takmičenje u odnosu na ostala najmanje impresivno među navijačima i verovatno iziskuje znatno manji motiv igrača u poređenju sa domaćim prvenstvom i kupom. O ABA ligi da i ne govorimo…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime