ABA Superkup: Kakvu obavezu ima Džikić, a kakvu Trajković?

Pored Mornara i Partizana, večeras će ukrstiti koplja ekipe Budućnosti i Igokee na turniru ABA Superkupa.  Sve izrečeno u vezi prethodne utakmice važi i za ove dve ekipe.

Reforme koje je preduzeo strateg Budućnosti, Aleksandar Džikić, imaju ubedljivo najjači odjek u odnosu na ostale ekipe koje danas igraju na turniru u Republici Srpskoj. U skladu sa takmičarskim kalendarom iskusni trener je zadržao jezgro domaćih igrača, a paralelno sa njim je formirao legiju stranaca, sačinjenu od igrača sa respektabilnim CV-jem, od kojih se očekuje da na evroligaškom i abaligaškom frontu budu stub Podgoričana.

Crnogorskom klubu su nakon osvajanja ABA lige izvesno porasli apetiti, pa će iz perspektive favorita voditi borbu sa Igokeom, koja je takođe od jeseni u novom ruhu. Stranci koji će defilovati kroz “Moraču” i ostale dvorane imaju reference koje Budućnost s punim pravom kotiraju kao jednog od glavnih favoritau regionalnom takmičenju.

Aron Kraft, Koti Klark, Erl Klark i Edvin Džekson su legionari čijim će prisustvom igra Budućnosti dobiti novu dimenziju. Ako se pridodaju Nemanja Gordić i Nikola Ivanović koji su za sobom ostavili odlične sezone, proizilazi činjenica da Džikić poseduje material za šampionsku fuziju. Taj materijal, naravno nije gotov proizvod, tokom sezone se očekuje još brušenja, a večerašnja utakmica će pokazati do koje se faze radova stiglo u rosteru Budućnosti i koliko je posla još ostalo po pitanju uklapanja.

KO OSVAJA ABA LIGU?

Radikalne promene u igračkom kadru za sobom vuku određene posledice koje vrlo lako dođu do izražaja ukoliko stvari krenu suprotnim smerom od onog koji je zacrtan. Džikić je toga verovatno bio svestan pa je na okupu sačuvao igrače od zadatka (zlonamerni bi rekli marginalne igrače), koji nisu iskakali u prvi plan sa impresivnim brojkama, poput Petra Popovića, Alekse Ilića i Filipa Barovića.

Ako bi postojala i najmanja doza skepticizma prema pomenutim igračima, onda bi Zoran Nikolić morao da poseduje imunitet koji bi ga distancirao od takvih kvalifikacija. Crnogorski centar je odli;nim partijama prošle sezone izneo veliki teret na mečevima ABA lige i Evrokupa, pa su realne prognoze da ove sezone bude glavna opcija na “petici”.

Sa spojem prekaljenih stranaca i dokazanih “lokalaca” iz prošle sezone, Budućnost je bez sumnje favorit na ovoj utakmici.

Međutim ova teza nije razlog da se ekipa Igokee zapostavi i gurne pod tepih. Podsećanja radi, ekipa iz Laktaša je prošle sezone znala da priredi neprijatno iznenađenje podgoričkim plavo-belima. Istina, igrački kadar se od tada znatno izmenio, kao i trener. Dragana Bajića je na klupi zamenio Nenad Trajković, čovek koji se kalio kao pomoćnik u Partizanu, Real Madrdu, Lotomatici, Finiks Sansima i mnogim drugim timovima.

Na njegovo bogato iskustvo se nadovezuju i ambiciozne izjave. Naime, rođeni Beograđanin je izjavio da je sadašnji roster Igokee najbolji u istoriji kluba, zadao je sebi važan zadatak da u narednom period opravda reči koje su otišle u etar.

PROVERI NAJBOLJE KVOTE ZA ABA SUPERKUP!

Da li je strateg predstavnika BiH u pravu, ili makar blizu istine? Ova igračka družina po pitanju kvaliteta definitivno dobija na težini dovođenjem igrača u rangu Orlanda Džonsona. Time se samo potvrđuje ambiciozna politika uprave kluba koja je prošle sezone angažovala NBA šampiona Dorela Rajta. Nekadašnji igrač Majamija i Golden Stejta je pokazao klasu u nekoliko mečeva na abaligaškim parketima, ali su znatno veći finansijski kapaciteti i evroligaške ambicije Bamberga poput magneta privukle Amerikanca put Nemačke.

Uz Džonsona koji poseduje evroligaško i NBA iskustvo (igrao za Sakramento, Finiks, Nju Orleans, Baskoniju i UNIKS) ekipi su se priključili veteran iz regiona poput Save Lešića, Tomislava Zupčića i Domena Lorbeka, koji je prošle sezone u Olimpiji pokazao svoje šuterske sposobnosti.

Zupčić takođe dolazi kao zvučno pojačanje, s obzirom na zavidnu internacionalnu karijeru i staž u reprezentaciji Hrvatske. Momak koji se kalio u Litvaniji, Turskoj i Nemačkoj dolazi kao ispomoć Robertu Rikiću na “petici”, što ukazuje da bi unutrašnja igra Igokee trebalo da bude produktivnija u odnosu na prethodni period.

Ako je Džikić kreirao sintezu dokazanih stranaca i domaćih igrača, Trajković je spojio mladost i iskustvo. Uz pomenuta pojačanja treba dodati ostanak ključnih igrača iz prošle sezone poput Vuka Radivojevića i Roberta Rikića, koji su činili prvi ešalon Bajićeve čete. Neizostavan je i osvrt na igrače koji čine budućnost kluba poput zlatnog juniora Dalibora Ilića (18), Filipa Njegovanovića (18), Nemanju Živkovića (19) i Treja Kela (22), koji dolaskom u evropu širi košarkaške vidike. Kako će se adaptirati na novu radnu sredinu, ostaje da se vidi.

Džikić ima obavezu da opravda novac uprave kluba kojim su dovedene strane akvizicije, samim tim i visoke ambicije a Trajković da opravda težinu izgovorene rečenice o snazi kluba. Ako se po jutru dan poznaje, meč u Laktašima će biti sve, samo ne dosadan…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime