ABA liga: Partizan je pun optimizma, ali kakav je realan cilj?

Veličković je najiskusniji košarkaš Partizana foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ne postoji poenta bavljenja bilo kojim sportom, ukoliko ne postoji optimizam, ma u kakvim se dozama izražavao. Partizan ga svakako ima pred novu sezonu ABA lige koja počinje krajem septembra.

Mnogi su nastupajuću sezonu okarakterisali kao nikad jaču u poslednjih nekoliko godina. Teško da se nešto može osporiti u ovoj konstataciji, najviše zahvaljujući aktivnostima prošlogodišnjih učesnika plej-ofa. Sve četiri ekipe (Budućnost, Crvena Zvezda, Cedevita, Mornar) se procenjuju da su jače nego lane, čak se prilikom davanja ocene slobodno može izbeći diplomatska izjava da ,,barem nisu slabije”.

ABA liga: Stranci preovlađuju u zamišljenim petorkama, kako će biti u stvarnosti?

Onom ko je osvojio primat, stalo mu je i da ga zadrži, onome ko ga je izgubio da ga povrati, a onome ko ga nije nikad ni imao, da ga napokon osvoji. Mornar je takođe sebi zadao veoma visoke standarde za ovu sezonu, pa su i Barani morali da  se pojačaju.

A šta radi Partizan? Crno-beli za sada, bar verbalno, ne žele da zaostaju za četvorkom konkurenata. Naravno, nisu se zadržali samo na tome, već se i radilo na ojačanju rostera koji će igrati u ABA ligi i Evrokupu. Nemamo mogućnost putovanja u budućnost pa smo uskraćeni za saznanje kako će izgledati kraj sezone u ovom klubu koji je u prethodne dve trpeo isuviše mnogo promena.

Partizan je manje menjao nego u dve prethodne sezone

U obe je promenjeno po tuce košarkaša, a menjali su se i treneri i ambicije. ,,Prolećni” sastav je vrlo malo ličio na jesenji i upravo je to što ovoga puta želi da se izbegne. Međutim, nije lako uskladiti želje i mogućnosti i ispratiti tempo konkurencije.

Za sada su ekipu napustili Von, Tomić, Čakarević, Andrić, Šalić i Vilijams Gos. Pravih pojačanja je pristiglo  (Zagorac, Nikolić, Pejdž, Gegić, Lendejl,), ali se kao takvi posmatraju i dvojica koji su produžili ugovore, Marinković i Veličković. To se posebno odnosi na kapitena koji je pokazao prošle godine da je koristan na terenu koliko i uticajem na ostale košarkaše.

Poslednja pridošlica je centar Čens Komanči, ali će on najpre morati da prođe probu.

Trener je ostao isti (Nenad Čanak), ali je uprava pokazala ozbiljnost angažmanom Milana Minića i Seada Krdžalića. Takođe, nije bez značaja postavljanje Nikole Lončara na mesto sportoskog direktora. Pitanje je da li je to dovoljno za proboj u visine gde je Partizan nekada bio?

ABA liga: Kandidati za najviši plasman se ozbiljno pojačali

Odgovor je dvojak – i jeste i nije. Potencijal postoji, međutim, prva poređenja sa tri najozbiljnija kluba nisu u korist Crno-belih. O zaokretu u odabiru pojačanja koje je napravila Zvezda, kao i ogromnim naporima (i ne samo naporima) koje ulaže Budućnost, već smo pisali. U kratkoj verziji – najvažnije je da Partizan obezbedi plej-of, a tu će mu glavni konkurent ipak biti Mornar.

Budućnost, Zvezda i Cedevita su na papiru, ipak favoriti u ,,odmeravanju snaga”.

Crno-beli deluju mnogo više kao celina nego prošle godine

U sastavu koji ipak deluje kompaktnije nego prošle godine, ipak ima par nedostataka. Pre svega, fale ,,godine” na poziciji pleja. Ma koliko je pohvalno dovođenje mladih košarkaša, u takmičenju kakvo će ove sezone biti ABA liga, a o Evrokupu da i ne govorimo, iskustvo u organizaciji igre, pa makar dolazilo i sa klupe je neophodno. Videlo se to i prošle godine kada je daleko najbolji igrač, Amerikanac Najdžel Vilimams Gos imao svoje ,,prazne” minute.

Kontra primer je uticaj Novice Veličkovića. Dakle, Pejdžu i Nikoliću će sigurno faliti one mirnoće koja krasi iskusne plejeve. Sve što treba da uradi Čanak je da efekat tog nedostatka što više umanji.

Ovde se nalaze kvote za pobednika Evrolige

Unutar reketa ćemo i dalje gledati Gagića, sa dodatkom Australijanca Džoka Londejla. Ukoliko novajlija bude bar pola Aleksa Marića koga je naveo kao uzor u ovom slučaju, nijednom timu neće biti lako. Gagić će sigurno biti spremniji nego prethodne sezone, pa bi taj dvojac trebalo da funkcinoše na visokom nivou. Iealno bi bilo i tu imati još jednog proverenog košarkaša, ali za sada ovako stoje stvari.

Ono što je veoma dobro je što ostaje Novica Veličković. On će sigurno popuniti jedan deo eventualne ptaznine u reketu i biti veza spoljnih i unutrašnjih pozicija. U njemu ima još dosta kvalitetne košarke, a ako se (ili ga) sačuva od povreda, očekujemo ga u boljem izdanju nego prošle godine. dalje, kapiten je veoma bitan za razvoj, ali i učinak Marka Pecarskog.

Pred Pecarskim se nalazi sezona napretka

Pecarski je na početku prethodne sezone dobijao dosta minuta kod Miroslava Nikolića, ali su se stvari kasnije promenile. Sada je godinu dana zreliji, ali to ne znači da ga treba eksploatisati bez razmišljanja o budućnosti. Materijal je tu, važna je i ,,obrada”, što znači da treba pronaći pravu meru između zahtevanja određenog učinka i rada koji će zlatnom košarkašu omogućiti napredak.

Rade Zagorac je pojačao ekipu posle mnogo neizvesnosti. sa sobom je doneo status odličnog košarkaša i velikog talenta, ali i godinu dana bez prave košarke. Motiva mu sigurno neće manjkati, a društvo na niskom krilu će mu praviti atleta Bandža Si. Međutim, Francuz se pokazao kao igrač odlične selekcije šuta i sa veoma malo promašaja. To može biti veoma značajno u slučaju da Zagorcu ili Marinkoviću ne ide.

Na Marinkovića Partizan odavno čeka i ovo bi u tom smislu mogla da bude njegova sezona. On je zanimljiv slučaj košarkaša koji ima  dobar šuta, ali ne može da se stabilizuje na tom planu. Jednostavno, mora da poboljša procente, ili će ostati ,,zaglavljen” u nekom međuprostoru, nikad ne ispunivši obećano.

Plej-of je cilj kojem Partizan treba da stremi

Uz oporavljenog Aranitovića, Partizan bi trebalo da ima dve regularne i kvalitetne dvojke. Ne treba zaboraviti ni pridošlicu Amara Gegića, ali on tek treba da se nametne, što važi i za Tadića, Tanaskovića, Gavrilovića i Jovanovića.

Pogodite novog šampiona Italije

Osnovni preduslov je ,,mir u kući” bez kojeg ne može da se ostvari stabilnost u radu, bez koje opet, nema ni rezultata. Čak i u tim uslovima, osim ako nešto ne ,,pukne” u konkurenciji, Partizan nije jači od najbolje trojke. To naravno ne mora da znači da ne može da iznenadi, ali se to zato i naziva iznenađenje. Plej-of je realan i moguć domet, mada ni to neće biti dostupno bez maksimalne ozbiljnosti. Ne treba zaboraviti ni isključiti ni starosedeoce Olimpiju i Cibonu, bez obzira na lošije prethodne sezone, pogotovo ne Mornar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime